Ο Κώστας Τσιαμπάς στο APimages με πρωτότυπες προτάσεις για το μέλλον της πόλης (VD)

«Εγώ θα είμαι έξω στα έργα, στην καθημερινότητα, στην καθαριότητα, με τους υπαλλήλους μαζί, θα είμαι δίπλα τους συνεχώς, θα λύνω τα προβλήματα όπως έκανα και ως αντιδήμαρχος. Θα είμαι αυτήκοος μάρτυς των αιτημάτων των δημοτών».

Καλεσμένος του aparaskeviimages.gr ήταν αυτή τη φορά ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Κώστας Τσιαμπάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα για την Αγία Παρασκευή». Ο κ. Τσιαμπάς είναι παλιός αυτοδιοικητικός, υπήρξε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών με αξιόλογο έργο και σημαντική παρουσία στα δημοτικά δρώμενα και για πολλά έτη δημοτικός σύμβουλος.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τσιαμπάς παρουσίασε πρωτότυπες ιδέες για το μέλλον της πόλης, άνετα εφαρμόσιμες που δεν έχουν ακουστεί ξανά μέχρι στιγμής. Έκανε προτάσεις που θα φέρουν έσοδα στο Δήμο, μιας και τα οικονομικά «έχουν βαλτώσει για δεκαετίες» όπως τόνισε.

Μίλησε για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, μείωση του κόστους των δημοτικών κτιρίων, αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας με ευρεία εφαρμογή για παράδειγμα φωτοβολταϊκών σωμάτων.

Επίσης πρότεινε δημιουργία επιτροπών για πλήρη διαφάνεια και σε σοβαρά ζητήματα συναπόφαση όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δ.Σ.. Και την επιτυχία θα την νέμονται όλοι, όχι μόνο αυτός που διοικεί.

Άσκησε κριτική για την υλοποίηση μεγάλων έργων, μίλησε για «παταγώδη αποτυχία του δήμου» στον τομέα της καθημερινότητας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να δούμε αναλυτικά τις απαντήσεις που έδωσε.

(ακολουθεί βίντεο και πλήρες κείμενο)

  • Οικονομικά του Δήμου – σε ποια κατάσταση βρίσκονται; Έχει την ευελιξία ο δήμος να κινείται άνετα;

Τα οικονομικά του Δήμου έχουν βαλτώσει πολλές δεκαετίες, διότι όλες οι Διοικήσεις ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να αυξήσουν τα έσοδα του δήμου με επενδυτικό όραμα. Αρκούνται μόνο στις κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτό όμως δίνει πολύ μικρές δυνατότητες για να αναπτυχθεί ο δήμος.

Θα σας έλεγα μερικά νούμερα. Από το 2011 μέχρι και το 2022 που έχω τα οικονομικά στοιχεία οι προϋπολογισμοί του δήμου υλοποιούνται κατά 66% και τα τεχνικά προγράμματα κατά 18%. Αυτό σημαίνει ότι και οι προϋπολογισμοί και τα τεχνικά προγράμματα γίνονται με σκοπό την επικοινωνία. Δεν είναι σωστά, με αποτέλεσμα να δίνουν πολλές ελπίδες στους πολίτες, αλλά όταν έρχεται η υλοποίηση να απογοητεύονται πλήρως.  Αυτό είναι κακός προγραμματισμός. Αυτό δεν δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να κάνει επενδυτικά προγράμματα, να βοηθήσει την καθημερινότητα των δημοτών.

Εμείς ως «Όραμα για την Αγία Παρασκευή» έχουμε σκοπό να αυξήσουμε τα οικονομικά του δήμου, εκτός από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Πως θα τα κάνουμε όλα αυτά: Ένας και βασικός παράγοντας ο οποίος ποτέ δεν έχει αξιοποιηθεί από τις δημοτικές Αρχές είναι η αξιοποίηση της αργούσας περιουσίας του δήμου. Ο δήμος έχει πολύ μεγάλη περιουσία η οποία παραμένει παρκαρισμένη χωρίς να δίνει κανένα έσοδο. Εμείς θα συγκροτήσουμε Επιτροπές, για την κάθε περίπτωση χωριστά, ώστε να έχουμε πλήρη διαφάνεια, για να την αξιοποιήσουμε και να έχουμε έσοδα στο δήμο. Ένα δεύτερο που θα κάνουμε είναι να μειώσουμε το κόστος των δημοτικών κτιρίων. Πρώτα από όλα μειώνοντας και σταματώντας τις σπατάλες, οι οποίες γίνονται πάρα πολλές. Θα προγραμματίσουμε όλα τα έργα για τη συντήρησή τους και το κυριότερο θα αξιοποιήσουμε όλα τα κτίρια, ώστε μέσω αυτών να αξιοποιήσουμε την πράσινη ενέργεια. Για παράδειγμα αν σε όλα τα κτίρια βάλουμε φωτοβολταϊκά αυτά πέραν του ότι θα μειώσουν τελείως το κόστος λειτουργίας των κτιρίων θα έχουμε και μικρά έσοδα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια εάν είναι με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με δάνειο, θα κάνουμε απόσβεση και εν συνεχεία θα έχουμε πάρα πολλά έσοδα. Εάν αυτά κατορθώσουμε να τα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τότε τα έσοδα θα είναι από την πρώτη μέρα πάρα πολλά.

Έχουμε ένα μεγάλο οικόπεδο στα Μεσόγεια, αυτό μένει αναξιοποίητο. Εκεί εφόσον το επιτρέπουν οι όροι δόμησης, μπορούμε άνετα να κάνουμε ένα μεγάλο πάρκο φωτοβολταϊκών και να έχουμε περισσότερα έσοδα.

Αυτά δεν τα έχουν σκεφτεί, δεν έχουν ασχοληθεί, αρκούνται μόνο στις επιχορηγήσεις από την κρατική υπηρεσία. Ε, αυτό δεν είναι σωστό.

  • Δημαρχείο –  Τι έχει συμβεί με τον εργολάβο; Ποια είναι η δική σας θέση;

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια γενική τοποθέτηση για όλα τα μεγάλα έργα. Τα μεγάλα έργα είναι απαραίτητα για την πόλη μας γιατί είναι έργα υποδομής. Αξιοποιούν την περιουσία του δήμου, δίνουν μεγαλύτερη αξία στην περιουσία των δημοτών και διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Είναι απαραίτητα. Αυτά όμως πρέπει να γίνονται με σωστό προγραμματισμό, που δυστυχώς στο συγκεκριμένο θέμα, το Δημαρχείο, έγιναν πάρα πολλά λάθη και από τις δύο Διοικήσεις και του κ. Σταθόπουλου και του κ. Ζορμπά. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ένα αδιέξοδο. Εύχομαι να διαψευστώ και να μην αποκτήσει η πόλη μας μια λακκούβα πολύ μεγαλύτερη από αυτή του κολυμβητηρίου. Έγιναν πάρα πολλά λάθη, δεν θέλω να προχωρήσω. Και η τελευταία ελπίδα που υπάρχει αυτή τη στιγμή νομίζω ότι δεν θα ευοδωθεί, το αφήσαμε και εξελίχθηκε με τις πιο δυσμενείς συνθήκες για το δήμο μας. Σε ότι αφορά το Δημαρχείο.

Σε όλα τα υπόλοιπα τα έργα δεν έχει δυνατότητα ο δήμος να κάνει παρεμβάσεις οικονομικές. Είναι πλήρως εξαρτημένος είτε από το ΕΣΠΑ είτε από κρατικούς πόρους.

  • Κολυμβητήριο – σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημάρχου ξεκινάει το καλοκαίρι του 2023, είστε αισιόδοξος;

Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω πάρα πολλές αμφιβολίες και πολλά ερωτηματικά. Θέλουμε να γίνει το κολυμβητήριο, θέλουμε μετά από 30 χρόνια να κλείσει αυτή η τρύπα και να αποδοθεί στους δημότες και τους πολίτες. Όλοι έχουν κολυμβητήρια.

Θα πάρουμε όμως το βασικό κριτήριο, τα οικονομικά. Εδώ ο προϋπολογισμός δεν είναι 4 εκατ. συν ΦΠΑ, όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, να πούμε το πραγματικό ποσόν. Είναι κοντά στα 5 εκατομμύρια. Από αυτά φέτος θα βάλει 170.000€ περίπου από ιδίους πόρους, 2 εκατ. είπε ότι θα πάρει δάνειο και άλλα 2 εκατ. θα δώσει επιχορήγηση η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια όταν δούμε το Τεχνικό Πρόγραμμα τα έχει σε μεσοπρόθεσμη ωρίμανση, δηλαδή αν, θα και όταν! Άρα εδώ δεν πρέπει να πιστεύουμε στα 2 εκατ. από την Περιφέρεια, γιατί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα οικονομικά της γιατί και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, ακούγονται πολλά πράγματα για πάρα πολλά έργα. Από κει και πέρα μένει ένα εκατ. από ιδίους πόρους. Πρέπει να πούμε κάτι πολύ βασικό, σε όλα τα τεχνικά προγράμματα αυτά που διατίθενται κάθε χρόνο για έργα από ιδίους πόρους είναι περίπου στις 550.000€. Αν επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό κάθε χρόνο με τοκοχρεολύσια δανείων περίπου 450.000€, έχουμε περίπου 500.000€ για το δημαρχείο που θα προκύψουν από την 1η ΣΣΕ και τις σταλίες, συν 500.000 που είναι παλιά δάνεια τα οποία από το 2024 θα κληθεί ο δήμος να πληρώνει γιατί μέχρι τώρα λόγω covid είχαν κοπεί, πάμε στο 1,5 εκ. Δεν έχουμε. Πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Δήμαρχος που θα βρει τα λεφτά. Έχω ερωτηματικά ως προς την εξεύρεση των πιστώσεων.

  • Τι έχετε να μας πείτε για την Καθημερινότητα των πολιτών π.χ. πάρκινγκ, οδοφωτισμός, πεζοδρόμια κλπ; Η καθαριότητα στην πόλη σε ποια κατάσταση βρίσκεται; Ένα μεγάλο αγκάθι είναι το αμαξοστάσιο και η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι εκεί.

Νομίζω έχει εγκαταλειφθεί η πόλη και ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Αυτό το διαπιστώσαμε και με τις δύο κακοκαιρίες που είχαμε. Εκεί ο Δήμος απέτυχε παταγωδώς! Η διευκόλυνση της κινητικότητας των δημοτών που έχει άμεση σχέση και με τα πεζοδρόμια δυστυχώς έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Στα σχολεία δεν έχουμε εξασφαλίσει την ασφάλεια πέριξ των σχολείων, όπου θα μπορούσαν να γίνουν εύκολα πεζόδρομοι με ανάλογο φωτισμό ώστε να αυξήσουμε την ασφάλεια των μαθητών.

Σε ότι αφορά την καθαριότητα έχει εγκαταλειφθεί πάρα πολύ. Είμαστε ένας από τους λιγότερο καθαρούς δήμους. Επίσης έχουμε σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια με τα κλαδιά. Στις δύο πρόσφατες κακοκαιρίες αυτό κόστισε πέρα από την ταλαιπωρία των δημοτών μας, και πολλά χρήματα. Για να κάνουμε συλλογή των κλαδιών χρειάστηκαν περίπου 600.000€. Αυτό ήταν απαράδεκτο εκατό τοις εκατό. Θα κάνω μια πρόταση, την οποία θα υλοποιήσουμε αν οι δημότες μας εμπιστευτούν, υπάρχει ένα ειδικό μηχάνημα που θρυμματίζει όλα τα κλαδιά. Το υλικό που προκύπτει από κάποια συγκεκριμένα δέντρα μπορεί να μετατραπεί σε πέλλετ, άρα μπορούμε να το πουλάμε να έχουμε έσοδα αντί για έξοδα. Τα υπόλοιπα δέντρα που είναι απλό ροκανίδι μπορούμε να τα πουλήσουμε για φυτόχωμα. Μπορεί να γίνει περισυλλογή άμεσα χωρίς να χρειάζεται μήνες και να δημιουργούνται προβλήματα και στα φρεάτια ομβρίων.

Ένα άλλο που κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα και αυξάνει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων είναι οι θέσεις πάρκινγκ. Σαν δημοτικοί άρχοντες, σαν παρατάξεις εν όψει των εκλογών πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Κάπου έγινε μια εξαγγελία ότι μπορούν να γίνουν 1200 θέσεις στο κέντρο της πόλης (υπόγειες ή υπέργειες). Πρέπει να μας πούνε, λαμβάνοντας υπόψη τα τετραγωνικά που χρειάζεται κάθε θέση στάθμευσης (σ.σ. αναφέρθηκαν αναλυτικά από τον κ. Τσιαμπά), που θα τις κάνουν. Έχουμε την εικόνα της πόλης, δεν υπάρχουν οι εκτάσεις που απαιτούνται. Πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι η πόλη μας τελευταία αλλάζει φυσιογνωμία. Έχουν χτιστεί και συνεχίζουν να χτίζονται πάνω από 100 πολυκατοικίες, αυτό σημαίνει πάνω από 1000 διαμερίσματα. Αυτό επιβαρύνει τη στάθμευση την ήδη επιβαρυμένη με περίπου 500 θέσεις. Άρα πρέπει όλοι μαζί να βρούμε μια λύση.

Θέλω επίσης να αναφερθώ στην Καθαριότητα στο αμαξοστάσιο. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που έπρεπε να έχει λυθεί πολλά χρόνια πριν. Το άφησαν όλες οι Διοικήσεις και έφτασε πια ο κόμπος στο χτένι. Ο δήμος Χαλανδρίου έβαλε στο σχέδιο πόλεως την περιοχή την νοικοκύρεψε, εμείς τι θα κάνουμε; Θα προτείνω κάτι: επειδή πριν τις εκλογές κανείς από τις παρατάξεις δεν πρόκειται να πάρει υπεύθυνη θέση, προτείνω αμέσως μετά τις εκλογές όποια διοίκηση προκύψει, εύχομαι οι δημότες να εμπιστευτούν εμάς, να κάτσουν όλες μαζί οι παρατάξεις υπεύθυνα και να υποβάλει ο καθένας την πρότασή του. Και τεχνοκράτες θα μας πουν ποιες από αυτές είναι υλοποιήσιμες, το κόστος και ποιες μπορούν να γίνουν άμεσα. Έτσι όλοι μαζί να αποφασίσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που θα είναι σε βάθος χρόνου για την πόλη.

Ήμουνα πάντοτε υπέρ της συναίνεσης – συνεννόησης. Θα χειριστούν τα θέματα οι αρχηγοί των παρατάξεων και δεν θα είναι επιτυχία ενός, της όποιας Διοίκησης, θα είναι επιτυχία όλων. Δεν θα προσπαθήσει κανείς να  την καπηλευθεί.

  • Όμως μεγάλη έλλειψη εργαζομένων υπάρχει και σε άλλες δομές του Δήμου. Έχετε άποψη επ’ αυτού;

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναδρομή από το 2011 μέχρι 2014. Ως αντιδήμαρχος τότε Τεχνικών Υπηρεσιών αντιμετώπισα το σοβαρό πρόβλημα με την αυτεπιστασία. Δεν είχαμε προσωπικό, τεχνίτες για τις λακκούβες, για μια πλάκα στα πεζοδρόμια. Και από τότε μέχρι τώρα έχει συρρικνωθεί το προσωπικό, άρα πρέπει να βρούμε λύση. Με εποχιακούς ναι μεν λύνονται κάποια προβλήματα, αλλά πολλές φορές δεν είναι εξειδικευμένο το προσωπικό αυτό. Επειδή αφορά την κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει όλοι μαζί, η ΚΕΔΕ, οι δήμοι να πιέσουν ώστε να γίνουν προσλήψεις σε τεχνικό προσωπικό για να μπορεί ο δήμος να ανταπεξέλθει σε κάποια καθημερινά προβλήματα. Πέρα από το διοικητικό προσωπικό, όπου με την μηχανοργάνωση του δήμου, που εμείς θα το βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα, θα εξασφαλίσουμε προσωπικό διοικητικό. Έχουμε όμως ελλείψεις πάρα πολλές σε προσωπικό καθαριότητας και σε τεχνίτες.

Επίσης ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι πρέπει να εξοπλίσουμε την καθαριότητα, το Πράσινο, με ειδικά μηχανήματα για παράδειγμα υπάρχει ένα ειδικό μηχάνημα, ένα πρεμνοφάγο. Αυτό δεν είναι ακριβό και κάνει θρυμματισμό ρίζας εκεί που έχει κοπεί δέντρο στο πεζοδρόμιο και έχει μείνει η ρίζα με κίνδυνο για τους πολίτες και ταυτόχρονα να φυτευτεί νέο δέντρο.  Επίσης να πάρουμε απλά μηχανήματα που καθαρίζουν τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, τους αύλειους χώρους των σχολείων έτσι ώστε να αποσύρουμε προσωπικό και να το βάλουμε στις γειτονιές. Υπάρχουν δρόμοι στις γειτονιές που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ από οδοκαθαριστές.

Υπάρχουν πολλές λύσεις αλλά χρειάζεται οργάνωση, προγραμματισμός και αποφασιστικότητα. Αν δεν είσαι αποφασιστικός και σε κάθε ενέργειά σου σε απασχολεί το πολιτικό κόστος, λυπάμαι αλλά αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι κακό για τους δημότες.

  • Κε Τσιαμπά κατεβαίνετε ως υποψήφιος Δήμαρχος στις 8 του Οκτώβρη. Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;

Το να πάρει κανείς την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή το βλέπω δύσκολο. Εγώ το επιθυμώ, το θέλω, επιθυμώ να με εμπιστευτούν οι πολίτες. Με ξέρουν σαν αντιδήμαρχο 2011-2014, με τα μεγάλα έργα Ελ. Βενιζέλου, Κυκλάδων, Σολωμού, Αγίου Ιωάννου, γέφυρα Γελαδάκη, ποδηλατόδρομοι μέχρι το 40%, του Κοντοπεύκου, όλα αυτά έχουν την συνεισφορά μου ήμουνα 18 ώρες το 24ωρο πάνω από τα έργα.

Να ξέρουν οι δημότες ότι θα είμαι όχι στο γραφείο, διότι ο δήμος είναι η διοίκηση επί του έργου και στο πεζοδρόμιο. Οι δήμαρχοι που κάθονται στο γραφείο με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν το δήμο στα βράχια. Εγώ θα είμαι έξω στα έργα, στην καθημερινότητα, στην καθαριότητα, με τους υπαλλήλους μαζί, θα είμαι δίπλα τους συνεχώς, θα λύνω τα προβλήματα όπως έκανα και ως αντιδήμαρχος. Θα είμαι αυτήκοος μάρτυς των αιτημάτων των δημοτών. Αυτό το υπόσχομαι στους δημότες. Η πόρτα του Δημάρχου θα είναι πάντα ανοιχτή για οποιονδήποτε έχει πρόβλημα.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.