Ανακοίνωση συμμετοχής του “Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή” στις επόμενες δημοτικές εκλογές

Σε μερικούς μήνες από σήμερα, τον Οκτώβριο του 2023 θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές. Και σαν από θαύμα ξαφνικά, θυμούνται την ύπαρξή τους διάφορες δημοτικές παρατάξεις εμφανιζόμενες με illustration φυλλάδα και φωτογραφίες κάποιου σοβαρού στιβαρού “ηγέτη”, έτοιμου να “σώσει” την πόλη μας εκ νέου μετά από πολλές αγκαλιές και φωτογραφίες με Υπουργούς και κυβερνήσεις που έχουν διαλύσει κεκτημένα χρόνων και δικαιώματα στην κοινωνία μας.

Όμως, όλοι και όλες μας έχουμε μάθει με αρκετά πικρά μαθήματα, πως κανείς δεν πρόκειται να μας “σώσει”. Ξέρουμε πολύ καλά πλέον ότι μόνο εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες, αν οργανωθούμε και δράσουμε συλλογικά, μπορούμε να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Αυτή την αντίληψη συλλογικού αγώνα προσπαθούμε να κάνουμε πράξη από το 2014 ως “Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή” όταν και πρωτοεμφανιστήκαμε στη πόλη. Ξεκινώντας μέσα από συνελεύσεις αγωνιζόμενων κατοίκων με προβληματισμούς και ενδιαφέρον για τα κοινά της πόλης μας, μέσα από συνελεύσεις με άμεση δημοκρατία και συμμετοχή, και έχοντας τη στήριξη οργανώσεων της Αριστεράς που συγκρούεται σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο με την πολιτική που διαλύει τις ζωές μας, δημιουργήσαμε το δημοτικό αυτό σχήμα, που στα 8 χρόνια παρουσίας του, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει καταφέρει πολλά για την πόλη μας, τους κατοίκους και τις ανάγκες τους. Ό,τι πετύχαμε το πράξαμε με πυξίδα την ενότητα και την εσωτερική δημοκρατία. Όλα τα χρόνια εκπροσώπησής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν διστάσαμε να κάνουμε τακτικές εναλλαγές δημοτικών συμβούλων, χωρίς να μας αποτρέπει ούτε το νεότερο της ηλικίας ούτε το φύλο τους. Καθώς δεν είμαστε “επαγγελματίες” της πολιτικής και δεν μας αφορούν οι καρέκλες που ορισμένοι στην πόλη μας δεν μπορούν να αποχωριστούν μετά από δεκαετίες, πάγια τακτική μας όλα αυτά τα χρόνια είναι η εναλλαγή τού δημοτικού συμβούλου κάθε περίπου έναν χρόνο, αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι για μας εκφράζουν τις θέσεις που συλλογικά διαμορφώνουμε.

Δεν είμαστε σωτήρες. Πάντα παλεύουμε και πετυχαίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε μαζί με τους κατοίκους και τα κινήματά τους, τους τοπικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες και τα στέκια γειτονιάς, τα δίκτυα αλληλεγγύης, τους μαζικούς φορείς της πόλης μας, τους γονείς και τις ενώσεις τους, τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Κομμάτι κι εμείς της κοινωνικής κίνησης που με πολλές μορφές και τρόπους διεκδικεί την ελευθερία, και την δικαιοσύνη με πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε κάθε χώρο.

Και έτσι την προηγούμενη θητεία καταφέραμε πολλά: όπως την ακύρωση των απολύσεων σε παιδικούς σταθμούς του δήμου και στην καθαριότητα, την αποτροπή της συνέχισης της αστυνομικής βίας που ο δήμαρχος με την κυβέρνηση της ΝΔ προκάλεσαν στην πλατεία του Αη Γιάννη το 2020 και το 2021 και τη διεκδίκηση – και όπως όλα δείχνουν νίκη – στο να γίνουν τα πρώην εκπαιδευτήρια Μακρή το 12ο δημοτικό σχολείο που η πόλη έχει ανάγκη.

Καταφέραμε επίσης την αποτροπή πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών συμπολιτών μας απέναντι σε τράπεζες και funds, στηρίξαμε τους αγώνες μαθητών κι εκπαιδευτικών της περιοχής μας απέναντι στη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε πορείες και δράσεις για την ακρίβεια που μας πλήττει, ενώ ως μέρος του αντιφασιστικού κινήματος ήμασταν εκεί ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό και τον φασισμό τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και τοπικά μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δείξαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας εν μέσω του χιονιά του 2022 σε εγκλωβισμένους συνανθρώπους μας στην Αττική Οδό, ενώ συμβάλαμε και στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης τόσο για συλλογικές κουζίνες και το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, όσο και για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Δώσαμε ένα διαφορετικό πολιτιστικό στίγμα και ζωντάνια στη Βίλα Ιόλα μέσα από εκδηλώσεις, τη στιγμή που ακόμα παραμένει κλειστή παρότι αποτελεί πλέον ιδιοκτησία του δήμου μας.

Δεν τα καταφέραμε όλα και για αυτό τον λόγο δε διστάζουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Το κληροδότημα Πρίγγουρη δεν καταφέραμε να γίνει η κοινωνική κατοικία για την οποία παλέψαμε, τα δημοτικά ιατρεία ακόμα δεν έχουν καταφέρει να λειτουργούν στο επίπεδο για τα οποία τα χρειαζόμαστε ούτε διαθέτουν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι παραμένουν ακόμα λίγοι, απρόσιτοι και παρατημένοι. Παράλληλα δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος με τα πράγματα που θα έπρεπε να είναι πολύ διαφορετικά. Με προεξάρχοντα τον προϋπολογισμό του δήμου ο οποίος εξακολουθεί να χαράσσεται  χωρίς καμία σοβαρή δημοκρατική διαβούλευση και ο οποίος την ίδια ώρα που παραμένει ισοσκελισμένος ως ενεργή μνημονιακή υποχρέωση, αδυνατεί εν τέλει να καλύψει τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Αποτέλεσμα αυτού οι άθλιες εργασιακές σχέσεις στον δήμο με τους επί συμβάσει εργαζόμενους και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του, οι ελλείψεις σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, η υποβάθμιση των δομών τέχνης και πολιτισμού (ωδείο, εργαστήρια τέχνης) η διαχείριση απορριμμάτων, η ανεπαρκής προστασία του Υμηττού. Όμως τίποτα δεν γίνεται έτσι απλά. Χρειάζεται πολλοί και πολλές να οργανωθούμε, να μιλήσουμε, να δράσουμε στους δρόμους και στις γειτονιές, να γίνουμε ενοχλητικοί και ενοχλητικές για να κερδίσουμε.

Παράλληλα με τις δράσεις μας, πραγματικά πιστεύουμε ότι η παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέματα που αναδείξαμε και ψηφίσματα που καταθέσαμε ήταν καθοριστική, ώστε να πιέσουμε προς μια άλλη κατεύθυνση. Κατά τη γνώμη μας ήμασταν η πιο δυναμική αντιπολίτευση στην απαράδεκτη διοίκηση Ζορμπά που στοιχήθηκε πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Καταφέραμε να συναντηθούμε με τον αγωνιζόμενο κόσμο της πόλης, να γίνουμε η φωνή του στα δημοτικά συμβούλια, να δημιουργήσουμε συγκλίσεις, να ανατρέψουμε καταστάσεις και να φέρουμε νίκες.

Με την ευκαιρία αυτή ανακοινώνουμε ότι μετά από μια πολύ μαζική, δημοκρατική κι ανοιχτή συνέλευση του Φυσάει Κόντρα που έλαβε χώρα στις 31/3/2023, αποφασίσαμε την αυτοτελή συμμετοχή μας στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με επικεφαλής-υποψήφιο Δήμαρχο τον δημοτικό μας σύμβουλο Παναγιώτη Αντωνίου.

Απευθύνουμε παράλληλα, ανοιχτό κι ειλικρινές κάλεσμα συμμετοχής στη συγκρότηση του μαχητικού μας ψηφοδελτίου προς κάθε αγωνιζόμενο κάτοικο, εργαζόμενο/-η, άνεργο/-η, συνταξιούχο, μετανάστη/-τρια, φοιτητή/-τρια κι ευρύτερα του κόσμου των κοινωνικών κινημάτων, που θέλει να παλέψει για μια πόλη διαφορετική, μια ζωή με αξιοπρέπεια απέναντι στην πολιτική των δημοτικών διοικήσεων και των κυβερνήσεων που θέτουν τα συμφέροντα των λίγων πάνω από τις ανάγκες των πολλών!

Είναι κομβικής σημασίας ζήτημα για την πόλη να αποκτήσει το “Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή” ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και ακόμα πιο ενισχυμένη εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να εντείνει τη μαχητική του δράση.

Παρά τα πολλά εμπόδια που βάζει ο πλήρως αντιδημοκρατικός νόμος Βορίδη για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος μεταξύ άλλων θεσπίζει όριο για την είσοδο μίας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο το 3%, μπορούμε μαζί να τα καταφέρουμε. Χρειάζεται όμως να συσπειρωθούμε όλοι και όλες, να τρέξουμε, να πείσουμε, να μοιραστούμε αυτή την προσπάθεια. Η ψήφος όλων είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί. Θέλουμε την δική σου ενεργή συμμετοχή στις συνελεύσεις και στις δράσεις μας. Θέλουμε την γνώμη σου και την σκέψη σου. Έτσι αναπνέει αυτό το σχήμα, μέσα από τις συνελεύσεις του όπου όλοι και όλες είμαστε ίσοι/ες κι αποφασίζουμε και δρούμε δημοκρατικά, μακριά από προσωποκεντρικές αντιλήψεις.

Έλα μαζί μας για να παλέψουμε για μια πόλη που φροντίζει, μια πόλη συμπεριληπτική στη διαφορετικότητα, φιλική και προσβάσιμη προς όλους τους κατοίκους, δημοκρατική και αλληλέγγυα, μια πόλη πράσινη, με αξιοπρεπή σχολεία και ελεύθερους χώρους, μια πόλη και μια ζωή που να μας αξίζει.

Τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου στις 10 πμ ανακοινώνουμε την εκλογική μας κάθοδο σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο!

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.