«Κυκλοφοριακό κομφούζιο» στο Δημοτικό Συμβούλιο με την μελέτη κυκλοφορίας των Πευκακίων (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Όταν το σκηνικό είναι νεφελώδες κανείς δεν μπορεί να λάβει μια ξεκάθαρη απόφαση. Κάτι τέτοιο συνέβη στο δημοτικό συμβούλιο στις 17/5/2023 στην συζήτηση για την κυκλοφοριακή μελέτη στην περιοχή των Πευκακίων. Και το πρόβλημα δεν ήταν τόσο οι κάτοικοι που παραβρέθηκαν και είχαν συγκεκριμένες απόψεις και αιτήματα, όσο το ότι και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εξ αρχής δεν γνώριζαν τι ακριβώς καλούνται να ψηφίσουν μέχρι που το ερώτημα το έθεσε ο κ. Γιάννης Γουργούλης κάτοικος της περιοχής και πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου.

Αναλυτικότερα υπάρχει η μελέτη του ΣΒΑΚ που αφορά ολόκληρο το δήμο, ενώ στην εισήγηση περιέχονταν μια απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) με συγκεκριμένες αλλαγές για οδούς των Πευκακίων που δεν είχαν καμία σχέση με το ΣΒΑΚ ή ήταν αντίθετες (μονοδρόμηση στο ένα, διπλής κατεύθυνσης στο άλλο, κλπ). Σημαντική η απορία του κ. Νίκου Ζόμπολα (που στη συνέχεια ανέπτυξε ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης) όταν ενημερώθηκε ότι πρόκειται για τον ίδιο μελετητή και στις δύο περιπτώσεις. Πως είναι δυνατόν ο ίδιος μελετητής να έχει δύο γνώμες άλλη στο ΣΒΑΚ και άλλη στα Πευκάκια. «Φοβερός μελετητής, αξιόπιστος!!!», όπως είπε ο κ. Ζόμπολας.

Οι δε δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στην ΕΠΖ γνώριζαν ότι ψήφιζαν μια προσωρινή μελέτη η οποία θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ΣΒΑΚ σε δεύτερο χρόνο και όχι ότι θα κληθούν στο Δ.Σ. να την οριστικοποιήσουν… Εξ ου και ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αργυρός ήταν ο πρώτος που πρότεινε την απόσυρση του θέματος και στη συνέχεια το ίδιο ζητήθηκε και από την αντιπολίτευση. Πρόταση που δεν έγινε δεκτή. Συμπλήρωσε δε ο κ. Αργυρός, ότι στο φάκελο της Ημερησίας Διάταξης δεν υπήρχε εισήγηση Δημάρχου.

Κανονικό κομφούζιο ….

Αρχικά το λόγο πήραν οι κάτοικοι, οι  απόψεις των οποίων διίστανται, είχαν έντονα παράπονα ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό και εξέφρασαν πολλές απορίες. Σαφώς υπερασπίστηκαν την οδό κατοικίας τους και αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της διαμπερούς κυκλοφορίας που ταλαιπωρεί την περιοχή. Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα ότι έχουν σταλεί επιστολές προς το μελετητικό γραφείο, το Δήμο και την Αστυνομία με προτάσεις, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση. Και επισήμαναν την απουσία του μελετητή ή κάποιου συγκοινωνιολόγου για να τους λύσει τις απορίες. Από την άλλη ο Σύλλογος Πευκακίων διαχρονικά ζητούσε τη σχετική μελέτη με την οποία δεν είχε καμία εμπλοκή με το σχεδιασμό της. Σημαντική υπήρξε η πληροφορία δια στόματος του προέδρου κ. Χρήστου Λαμπρινάκη για τη δήλωση του κ. Ζορμπά προς αυτόν, ότι δεν θα δεχτεί καμία παρέμβαση για το δρόμο του καθενός και θα τη σταματήσει αμέσως αν συμβεί αυτό!!! Ότι προτείνει το γραφείο θα εφαρμοστεί, είπε ο κ. Ζορμπάς κατά τα λεγόμενα του κ. Λαμπρινάκη.  Ίσως έτσι να εξηγείται και το γιατί οι επιστολές των κατοίκων δεν έλαβαν καμία απάντηση και παράλληλα να οδηγεί σε σκέψεις για εικονικές διαβουλεύσεις … Εντέλει ο Σύλλογος ζήτησε να ψηφιστεί η μελέτη με όσες ενδεχόμενες ατέλειες περιέχει και στην πορεία να διορθωθούν.

Ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε σε ένα αξιόπιστο και έμπειρο μελετητικό γραφείο, στο ότι όλοι ήταν γνώστες της μελέτης του ΣΒΑΚ, έγιναν, ανέφερε, τρεις διαβουλεύσεις στην αίθουσα του Δ.Σ. και η μελέτη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου για διαβούλευση. Η μελέτη καθυστέρησε να ολοκληρωθεί λόγω της πανδημίας, γιατί δεν υπήρχε κυκλοφορία. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά τη λήξη των μέτρων της πανδημίας που άρχισε να κυκλοφορεί ο κόσμος. Όσον αφορά την οδό Αγίας Τριάδος για την οποία υπήρξαν αντιδράσεις για τη μονοδρόμησή της, δήλωσε απερίφραστα ότι «θα μονοδρομηθεί είτε το θέλουν κάποιοι, είτε δεν το θέλουν». Ενημέρωσε δε πως θα είναι η πρώτη ανάπλαση που θα γίνει όταν εξευρεθούν χρήματα από ανάλογα προγράμματα.  Ξεκαθάρισε ότι, ως επικεφαλής παράταξης δεν δεσμεύει κανέναν σύμβουλο της παράταξης στο τι θα ψηφίσει. Μίλησε για «κωλοτούμπα» ή «πιρουέτα» των επικεφαλής των παρατάξεων, τους οποίους θέλει να δει τι θα ψηφίσουν γιατί στη Γενική συνέλευση του Συλλόγου συμφωνούσαν με τη μελέτη. Μίλησε επίσης για δεκάδες μελέτες που είχαν μείνει στα συρτάρια από παλαιότερες Διοικήσεις (εξαιρώντας την Διοίκηση Σταθόπουλου).

 Ένα σοβαρό θέμα είναι να μειωθεί η διαμπερής κυκλοφορία των Πευκακίων, ένα απόλυτα λογικό επιχείρημα κατά τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο (Νίκη των πολιτών). Και επί θητείας του έγιναν κάποιες προσπάθειες, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις και δεν συνεχίστηκαν. Ο κ. Δήμαρχος που πρέπει να εκπέμψει μια κατάσταση ηρεμίας και ενότητας ξεκινάει και κατηγορεί  την αντιπολίτευση για «κωλοτούμπες» πριν καν την ακούσει. «Του επιστρέφω το χαρακτηρισμό ως αγενέστατο» είπε ο κ. Σταθόπουλος. Θύμισε δε, την απόφαση επί θητείας του για την πεζοδρόμηση του μικρού κομματιού στην κεντρική πλατεία το οποίο ο κ. Ζορμπάς το καταψήφιζε συστηματικά, ενώ τώρα καμαρώνει γιατί το υλοποίησε. «Αυτή είναι η κωλοτούμπα» τόνισε. Επισήμανε στη συνέχεια την ασυμφωνία του ΣΒΑΚ με τη μελέτη, την απουσία των αρμόδιων να απαντήσουν, δεν ήταν παρούσα ούτε καν η Τεχνική Υπηρεσία. Λείπει μια προσπάθεια συναίνεσης και σύνθεσης, τόνισε. Δήλωσε σύμφωνος με την ανάπλαση της οδού Αγίας Τριάδος. Τόνισε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές και πρότεινε αναβολή της απόφασης και συζήτηση μετά από σύσκεψη σε 10 μέρες με την παρουσία όλων και απόφαση σε ένα μήνα το πολύ.

Ο Δήμαρχος για άλλη μία φορά δυναμιτίζει το κλίμα και κάνει πολύ απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή). «Μίλησε για κωλοτούμπες και για πιρουέτες. Ποιος; Ο πρώτος διδάξας» κατά τον κ. Οικονόμου. Να θυμίσω, είπε, άλλαξε θέσεις για το ΜΑΚΡΗ, για τους εργαζόμενους, για την καθαριότητα, για τους ΠΑΙΣΔΑΠ, για το ΟΤ 118 και για το νέο δημαρχείο. Όλες αυτές οι παλινωδίες του Δημάρχου ταλαιπωρούν την πόλη. Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια κυκλοφοριακή μελέτη να εφαρμοστεί για το κομμάτι αυτό των Πευκακίων όπου τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Επισήμανε κι αυτός την απουσία των ειδικών για να δώσουν απαντήσεις. Μίλησε για μια ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε «εκβιαστικά» εν μέσω κορωνοϊού, χωρίς να σταλεί μελέτη και η οποία καλή τη πίστη αντιμετωπίστηκε θετικά λόγω του προσωρινού της χαρακτήρα. Όσον αφορά τη διαμπερή κυκλοφορία, η απάντηση του μελετητή προς τον κ. Οικονόμου ήταν πως οι μετρήσεις του κυκλοφοριακού φόρτου δεν είναι σε τέτοιο μέγεθος που να μας ανησυχεί. Σχολίασε την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου για τις μονοδρομήσεις στην περιοχή και την μη απάντηση στις επιστολές των κατοίκων. Πρότεινε και ο κ. Οικονόμου την απόσυρση του θέματος και τη σύγκληση μιας σύσκεψης με το μελετητή για τις δύο απόψεις. Όσον αφορά την ανάπλαση της Αγίας Τριάδος τόνισε ότι πρέπει να γίνει με προϋποθέσεις. Από τον κ. Οικονόμου έγιναν εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις διότι φάνηκε να κατέχει το θέμα, καθώς και συγκεκριμένες ερωτήσεις τεχνικού περιεχομένου που όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης (Αλλάζουμε) αναφερόμενος στο Δήμαρχο δήλωσε, ότι δεν σέβεται το σώμα του Δ.Σ., δεν μπορεί να μιλάει για πιρουέτες και για κωλοτούμπες και πρόσθεσε ας σεβαστεί τώρα, που είναι οι τελευταίες συνεδριάσεις της θητείας του, το θεσμικό ρόλο του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει από το Δήμαρχο μια συνεχής προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας. Στη Γενική συνέλευση του συλλόγου δέχτηκαν να φέρουν το θέμα προς ψήφιση γιατί τους είχε διαβεβαιώσει ότι οι αντιδράσεις που υπήρχαν πήγαν στο μελετητή, ότι βρέθηκε η χρυσή τομή και θα τεθεί προς ψήφιση μία πρόταση κοινά αποδεκτή. Όσον αφορά την ΕΠΖ ψηφίστηκαν καλή τη πίστη οι προσωρινές ρυθμίσεις σε μια συνεδρίαση όπου δεν υπήρχε εισήγηση, ούτε μελέτη. Είναι αναγκαίο στην περιοχή των Πευκακίων να γίνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όμως να γίνουν κατόπιν ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού όπως είναι το ΣΒΑΚ. Είναι δυνατόν, απόρησε ο κ. Μυλωνάκης, ο ίδιος μελετητής να έχει κάνει δύο διαφορετικές μελέτες; Φαίνεται λογικό; Γιατί δεν φωνάζουμε το μελετητή να μας εξηγήσει; Πρέπει να προσγειωθούμε στην κοινή λογική, κατέληξε. Κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι έχει αποτύχει στις διαβουλεύσεις, ο κόσμος που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση δεν είχε καταλάβει καν ότι γίνεται διαβούλευση για το ΣΒΑΚ, γεγονός που του έχουν επισημάνει πολλές φορές. Στη διαβούλευση στο ΕΠΑΛ δεν ήταν παρούσα ούτε η δημοτική ομάδα του κ. Ζορμπά. Η μόνη λύση, κατά τον κ. Μυλωνάκη, είναι το θέμα να εξετασθεί ξανά βάζοντας έναν χρονικό περιορισμό, ώστε να προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές που όλοι θέλουν. Για να επιτευχθούν  οι αλλαγές χρειάζεται σύνθεση απόψεων και συναίνεση, λέξεις και έννοιες άγνωστες στον κ. Ζορμπά.

Αξίζει να αναφερθούμε στην τοποθέτηση του κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ ο οποίος μίλησε για μια καταθλιπτική συζήτηση στο Δ.Σ. καθώς ολοκληρώνεται άλλη μία χαμένη 4ετία για την πόλη. Μια δημοτική Αρχή, είπε, που δεν μπορεί ούτε μια κυκλοφοριακή μελέτη να οδηγήσει σε υπερψήφιση και σε εφαρμογή, είναι μια δημοτική Αρχή σε αποδρομή. Καλείται, είπε, το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει μια μελέτη του Σεπτεμβρίου του 2021 με στοιχεία από την κυκλοφορία που υπήρχε επί πανδημίας. Επειδή το θέμα δεν θα υπερψηφιστεί, πρότεινε την απόσυρση του θέματος.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: Για να εγκριθεί το θέμα χρειάζονταν 17 θετικές ψήφους. Τελικά απέσπασε μόλις 8 ΝΑΙ, επίσης 3 ΟΧΙ από τους κ.κ. Αργυρό, Παπαμιχαήλ και Καψοκεφάλου, 2 ΑΠΕΙΧΑΝ, οι κ.κ. Λέκκας και Ζόμπολας και υπήρξαν και 8 ΠΑΡΟΝΤΕΣ.

Επί της ουσίας και της πραγματικότητας

Η απουσία των αρμόδιων για να δώσουν απαντήσεις ήταν και πάλι εκκωφαντική. Δεν είναι η πρώτη φορά που σε συζήτηση τεχνικών θεμάτων λείπουν εκείνοι οι επιστήμονες που μπορούν να δώσουν διευκρινήσεις. Κατά γενική ομολογία ήταν απαραίτητη η παρουσία του μελετητή, κάποιου συγκοινωνιολόγου ή έστω κάποιου μέλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Γιατί δεν είναι λύση οι εικασίες του Δημάρχου για τον μελετητή και οι εκφράσεις τύπου «προφανώς ο μελετητής σκέφτηκε …», «έκανε πρόταση για να εγκλωβίσει τους μη κατοίκους…» και «έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ…».

Κοινοποίηση και ενημέρωση κατοίκων – ένα σοβαρό θέμα που από την αρχή της θητείας της υστερεί αυτή η δημοτική Αρχή. Αρκετές φορές ο κ. Ζορμπάς υπήρξε απόλυτος για την απουσία των πολιτών από τις συναντήσεις διαβούλευσης και έκρινε ότι οι πολίτες είναι αδιάφοροι. Άμεσα όμως διαψεύστηκε από τους παραβρισκόμενους κατοίκους που δήλωσαν ότι είχαν προβεί σε, όχι μία, αλλά οκτώ επιστολές προς τον μελετητή, τον Δήμο και την αστυνομία, αλλά απάντηση δεν πήραν. Ο κ. Δήμαρχος είπε επίσης ότι το ΣΒΑΚ έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του δήμου προς διαβούλευση. Και ποιος διαβεβαιώνει ότι όλοι οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, όλων των ηλικιών έχουν τη δυνατότητα και είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο; Υπήρξε κάποια στρατηγική προσέγγισης των πολιτών με φυλλάδια για παράδειγμα, με συγκεντρώσεις ανά γειτονιά, με συναντήσεις με όλους τους συλλόγους; Προφανώς όχι. Δόθηκε έντονη δημοσιότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης; Σαφώς και όχι, πέραν από μια ανακοίνωση για την ημέρα και ώρα της διαβούλευσης δεν υπήρξε κάτι περισσότερο. Εξάλλου όπως είπε και ο κ. Μυλωνάκης ούτε οι σύμβουλοι της δημοτικής ομάδας δεν ήταν παρόντες. Γι’ αυτούς δεν ισχύει η αδιαφορία που καταλογίζει ο κ. Δήμαρχος στους υπόλοιπους κατοίκους;

Κι όμως υπήρξαν διαφοροποιήσεις μέσα στη δημοτική ομάδα του κ. Ζορμπά. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Καψοκεφάλου ξεκαθάρισε ότι τα επιχειρήματα των δύο μελετητών δεν την έπεισαν για την ορθότητα των προτάσεων τους για το ΣΒΑΚ και μάλιστα όταν οι μελετητές ήταν απόντες στην συνεδρίαση. Ο κ. Αργυρός ήταν ο πρώτος που έδειξε να θέλει την αναβολή της συζήτησης, αφού υπήρχε ασάφεια στο τι καλούνταν να ψηφίσουν και ο κ. Λέκκας ήταν μια μίνι έκπληξη με το ΑΠΕΧΩ που δήλωσε. Επί του θέματος ο κ. Μυλωνάκης ζήτησε μια πολιτική δήλωση από τον κ. Ζορμπά, αλλά εκείνος … σώθηκε από το διάλειμμα του ενός λεπτού. 

Διαφοροποίηση όμως υπήρξε και στην “Νίκη των πολιτών”, αφού ο κ. Παπαμιχαήλ δεν ακολούθησε το ΠΑΡΩΝ των υπολοίπων και ψήφησε ξεκάθαρα ΟΧΙ. Φαίνεται δε πεπεισμένος ότι ο Βασίλης Ζορμπάς δεν θα επανεκλεγεί στις εκλογικές διαδικασίες του Οκτώβρη. Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Παπαμιχαήλ έχει έντονη προσωπική παρουσία στο Δ.Σ. και μάλιστα σε ήπιους τόνους και με επιχειρήματα.

Είναι λογικό όταν κανείς θέλει να πάει κάπου ακολουθεί το δρόμο και αποφεύγει τις κακοτοπιές. Κάτι που δεν έχει μάθει ακόμη ο κ. Ζορμπάς κατά τα φαινόμενα. Φέρνοντας ένα θέμα με ελλείψεις και ασάφειες ξεκίνησε με εριστικό ύφος και λεκτική επίθεση κατά της αντιπολίτευσης. Προφανώς προσπαθούσε να προκαταλάβει τις αντιδράσεις και να υπερψηφιστεί το θέμα, αλλά πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και με εκφράσεις όπως «κωλοτούμπες» και «πιρουέτες» συναίνεση δεν πετυχαίνεις.

Προς ενημέρωση, αν καταψηφιστεί η πρόταση μετά από δύο συνεδριάσεις το θέμα παραπέμπεται στην Οικονομική Επιτροπή ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ανάλογα με το αντικείμενο, σύμφωνα με το νομοθέτη. Ο κ. Ζορμπάς δήλωσε ότι θα φέρει ξανά το θέμα στο Δ.Σ. μαζί με όλους τους αρμόδιους, αλλά όπως είπε δεν θα έχει αλλάξει τίποτα στη μελέτη.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.