Ένταξη Δημοτικών Υπαλλήλων στην Α’ φάση εμβολιασμών διεκδικεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Επιστολή)

Επιστολή στην πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας – συγκεκριμένα στους κ.κ. Μ. Βορίδη, Στ. Πέτσα και Β. Κικίλια – απέστειλε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς των Δήμων, όπου υπάρχει μεγάλη υγειονομική επιβάρυνση των Υπαλλήλων, «απουσιάζουν επιδεικτικά» από τον προγραμματισμό των εμβολιασμών.  Ζητά, λοιπόν, να ληφθεί μέριμνα για την ένταξή τους στην Α’ φάση εμβολιασμών.

Αναλυτικότερα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) έως και σήμερα δουλεύουν ακατάπαυστα στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους υγειονομικούς που έχουν σηκώσει ένα τεράστιο βάρος για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τομείς δραστηριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέκαθεν είχαν και έχουν αντικείμενο εργασίας με μεγάλη υγειονομική επιβάρυνση στους εργαζόμενους, είτε λόγω καθαυτού του αντικειμένου εργασίας (π.χ. υπηρεσίες καθαριότητας, Βοήθεια στο Σπίτι κ.α.) είτε λόγω άμεσης επαφής με μεγάλο όγκο πολιτών (Κ.Ε.Π., κοινωνικές υπηρεσίες, παιδικοί σταθμοί, κ.α.).

Για ακόμη μια φορά, ακόμη και στον προγραμματισμό των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απουσιάζουν επιδεικτικά.

Η κυβέρνηση ενέταξε μόνο τους εργαζόμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σαν πρώτη φάση των εμβολιασμών. Και φυσικά οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» επιβάλλεται να ενταχθούν στην πρώτη φάση των εμβολιασμών όπως όμως και άλλες εργασιακές ομάδες εργαζομένων που απασχολούνται σε χώρους με ιδιαίτερα αυξημένο ιικό φορτίο.

Καλούμε την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να μεριμνήσει ώστε να ενταχθούν και άλλοι εργασιακοί χώροι των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού στην Α΄ φάση των εμβολιασμών.

Οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνεχίσουν και το επόμενο χρονικό διάστημα να βρίσκονται πάντα μπροστά στις εργασιακές διεκδικήσεις αλλά και στην πρώτη γραμμή στην εξυπηρέτηση των πολιτών πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες. »