Απάντηση-κόλαφος για τη … δημοσκόπηση!

dimoskopisi_aftodioikisi1

Στο δρόμο αντοχής που διανύουμε προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014 αναμενόμενη είναι η εμφάνιση δημοσκοπήσεων σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

Μια τέτοια προσπάθεια έγινε και στην πόλη μας προσφάτως δίνοντας όμως ελλειπή έως καθόλου στοιχεία για την όλη διαδικασία. Το μόνο που προσδιορίζει είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προωθώντας έτσι συγκεκριμένο υποψήφιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Αναζητώντας την αλήθεια φτάσαμε ως το Σύλλογο Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ). Συζητώντας με τον υπεύθυνο οδηγηθήκαμε στην ιστοσελίδα τους με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις επίσημες δημοσκοπήσεις και τις νόμιμες εταιρίες διενέργειας αυτών. Ο ίδιος ο υπεύθυνος μας αποκάλυψε ότι μέχρι στιγμής σε κανένα Δήμο της Ελλάδας δεν έχει πραγματοποιηθεί δημοσκόπηση και πως αυτό θα ήταν αδύνατον από τη στιγμή που οι παρατάξεις καλά-καλά δεν έχουν παρουσιάσει τους υποψηφίους τους ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τι καλείται να επιλέξει. Ήταν κατηγορηματικός ότι στην Αγία Παρασκευή δεν έχει διενεργηθεί καμία επίσημη δημοσκόπηση από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής 5 σημεία:

1.      Ταυτότητα έρευνας: Προσέξτε την ταυτότητα της έρευνας, όπου και πρέπει να δηλώνονται τουλάχιστον  η  εταιρεία που διενέργησε την έρευνα, ο εντολέας της έρευνας, το μέγεθος του δείγματος & η γεωγραφική του κάλυψη,  ο τρόπος συλλογής των στοιχείων, η περίοδος διεξαγωγής της έρευνας και το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της. Επίσης, όταν πρόκειται για δημοσκόπηση με πρόθεση ψήφου κα πρέπει να δηλώνεται εάν διενεργήθηκε με χρήση κάλπης ή όχι.

2.      Δείγμα – Μέγεθος: Προσέξτε το μέγεθος του δείγματος της έρευνας. Σε περίπτωση δημοσκόπησης με πρόθεση ψήφου για Βουλευτικές εκλογές ή Ευρωεκλογές, το δείγμα κα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.000 άτομα. Σε περίπτωση δημοσκόπησης με πρόθεση ψήφου για Δημοτικές εκλογές, το δείγμα εξαρτάται από το μέγεθος του Δήμου, ωστόσο ενδείκνυται να μην  είναι μικρότερο των 300 ατόμων.

3.      Δείγμα – Ποιότητα: Προσέξτε τι αντιπροσωπεύει το δείγμα.

  •          Ως δημοσκόπηση νοείται κάθε έρευνα που το δείγμα της είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού που διερευνά.
  •          Οι έρευνες που βασίζονται σε συμμετοχή με πρωτοβουλία των ίδιων των ερωτημένων αντί για δειγματοληπτική επιλογή,  δεν συνιστούν δημοσκόπηση (π.χ. ερωτηματολόγια που αναρτώνται σε διαδικτυακούς τόπους). 

4.       Πρόθεση ψήφου & Εκτίμηση ψήφου: Προσέξτε τη διάκριση ανάμεσα στην πρόθεση & την εκτίμηση ψήφου, όταν συγκρίνετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

  1.      Ο όρος πρόθεση ψήφου, αφορά σε όλες τις απαντήσεις  που δίνονται στην ερώτηση «Εάν είχαμε σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε;», ακόμα και όταν δεν επιλέγεται κάποιο κόμμα ή υποψήφιος.
  2.      Ο όρος εκτίμηση ψήφου αφορά στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων  ή των υποψηφίων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως  ‘Δεν έχω αποφασίσει ακόμα’, ‘Δεν γνωρίζω’,  ‘Δεν απαντώ’,  ’ Άκυρο’, ‘Λευκό’).

5.      Εταιρεία Δημοσκοπήσεων: Προσέξτε το όνομα της εταιρείας που διεξήγαγε την δημοσκόπηση και την  ένδειξη «μέλος του ΣΕΔΕΑ».  Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ (www.sedea.gr)  ελέγχονται συστηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Όπως αντιλαμβάνεστε η «μαϊμού» δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε στην Αγία Παρασκευή δεν διαθέτει τίποτα από τα ανωτέρω και οι ελλείψεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι ήταν ένας επικοινωνιακός τρόπος με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, τη διαμόρφωση λαθεμένης εικόνας στους ψηφοφόρους και την άγρα ψήφων.

Όμως έχουσιν γνώση οι φύλακες για την προστασία της ενημέρωσης των πολιτών.

Στο άμεσο μέλλον σας επιφυλάσσουμε μία ακόμα έκπληξη που αφορά «παραπλανητική» κίνηση προερχόμενη από την ίδια υποψηφιότητα.

Λένα  Μαρκή

OdigosAnagnosisDimoskopiseon_Page_1OdigosAnagnosisDimoskopiseon_Page_2

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook