ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέα (άσκοπα) μπερδέματα στα θεμέλια του νέου Δημαρχείου (DOC)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Απ’ ότι φαίνεται τα βάσανα της ανέγερσης του νέου Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής δεν έχουν τελειωμό. Καθώς είχαμε έως τώρα εστιάσει στις δυσχερείς καταστάσεις που αντιμετωπίζει το έργο σε σχέση με τις απαιτήσεις του εργολάβου και την -κατά πως φαίνεται- υποχρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, νέο πρόβλημα προέκυψε εκ των γειτόνων.

Πιθανά θα θυμάστε ότι πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στο συγκεκριμένο οικόπεδο πλησίον της κεντρικής πλατείας, η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία διαμένει σε κτίσμα όμορο με το οικόπεδο του Δημαρχείου, προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία και σε μήνυση για την κοπή 14 πεύκων του οικοπέδου μιλώντας για υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επί του παρόντος, το Β’ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με υπ’ αριθμ. Α383/2023 απόφασή του απορρίπτει ως αβάσιμα, τα επτά από τα οκτώ αιτήματα της αίτησης ακυρώσεως (Α.Κ.1343/22.9.2021) της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου και μίας ακόμη ενοίκου της πολυκατοικίας (για την ακύρωση, της 162/2013 άδειας οικοδομής, της από 28-1-2021 θεώρησής της από το Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, της παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, της παράλειψης παρέμβασης των αρμοδίων για την προστασία του περιβάλλοντος φορέων, της σύμβασης κατασκευής του έργου της ανέγερσης του νέου δημαρχιακού μεγάρου και κάθε άλλης συναφούς προς αυτές πράξεως ή παραλείψεως της διοικήσεως), δέχτηκε μόνο ένα και ακυρώνει την 209063/2.3.2021 πράξη αναθεώρησης της 162/18.6.2013 άδειας οικοδομής της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής και την 211905/10.3.2021 πράξη ενημέρωσης κατά το μέρος που αφορούν την άδεια κοπής δένδρων.

Παρότι ως γεγονός αυτή η απόφαση δεν είναι ευχάριστη, εκ των πραγμάτων δεν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, παρά μια μικρή, θα εκτιμούσαμε, αναστάτωση στο Δήμο. Σύμφωνα με τον νομικό του Δήμου κ. Γεώργιο Λαζουρά, η κοπή των πεύκων είχε εκτελεστεί πλήρως πολύ πριν την κατάθεση της αίτησης αναιρέσεως από τις δύο κυρίες. Είχε ήδη δημιουργηθεί δηλαδή μια νέα πραγματικότητα στο οικόπεδο η οποία δεν μπορεί να αναιρεθεί και σαφώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Ο Δήμος πλέον είναι υποχρεωμένος ακολουθώντας την νομοθεσία να ασκήσει έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την εξαφάνιση και ακύρωση της υπ’ αριθμ. Α383/2023 απόφασης του Εφετείου.

Η ουσία είναι ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό έργο, τμήματα της διαδικασίας του οποίου ενεργοποιούσαν κάθε φορά οι εκάστοτε δήμαρχοι. Το έργο ξεκίνησε και συνεχίζεται με τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει και δεν χρειάζεται να ανοίγονται καινούργια μέτωπα άνευ λόγου και αιτίας. Κάπως έτσι σταμάτησε για 30 χρόνια η κατασκευή του κολυμβητηρίου στον Τσακό από διαμαρτυρίες των περιοίκων. Ας μην γίνουμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.