Η είδηση του κ. Κώστα Τσιαμπά στο Δημοτικό Συμβούλιο που πέρασε στα …ψιλά

dimotiko-sumboulio-tsiampas

Γράφει η Λένα Μαρκή

Πολλά ήταν τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στο χθεσινό (18/11/16) δημοτικό συμβούλιο του Δήμου καθότι σε 3 συνεδριάσεις μαζεύτηκαν πολλές ερωτήσεις από την αντιπολίτευση. Ένα όμως πέρασε επιδερμικά από τη Δημοτική Αρχή παρόλο που είναι καίριο για την πόλη.

Όπως ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τσιαμπάς την ερχόμενη Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο έρχεται για έγκριση ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017 της Περιφέρειας. Στην εισήγηση του θέματος ανακαλύπτουμε ότι τα ποσά για χρηματοδότηση έργων που αφορούν την Αγία Παρασκευή δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις υποσχέσεις που έλαβε κατά καιρούς η Δημοτική Αρχή. Όπως είπε ο κ. Τσιαμπάς μόνο 490.000€ λαμβάνει ο Δήμος μέσα στο 2017. Προφανώς για λόγους οικονομίας χρόνου δεν επετράπη στον κ. Τσιαμπά να αναφέρει αναλυτικά τα ποσά, τόνισε όμως προς τη Διοίκηση του Δήμου «πριν την ψήφιση κάντε τις παρεμβάσεις σας»!

Αναλυτικά λοιπόν στους ΠΙΝΑΚΕΣ ΙΔΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ της Περιφέρειας Αττικής (δείτε στο τέλος του άρθρου) παρατηρούμε τα εξής:

Βόρειος Τομέας για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής

Α3α Δημοπρατημένα

177. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΤΟΥΣ 2011.

Προϋπολογισμός 4.385.365,86€,  Προτεινόμενες πιστώσεις 2017:  1.000 *

Α4 Ενταγμένα σε αρχική φάση

  1. ΝΕΟΣ ΔΙΩΡΟΦΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΤΟ Ο.Τ. 328

Προϋπολογισμός 1.419.231,75€, Προτεινόμενες πιστώσεις 2017:  150.000€

  1. ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ

Προϋπολογισμός 200.000€, Προτεινόμενες πιστώσεις 2017:  20.000€

  1. ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ 1ο ΚΑΙ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Προϋπολογισμός 149.500€, Προτεινόμενες πιστώσεις 2017:  10.000€

  1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ

Προϋπολογισμός 2.500.000€, Προτεινόμενες πιστώσεις 2017:  10.000€

  1. ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΟΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΠΕΥΚΑΚΙΑ»

Προϋπολογισμός 1.000.000€, Προτεινόμενες πιστώσεις 2017:  200.000€

 

 –

Η διανομή δε των ποσών είναι τέτοια που να μην μπορεί να κινηθεί κανένα έργο. Για παράδειγμα για τη μελέτη του κολυμβητηρίου που προϋπολογίζεται σε 200.000€ (και η Τεχνική Υπηρεσία την κοστολογεί στο 1.000.000€)  ο Δήμος μέσα στο 2017 θα λάβει μόνο 20.000€!!! Ακόμα χειρότερα το Πράσινο Σημείο παίρνει μόνο 10.000€ από τα 2,5 εκατομμύρια!!!! Ποιο έργο μπορεί να ξεκινήσει με αυτά τα ποσά;

Όσον αφορά την κατασκευή αγωγών ομβρίων, το έργο ξεκίνησε με προϋπολογισμό 4.385.365,86€, με την φανταστική έκπτωση του 70,83% κατέβηκε στο 1.504.388,88€, οι προβλεπόμενες πιστώσεις για το 2017 είναι 1.000€!!! Πιστεύω ότι εδώ έχει γίνει κάποιο ανθρώπινο λάθος γιατί από τη στιγμή που θα υπογραφεί σύμβαση με τον εργολάβο και περνάει προσυμβατικό έλεγχο θα ΠΡΕΠΕΙ να έχει πιστωθεί όλο το ποσό στο 2017 ή τουλάχιστον να φαίνεται σε δύο έτη. Διαφορετικά δεν ξέρω πόσο σύνομο είναι και άραγε ποιός εργολάβος θα ξεκινήσει εργασίες ενός τέτοιου έργου ΜΟΝΟ με 1.000€;

Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος βέβαια δήλωσε ότι μίλησε με την Περιφερειάρχη κ. Δούρου αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμέρο και θα μας “εκπλήξει” με τα έργα που θα γίνουν και πως του υποσχέθηκαν (πάλι) ότι θα γίνει μια “γενναία” αναμόρφωση του προϋπολογισμού από την Περιφέρεια περίπου τον Φεβρουάριο όπου θα γίνουν σημαντικές αλλαγές. Εμείς θα περιμέναμε τη στήριξη αυτή να την είχε εξ αρχής, μιας και οι τρεις εκλέχθηκαν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και φυσικά υπάρχει και αυτή η εκδοχή ότι η Περιφέρεια μας επιφυλάσσει μια γερή έκπληξη μετά το Φεβρουάριο, όμως για να γίνει αυτό ή θα εξοικονομήσει από κάπου ένα γερό κομπόδεμα ή θα τα πάρει από κάποιον άλλο Δήμο (φαντάζεστε τη χαρά του;). Όπως και να’ χει το σκεπτικό είναι τελείως άγονο. Θα μπορούσε κάλλιστα σε πρώτη φάση να στηρίξει ένα τουλάχιστον έργο, ώστε αυτό να αρχίσει να προχωράει και στη συνέχεια βλέπουμε. Τώρα όμως έδεσε τα χέρια του Δήμου για τα καλά. Τον έβαλε σε αναμονή και τον γέμισε υποσχέσεις. Και ξέρετε πότε συμβαίνει αυτό; Όταν κάποιον τον έχουμε του χεριού μας, δηλαδή είναι ήρεμος, ευκολόπιστος και μπορούμε να τον κουμαντάρουμε άνετα, αντίθετα με κάποιον άλλο που διεκδικεί, φωνάζει, επιμένει και γίνεται στρείδι έως ενοχλητικός. Εκείνος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος! Για παράδειγμα ρίχτε μια ματιά στον πίνακα στις πιστώσεις των Δήμων Χαλανδρίου (ΣΥΡΙΖΑ, Σίμος Ρούσσος) και Αμαρουσίου (ΝΔ, Γιώργος Πατούλης γαρ).

Επί τη ευκαιρία να διευκρινίσουμε το εξής: το images δεν υπήρξε ποτέ οπαδός του ψέματος ή της μισής αλήθειας, γι’ αυτό πάντα παρουσιάζει στοιχεία και έγγραφα αυθεντικά με σφραγίδες και υπογραφές και δείχνει τα πραγματικά στοιχεία. Ποτέ επίσης δεν προβλέπει το μέλλον, αλλά κάνει στοχευμένες και λογικές επισημάνσεις και φυσικά πάντα έχει υπομονή και περιμένει τις εξελίξεις που συνήθως το δικαιώνουν. Από κει και πέρα οι κάτοικοι αυτής της πόλης έχουν την λογική και την κρίση να αποφασίσουν τι και ποιόν θα πιστέψουν. Αν αυτό δεν είναι αρεστό ή ενοχλεί κάποιους δεν είναι ευθύνη του images. Δεν γίνεται όμως να επιτρέψει να διατυμπανίζουν έργα εκατομμυρίων περιπαίζοντας τους δημότες, έργα που το πιο πιθανό είναι να τα υλοποιήσει η επόμενη Διοίκηση με το ρυθμό που ακολουθούν οι χρηματοδοτήσεις. Ούτε είναι δυνατόν να επαφίεται ολόκληρος Δήμος στην καλή διάθεση της Περιφέρειας ή της Γ.Γ.Α. για έργα που μπορεί να κάνει με ιδίους πόρους (παιδικός σταθμός, γήπεδα 5Χ5), αλλά αντ’ αυτού να ξοδεύει τους ιδίους πόρους σε γλέντια και χορηγήσεις ιδιωτικών εταιρειών (βλ ΕΡΤ) και να τρέφεται με υποσχέσεις.

Μακάρι αυτή η Δημοτική Αρχή να καταφέρει μέχρι το τέλος της θητείας της να ολοκληρώσει ένα τουλάχιστον σημαντικό έργο. Μακάρι επίσης να γίνουν οι αλλαγές που υποσχέθηκε η Περιφέρεια γιατί διαφορετικά με 10 και 20 χιλιάδες €  έργα εκατομμυρίων όχι μόνο δεν γίνονται, αλλά ούτε καν ξεκινάνε.

ΠΙΝΑΚΕΣ-ΙΔΙΑΣ-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ