Αρχική ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΕΚΛΟΓΕΣ 2023-ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιάννης Σταθόπουλος: Το πρόγραμμα της επόμενης μέρας των εκλογών για την Αγία...

Γιάννης Σταθόπουλος: Το πρόγραμμα της επόμενης μέρας των εκλογών για την Αγία Παρασκευή (VD)

Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της «Νίκης των πολιτών», κ. Γιάννης Σταθόπουλος, μίλησε στο aparaskevi-images.gr και στη Λένα Μαρκή. Ο κ. Σταθόπουλος είναι εκ νέου υποψήφιος για Δήμαρχος στις εκλογικές διαδικασίες του Οκτωβρίου 2023. Στη συνάντηση αυτή άσκησε κριτική στην τωρινή Διοίκηση Ζορμπά, έδωσε απαντήσεις σε κάποιους και μίλησε για τα σχέδια της παράταξής του εφόσον εκλεγεί ξανά δήμαρχος.

Όπως είπε, «το πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Βασίλης Ζορμπάς!» Και άσκησε μια δριμεία κριτική για τον Βασίλη Ζορμπά.

«Και βεβαίως είχαμε Δημοκρατία», είπε, «ενώ τώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία στο Δήμο με την έννοια του ‘’ακούμε τις γειτονιές’’».

Μας μίλησε για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας για την Αγία Παρασκευή που θα περιέχει πάρκα τσέπης, τηλεϊατρική, ανακύκλωση, καφέ κάδους, δημοτική συγκοινωνία, θα δώσει λύσεις στην καθαριότητα, στη στάθμευση, θα προσθέσει ΚΑΠΗ και γιατρούς στα δημοτικά ιατρεία.

Μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα «διαλογή στην πηγή» που ξεκινάει άμεσα η «Νίκη των πολιτών» με 30 περίπου οικογένειες στο δήμο.

Τόνισε επίσης ότι δεν θα διεκδικήσει χρίσματα κομμάτων.

Ακολουθεί το βίντεο και το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

  • κ. Σταθόπουλε υπήρξατε Δήμαρχος της 5ετιας 2014-19. Ποιος είναι ο απολογισμός σας; (έργα υποδομής – πολιτισμός -καθημερινότητα – ελ. χώροι)

Η θητεία μας που ήταν πέντε χρόνια, ο τωρινός δήμαρχος έχει ξεπεράσει τα επτά, ήταν μια θητεία που ανοίξαμε σαν βεντάλια σχεδόν όλα τα προβλήματα της πόλης. Ανοίξαμε το πρόβλημα του Δημαρχείου και δώσαμε λύση, δεν υπήρχε λύση πριν από εμάς στο θέμα του δημαρχείου και δεν θα υπήρχε ούτε τώρα λύση, δεν υπήρχε περίπτωση να δημοπρατηθεί έργο 21.000.000€. Δώσαμε λύση στον «Ιόλα», δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί λύση στον «Ιόλα» με το σημερινό δήμαρχο. Δώσαμε λύση στο ΕΠΑΛ, στο Επαγγελματικό Λύκειο που ήταν εγκαταλελειμμένο οκτώ χρόνια, πάλι κατά τη γνώμη μου δεν υπήρχε πιθανότητα να δοθεί λύση. Δώσαμε λύση στην περιουσία του Δήμου, δεν είχε δοθεί λύση στο Γιαβάσειο, στο Ασημακοπούλειο, που τα καταψήφιζε ο σημερινός δήμαρχος. Κάναμε μια τεράστια δουλειά στα σχολεία, αποκτήσαμε γη εκτός από τον «Ιόλα», και το οικόπεδο Πατρόκλου και Γιαβάση που το καταψήφιζε ο σημερινός δήμαρχος. Κάναμε μια επανάσταση στον πολιτισμό με όλη την πόλη στις Απόκριες, τα Χριστούγεννα να έχει βγει έξω και ανοίχτηκε η εμπορικότητα και η επισκεψιμότητα των εμπορικών δρόμων. Τι να πρώτο πω, κάναμε ασφαλτοστρώσεις, αντιπλημμυρικά έργα ομβρίων, τώρα δεν έχει γίνει ούτε ένα μέτρο, κανένα αντιπλημμυρικό όπως και στην προηγούμενη θητεία του κ. Ζορμπά, φτιάξαμε το 14ο νηπιαγωγείο το δημοπρατήσαμε και ολοκληρώθηκε στην τωρινή δημαρχιακή θητεία, φτιάξαμε την Αιγαίου Πελάγους και ολοκληρώθηκε, πετύχαμε το αθλητικό κέντρο στο «Σταύρος Κώτσης».

Είναι μια τεράστια βεντάλια έργων. Στην καθαριότητα κάναμε τομές. Βάλαμε υπόγειους κάδους, φτιάξαμε 30 γωνιές ανακύκλωσης, κάναμε Κινητό Πράσινο Σημείο που το αντέγραψαν μετά άλλοι, η Περιφέρεια συνεχίζει το Κινητό Πράσινο Σημείο. Η Αγία Παρασκευή νομίζω το έχει εγκαταλείψει. Φέραμε τον καφέ κάδο, κάναμε πεζοδρόμια. Είναι πολλά που θα μπορούσα να πω αλλά τα λέω συνολικά. Ακόμα και το κολυμβητήριο το φτάσαμε στο να δημοπρατήσουμε τη μελέτη του με άλλους όρους από ότι το κάνει σήμερα ο κ. Ζορμπάς. Νομίζω ότι ήταν μια πραγματικά παραγωγική 5ετία, μια 5ετία έργων.

Και βεβαίως είχαμε Δημοκρατία, κάναμε συνελεύσεις γειτονιών, πηγαίναμε στις γειτονιές, κάναμε συμμετοχικό προϋπολογισμό στον Τσακό και κάναμε ένα έργο που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να το κάνουνε. Στους αθλητικούς χώρους.

Βεβαίως δεν τα κάναμε όλα και βεβαίως κάποια πράγματα δεν προλάβαμε και πιθανώς δεν τα κάναμε όλα όπως ακριβώς θα έπρεπε, όμως φωνάζαμε τις παρατάξεις για όλα τα θέματα και για την πλατεία του Αη Γιάννη πάρα πολλές φορές και για τον «Ιόλα» πάρα πολλές φορές, τον είδαν τον ιδιοκτήτη όλες οι δημοτικές παρατάξεις τότε. Νομίζω ότι ήταν πραγματικά μια παραγωγική 5ετία και αυτό φάνηκε από τα έργα τα οποία παρέλαβε ο κ. Ζορμπάς δημοπρατημένα το 2019 που βγήκε Δήμαρχος. Ενώ εμείς το 2014 δεν παραλάβαμε ούτε ένα δημοπρατημένο έργο, ούτε ένα.

  • Που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος μας μετά από τα 3.5 χρόνια Δημαρχίας Ζορμπά;

Νομίζω ότι η Δημαρχία Ζορμπά καταρχάς διέρρηξε από την πρώτη στιγμή τον πολιτικό πολιτισμό της πόλης. Υπάρχει ένα σοβαρό γεγονός, έχουμε ένα δήμαρχο ο οποίος επιτίθεται εναντίον πολλών, τους αποδομεί και μερικές φορές του υβρίζει. Δεύτερον χάθηκε οποιαδήποτε επαφή με την κοινωνία, εννοώ με τους συλλόγους, τις συνελεύσεις των γειτονιών, δεν υπάρχει Δημοκρατία στο Δήμο με την έννοια του «ακούμε τις γειτονιές». Βεβαίως υποχρεούται να πάει όταν κάνουν οι σύλλογοι τις συνελεύσεις τους. Και από εκεί και πέρα βλέπω μια αποσπασματικότητα σε πράγματα, βλέπω μεγάλη οπισθοχώρηση σε θέματα καθημερινότητας, καθαριότητας, ανακύκλωσης, πεζοδρομίων, είμαστε ίσως η πόλη που δεν έχει φτιάξει ούτε ένα πεζοδρόμιο 3,5 χρόνια τώρα, μια σειρά ολόκληρη. Στα σχολεία δεν έχουμε δει ούτε μια εργολαβία, οι παιδικές χαρές είναι εγκαταλελειμμένες, είναι αρκετές και βεβαίως δεν φυλάσσονται,  είναι ανοιχτές τις νύχτες και μπαίνει ο καθένας. Νομίζω ότι είναι μια πόλη η οποία έχει πάει πίσω. Σε ένα διάλειμμα μεγαθυμίας του ο κ.  Ζορμπάς στον «Ιόλα» αναγκάστηκε να πει ότι συνεχίζει ένα έργο δικό μας, ενώ τα περισσότερα που έχουν γίνει είναι έργα δικά μας.

  • Ακούγεται κριτική για τις τελευταίες δημοτικές Αρχές. Κάποιοι σας ταυτίζουν με τον κ. Ζορμπά. Τι απαντάτε;

Να σας πω κάτι, έχουμε μεγάλη απόσταση και διαφωνία από τον ισαποστακισμό, από το να θέλει κάποιος να κρατάει ίσες αποστάσεις. Είναι απολίτικη άποψη, ακραία αντίληψη το να προσπαθείς να ταυτίσεις δυο τελείως ξεχωριστές προσωπικότητες, αλίμονο, και να λειτουργείς με το «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας». Δεν είναι έτσι, δείχνει έλλειψη ικανότητας διοίκησης το να μπερδεύεις σκοπίμως μια επιτυχημένη θητεία με μια αποτυχημένη.

Το πρόβλημα της Αγίας Παρασκευής έχει ονοματεπώνυμο και είναι Βασίλης Ζορμπάς.

Κυρίως διότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και ήθους απέναντι σε όλο το δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει ένα ατάκτως ειρημένο σχέδιο που προσπαθούμε να δημοπρατήσουμε. Κάνουμε τώρα μια δημοπράτηση κολυμβητηρίου χωρίς χρήματα, χωρίς μελέτη εφαρμογής, στο Δημαρχείο περιμέναμε χρήματα από τον Υπουργό, δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με την Περιφέρεια, με όποιον εκλεγεί την επόμενη φορά στην Περιφέρεια Αττικής, όμως το πρόβλημα είναι πολύ συγκεκριμένο και έχει ονοματεπώνυμο, το ανέφερα να μην το ξαναπώ.

Η τακτική των ίσων αποστάσεων είναι λαθεμένη και αδικεί κατάφορα προσωπικότητες.

  • Τι διαφορετικό θα κάνετε στην πόλη μας αν εκλεγείτε Δήμαρχος τον Οκτώβριο;

Η πόλη θέλει ανάταξη, η πόλη θέλει μια καινούργια ψηφιακή εποχή, η πόλη πρέπει να κοιτάξει το μέλλον, η πόλη δεν κοιτάει το μέλλον είναι στραμμένη στο παρελθόν της. Τα όποια δημοπρατημένα της τελευταίας στιγμής έργα δεν είναι οραματικά έργα για την πόλη του αύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε μείνει πίσω στην καθαριότητα, έχει εξαφανιστεί ο καφέ κάδος, δεν έχουμε ανακύκλωση, όλα αυτά πρέπει να ξανά πάρουνε το δρόμο τους. Κάναμε τομές εμείς στην καθαριότητα, αν δείτε σήμερα μια τομή να μου την πείτε. Αν κάτι αντιληφθήκατε καινούργιο στην καθαριότητα να μου το πείτε. Είναι δυνατόν να ζήσουμε με την άποψη ότι ο Δήμος δεν φτιάχνει πεζοδρόμια; Είναι δυνατόν να λέμε ότι τα πεζοδρόμια θα είναι αυτά που είναι τώρα;

Διαφωνούμε πλήρως. Θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βαδισιμότητας, δηλαδή ροής πεζοδρομίων στην πόλη και θα ασχοληθούμε με τα περισσότερα, αν όχι με όλα, τα πεζοδρόμια να φτιάξουμε όπου είναι κατεστραμμένα, όπου είναι χαλασμένα. Είναι δυνατόν στα σχολεία να μην έχουμε κάνει καμία εργολαβία; Είναι δυνατόν να μην έχουμε ψηφιακό δήμο;

Όλο αυτό είναι ένα πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Και βεβαίως η ελεγχόμενη στάθμευση, 3,5 χρόνια δεν έχει κάνει ένα βήμα σ’ αυτό που λέγεται ελεγχόμενη στάθμευση που εμείς είχαμε ξεκινήσει και δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε. Αυτά όλα είναι στοιχεία μιας ματιάς άλλης για το μέλλον της Αγίας Παρασκευής, μαζί με τα έργα που σε λίγο καιρό και το Δημαρχείο και ο Ιόλας θα της δώσουν άλλον αέρα, άλλη αναπτυξιακή πορεία, σπουδαία έργα για την πόλη μακροπρόθεσμα, αναπτυξιακά και βεβαίως σε συνεννόηση με τους πολίτες. Σε επικοινωνία με τους πολίτες, σε διάλογο με τους πολίτες, τους φορείς, τις γειτονιές. Ξέρετε ότι ήδη ξεκινήσαμε, την επόμενη εβδομάδα κάνουμε τη 10η συνάντηση γειτονιάς. Πάμε σε μια-μια γειτονιά και ακούμε τους κατοίκους. Όλα αυτά θα αλλάξουνε με κορυφαίο την καθημερινότητα που θεωρούμε ότι στην δημοτική Αρχή τη σημερινή οπισθοχώρησε και είναι μια πόλη η οποία δυστυχώς έφτασε και στις σατυρικές εκπομπές.

  • Να μείνουμε λίγο στην καθαριότητα γιατί είναι το νούμερο 1 πρόβλημα για τους δημότες κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε εδώ τις ανησυχίες τους για να μας απαντήσετε. Στην θητεία σας δεν ακούγονταν πολλά παράπονα και είχατε βελτιώσει αρκετά την καθαριότητα, αλλά το ζήτημα εδώ είναι τι μπορούν να περιμένουν οι δημότες για το μέλλον. Έχετε σχέδιο βελτίωσης της καθαριότητας;

Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον γιατί πρέπει να προχωρήσουμε στη διαλογή στην πηγή. Βασικός άξονας αυτού του προγράμματος του δικού μας για την επόμενη φορά είναι η διαλογή στην πηγή. Θα ξεκινήσουμε τώρα ένα πιλοτικό πρόγραμμα μάλιστα με 30 οικογένειες περίπου, τώρα στη σημερινή κατάσταση, όχι ως δημοτική Αρχή. Και βεβαίως αυτό θα μειώσει, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση δηλαδή, τα κόστη των τελών που πληρώνουν οι δημότες για όποιους κάνουν πραγματικά διαλογή στην πηγή.

Βασικός άξονας είναι αυτός, βασικός άξονας είναι η επέκταση των σημείων ανακύκλωσης, των 30 γωνιών ανακύκλωσης που κάναμε, η συνέχεια του προγράμματος υπογειοποίησης των κάδων που σταμάτησε, είδα ένα – δυο που ευτυχώς τα έδωσε η Περιφέρεια να δεν κάνω λάθος ή ο ΕΔΣΝΑ μάλλον, θα επαναφέρουμε τον καφέ κάδο. Αυτό είναι ένα έγκλημα (σ.σ. η μη ύπαρξή τους) όλη την ώρα δεν έχουμε ποιος να τους εγκαταστήσει, δεν έχουμε οδηγούς, και οδηγούς πήραμε και απ’ όλα έχουμε. Δεν έχουμε νομίζω την έμπνευση και το όραμα και το σχέδιο.

  • Δεύτερο πρόβλημα που καταγράφουμε από τους δημότες είναι τα πεζοδρόμια. Τι θα κάνετε;

Αμέσως μελέτη εκτεταμένου δικτύου κατασκευής πεζοδρομίων και άξονα για τους πεζούς μαζί με πιθανότατα για ποδήλατο κάπου-κάπου στα πλαίσια του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Αλλά οπωσδήποτε από την πρώτη μέρα αποκατάσταση των πεζοδρομίων φθαρμένων, κατεστραμμένων από τα δέντρα κατά τεκμήριο, όχι από τους παρόδιους για να τους λέμε φτιάξτε τα εσείς. Και θα δούμε μπορεί να βρούμε τον τρόπο να προσφέρουν κι αυτοί κάτι, αλλά όμως άμεσο σχέδιο αποκατάστασης πεζοδρομίων και βαδισιμότητας. Μεγάλο κονδύλι σ’ αυτή την υπόθεση, δεν μπορεί να το συζητάμε αυτό.

  • Τρίτο πρόβλημα είναι η στάθμευση και ιδιαίτερα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Κοιτάξτε να δείτε, ζούμε σε μια πόλη που τα αυτοκίνητα είναι πολλά, χτίζονται τα μισά τουλάχιστον από τα οικόπεδα που υπήρχαν μέχρι τώρα, είμαστε σε μια φάση ανοικοδόμησης και έρχονται καινούργιοι κάτοικοι και τους καλωσορίζουμε. Που σημαίνει ότι στην πορεία θα έχουμε και περισσότερα παιδιά, γιατί ακούγεται και μια θεωρία ότι δεν έχουμε αλλά όμως να έρχονται καινούργιοι κάτοικοι, καινούργιες οικογένειες. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε έξυπνο σύστημα στάθμευσης ελεγχόμενης σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, στους δρόμους γύρω από τους σταθμούς του μετρό για τους μόνιμους κατοίκους και για ανθρώπους που επισκέπτονται το εμπορικό κέντρο αλλά δεν μπορούν να παρκάρουν για όλη την ημέρα. Το ένα είναι αυτό.

Το άλλο είναι να δούμε την υπόθεση υπόγεια στάθμευση, να δούμε την πιθανότητα με ευρωπαϊκά προγράμματα για υπόγεια πάρκινγκ και από πάνω τα γνωστά «πάρκα τσέπης» που έτσι κι αλλιώς θα τα δούμε γιατί πρέπει να δούμε την αύξηση του πρασίνου στην πόλη που δεν νομίζω ότι έγινε κάτι από όλα αυτά σε αυτή τη θητεία.

Όλο αυτό είναι για να πάμε την Αγία Παρασκευή στο μέλλον της. Είναι μια όμορφη περιοχή στους πρόποδες του Υμηττού που πρέπει να πάει στο μέλλον με ένα όραμα και ένα σχεδιασμό που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει.

  • Τι άλλο έχετε στο πρόγραμμά σας για την Αγία Παρασκευή;

Έχουμε πολλά για την υγεία. Πρέπει να δούμε το ζήτημα της υγείας στην πόλη διότι δυστυχώς χωλαίνουμε και σε επίπεδο τοπικού υποκαταστήματος, αλλά και δημοτικών ιατρείων, θα κάνουμε τηλεϊατρική, θα δώσουμε ζωντάνια στα δημοτικά ιατρεία. Προχτές έβλεπα μια ανακοίνωση που είχα κάνει το 2016, 2017 που είχα 15 ειδικότητες γιατρών στα δημοτικά ιατρεία και σήμερα δεν υπάρχει καμία.

Η ματιά μας πάντα θα είναι στους ελεύθερους χώρους και στην απόκτηση γης για το Δήμο. Η ματιά μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα του αμαξοστασίου και το πρόβλημα των εργατών καθαριότητας που έχει ξεχαστεί και βεβαίως να συνεχίσουμε αυτά τα πρωτοποριακά έργα του «Ιόλα» και του Δημαρχείου σ’ αυτή την πόλη που τα δικαιούται και που θα είναι εξοικονόμηση πόρων ιδιαίτερα το Δημαρχείο με τρία υπόγεια πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης.

Μια συνολική ματιά για την πόλη, μια ολιστική ματιά σχεδίου που θα περιλαμβάνει τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία που είναι εγκαταλελειμμένα, το ΚΑΠΗ και την Κοινωνική Πολιτική με σύγχρονη ματιά που έχουμε πολλά ακόμα να πούμε και να κάνουμε και να προσθέσουμε ΚΑΠΗ και δημοτικά ιατρεία.

Δημοτική συγκοινωνία που πρέπει  πραγματικά να αρχίσουμε να βλέπουμε κάτι που να λέγεται δημοτική συγκοινωνία γιατί εδώ έχουμε 3,5 χρόνια που δεν καταλάβαμε τι απέγινε με τη δημοτική συγκοινωνία που ήταν στο πρόγραμμα του κ. Ζορμπά.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα είναι το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.

Δεν θα αργήσουμε να το παρουσιάσουμε.

Να ξεκαθαρίσω ότι μιλάτε με μια Ανεξάρτητη Δημοτική κίνηση και το λέω για να προλάβω εξυπνάδες προεκλογικές αρκετών, μια δημοτική κίνηση που δεν θα διεκδικήσει χρίσματα κομμάτων. Το είδατε ότι είμαστε η μόνη ίσως που κάναμε κοπή πίτας χωρίς κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Μια δημοτική κίνηση που από την αρχή περιλαμβάνει ανθρώπους από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα και έτσι θα προχωρήσουμε. Με τις συνελεύσεις γειτονιών, με το να ακούμε τους πολίτες, με το να ενταχθούν και άλλοι άνθρωποι, ήδη υπάρχουν καινούργια πρόσωπα της πόλης που θα ενταχθούν στη δημοτική μας κίνηση.

Και έτσι θα πάμε τον Οκτώβρη νομίζω σε μια νικηφόρα πορεία.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.