Εκθέματα που μας άφησαν άφωνους αντικρύσαμε στα εγκαίνια της Συλλεκτικής Έκθεσης

IMG_5061 copy

“Σας καλώ να περπατήσουμε ξανά την ιστορία μας”

Με αυτά τα λόγια ο συνδημότης μας συλλέκτης Στέφανος Μωραΐτης κάλεσε τους παραβρισκόμενους να διαβούν το κατώφλι της έκθεσης και να μεταφερθούν στα χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 έως το 1966.

Αυτά συνέβησαν το απόγευμα της Εθνικής μας επετείου της 25ης Μαρτίου στο ΠΕΤΡΙΝΟ στο πολιτιστικό πάρκο Στ. Κώτσης, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με εκθέματα στολές, παράσημα, όπλα και έγγραφα ανεκτίμητης αξίας, όπως το έγγραφο που περιέχει τη διαταγή για να ξεκινήσει η “μεγάλη μάχη” γνωστή αργότερα ως μάχη του Ελ Αλαμέϊν, στρατιωτική σημαία της πόλης του Ρίμινι που πάρθηκε ως λάφυρο, στρατιωτικά αντικείμενα του στρατηγού Στέφανου Δούκα κ.α.

IMG_5070 copy

Η έκθεση αυτή ήταν μια ιδέα των συλλεκτών κων Στέφανου Μωραΐτη και Γιάννη Καλέργη που επί σειρά ετών συγκέντρωναν υλικό από τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας μας και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του ΠΑΟΔΑΠ και τη στήριξη του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής. Τα εκθέματα που αντικρίσαμε μας εξέπληξαν και μας συγκίνησαν. Οι τοίχοι γέμισαν με ιστορικές σημαίες, εμβλήματα και φωτογραφίες. Οι βιτρίνες με παράσημα, όπλα και εξοπλισμό στρατιωτών. Στολές επίσημες αλλά και καθημερινές, αξιωματικών και ανταρτών, απλών στρατιωτών και βασιλικών φρουρών παραταγμένες ολόγυρα μας αντίκριζαν σηκώνοντας το φορτίο πολλών χρόνων και κουβαλώντας σημαντικές ιστορικές στιγμές. Δύο από αυτές τις στολές τις ενδύθηκαν νεαροί άντρες και στάθηκαν φρουροί στην είσοδο της έκθεσης.

Εκεί στην είσοδο στάθηκε ο κ. Σπύρος Παπασπύρος συντ/ρχης ε.α. και μέλος του ΠΑΟΔΑΠ, παρουσίασε τους παρευρισκόμενους και προλόγισε την εκδήλωση. Το περιεχόμενο της έκθεσης παρουσίασε ο ένας εκ των συλλεκτών κ. Μωραΐτης. Καλωσόρισμα απηύθηναν ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κ. Βασίλης Σάρκουλας και στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς.

Οι εντυπώσεις όσων επισκέφθηκαν τα εκθέματα ήταν άριστες και τα συγχαρητήρια άφθονα. Αρκετοί εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν μια άλλη μέρα για να τα ξαναδούν. Τα συγχαρητήρια μηνύματα στο βιβλίο επισκεπτών πλήθαιναν ώρα με την ώρα.

Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς, δημοτικοί παράγοντες, ο Ναύαρχος ε.α. κ. Χρήστος  Παπασηφάκης που υπήρξε το 1943 αξιωματικός του ηρωικού  αντιτορπιλικού “Αδριάς”, ο Διοικητής της ΣΔΑΜ Αντιπλοίαρχος κ. Πολυζέρας, ο Ανθυποπλοίαρχος κ. Ιωάννου από την Υπηρεσία Ιστορίας του Ναυτικού και ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωμ/κων Στρατού και συντοπίτης μας υποστράτηγος κ. Ευάγγελος Δανιάς και πλήθος συμπολιτών μας.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Στέφανου Μωραΐτη:

“Κ. Δήμαρχε, κ. Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αγαπητοί προσκεκλημένοι, εκ μέρους των συλλεκτών σας καλώς ορίζω στην σημερινή μας εκδήλωση.

Λένε για να γίνει κάποιος συλλέκτης χρειάζεται: χώρο, χρόνο και χρήμα.

Για να γίνει όμως κάποιος καλός συλλέκτης χρειάζεται και γνώσεις. Χωρίς αυτές δε μπορεί μια συλλογή να φτάσει σε αξιέπαινο επίπεδο. Ο συλλέκτης δεν είναι κατά ανάγκη κάποιος εκκεντρικός πλούσιος άνθρωπος. Κάθε άλλο. Τις περισσότερες φορές είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που με πολύ αγάπη αποκτά από το υστέρημά του συλλεκτικά αντικείμενα. Στη δικιά μας περίπτωση επειδή πρόκειται για στολές και παράσημα  τρέφουμε αμέριστο σεβασμό σε όλους εκείνους που τα φόρεσαν και τα τίμησαν, κάνοντας το καθήκον τους, είτε σε καιρό πολέμου, είτε σε καιρό ειρήνης.

Ο συλλέκτης δεν ξεχωρίζει καλές και κακές πολιτικές καταστάσεις. Δέχεται την ιστορία όπως αυτή γράφτηκε. Όλα είναι συλλεκτικά αντικείμενα και έχουν την ίδια αξία.

Πέρασαν 17 χρόνια από τότε που ξεκίνησα να μαζεύω τα πρώτα μου κομμάτια και μαζί με το φίλο και συνεργάτη Γιάννη Καλέργη, νιώσαμε την ανάγκη να μοιραστούμε όλη αυτή την προσπάθεια με τους συμπολίτες μας σε μια προσπάθεια να ξαναθυμηθούμε την ιστορία μας μέσα από αυτά τα ιστορικά κειμήλια.

Η ιδέα για να υλοποιηθεί είχε αρκετές δυσκολίες, με την κυριότερη να είναι  η εύρεση κατάλληλου χώρου. Και ο χώρος βρέθηκε χάρις στο προσωπικό ενδιαφέρον του Δημάρχου Αγ. Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά και των συνεργατών του, οι οποίοι μας παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορέσουμε να οργανώσουμε μια λαμπρή εκδήλωση αντάξια της ιστορίας μας.

Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μας κάνατε και σας καλώ να περπατήσουμε ξανά την ιστορία μας.”

— Την εκδήλωση κάλυψαν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια Alpha  και Star.

— Επίσημος χορηγός επικοινωνίας των συλλεκτών είναι η ιστοσελίδα μας AgiaParaskevi images.

–Στις επόμενες μέρες θα σας παρουσιάσουμε φωτογραφικό υλικό και video από τα εκθέματα.

— Όπως γνωρίζουμε ήδη από την πρώτη μέρα την έκθεση επισκέφθηκαν σχολεία της πόλης μας και αναμένεται να την επισκεφθούν και άλλα.

Πιστεύουμε ότι είναι μοναδική ευκαιρία και κανείς μας δεν πρέπει να τη χάσει. Εκεί θα δείτε ιστορικά κειμήλια που δεν υπάρχουν στα μουσεία της χώρας μας.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook