Ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας ο ΠΑΟΔΑΠ; Τον πρόδωσε το e-mail (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σε νέα καταγγελία προχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος με τον συνδυασμό «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή», κ. Γιάννης Μυλωνάκης, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού (ΠΑΟΔΑΠ). Μετά τη δικαίωσή του από την Επιτροπή του άρθρου 152 που ακύρωσε απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού και έβγαλε παράνομες τις ονοματοδοσίες, ο κ. Μυλωνάκης καταγγέλλει τον πρόεδρο κ. Σπύρο Παπασπύρο για μη νόμιμες ενέργειες στη λειτουργία του ΠΑΟΔΑΠ.  

Συγκεκριμένα μιλάει για πρόσκληση του προέδρου προς τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ «να ψηφίσουν… προ-χρονολογημένα για να καλύψουν την αμέλειά του να προχωρήσει σε παράταση της σύμβασης με ανάδοχο που έχει αναλάβει την αδειοδότηση αθλητικών και άλλων χώρων του Δήμου»! Την καταγγελία αυτή έκανε και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/5/2023 όταν συζητιόνταν θέμα του ΠΑΟΔΑΠ παρουσία του κ. Παπασπύρου.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο κ. Μυλωνάκης αναφέρθηκε στην επιστολή που είχε στείλει προς τον Δήμαρχο και στην οποία έθιγε τρία σημεία που αφορούν τον Οργανισμό, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό. Ο κ. Μυλωνάκης έθεσε θέμα νομιμότητάς, αλλά και ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων αναφερόμενος σε σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι προαπαιτούμενα στην νομοθεσία. Από την άλλη, επισήμανε, ότι ο ανάδοχος υπογράφει πως όλα βαίνουν καλώς στους αθλητικούς χώρους που έχει αδειοδοτήσει μέχρι στιγμής. Ρώτησε τέλος τον Δήμαρχο αν εγκρίνει αυτές τις πρακτικές.

Το περιστατικό

Για να έχετε εικόνα για το περιστατικό που καταγγέλλεται να εξηγήσουμε ότι τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 και ώρα 12:40μμ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού λαμβάνουν ένα e-mail από τον πρόεδρό του, κ. Σπύρο Παπασπύρο, το οποίο έλεγε ότι υπάρχει ένα διαδικαστικό πρόβλημα που ενάγεται στο εξής: η ανάθεση που έγινε σε Πολιτικό Μηχανικό για την χορήγηση άδειας λειτουργίας των αιθουσών της οδού Παπαρηγοπούλου (άδεια που δεν υπήρχε προηγουμένως), λόγω μεγάλης καθυστέρησης της Πυροσβεστικής, οδήγησε τον ανάδοχο να ζητήσει δύο φορές παράταση. Η δεύτερη παράταση έληξε στις 6-5-2023 με τον μηχανικό να παραλείπει να ζητήσει ανανέωση και το γεγονός να διαφεύγει της προσοχής του κ. Παπασπύρου. 

Το πρόβλημα είναι ότι η νέα παράταση έπρεπε να δοθεί ΕΩΣ τις 6-5-2023. Σε διαφορετική περίπτωση ο ανάδοχος δεν θα μπορέσει να πληρωθεί ούτε για τις υπόλοιπες άδειες (γυμναστήρια Νότου και Κοντοπεύκου).

Η πρόταση του κ. Παπασπύρου:

Μια εικονική συνεδρίαση μέσω mail και ημερομηνία 5-5-2023 (Παρασκευή) και με μία προχρονολογημένη αίτηση από τον ανάδοχο! Κλείνει δε ο πρόεδρος ότι ελπίζοντας ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση περίμενε τις ψήφους των μελών του Δ.Σ..

(Σ.σ. Στην κατοχή του aparaskeviimages.gr υπάρχει τόσο το e-mail που εστάλη από τον κ. Παπασπύρο, όσο και η πρόσκληση της προχρονολογημένης 15ης συνεδρίασης, αλλά και το σχέδιο εισήγησης).

Η συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο

Ο κ. Παπασπύρος παραδέχτηκε δημόσια το γεγονός, ότι όντως έτσι έγινε. Το αιτιολόγησε ως εξής «ο πρόεδρος ή ο Δήμαρχος έχουν την ευθύνη να είναι ευέλικτοι όταν κάνει η υπηρεσία κάποιο λάθος. Πρέπει να καλύπτεται το θέμα με κάποιο τρόπο ο οποίος μπορεί να μην είναι νομότυπος πάντα, αλλά έχει την ευθύνη και αυτή είναι η θέση του. Ο ηγέτης πρέπει να έχει την ευελιξία να λύνει τα προβλήματα». Κατηγόρησε τον κ. Μυλωνάκη ότι καταχράστηκε την εμπιστοσύνη του προέδρου προς τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού! Και τον προέτρεψε να απολογηθεί στους υπηρεσιακούς υπαλλήλους γιατί η διαδικασία με τον ανάδοχο πρέπει να γίνει από την αρχή!

Απαντώντας στην ερώτηση πως πληρωνόταν τα μέλη της φιλαρμονικής για το διάστημα που δεν υπήρχε σύμβαση, μεταξύ των άλλων απαντήσεων ο κ. Παπασπύρος είπε στον κ. Μυλωνάκη πως  «μπορούσατε να το μάθετε από συγγενικό σας πρόσωπο που διορίστηκε επί της εποχής σας στο Ωδείο και συνεχίζει να εργάζεται μέχρι σήμερα».

Κατά τον κ. Μυλωνάκη ο Δήμαρχος κρύβεται πίσω από τον κ. Παπασπύρο, γιατί όπως τόνισε «ρωτάς Ζορμπά, απαντάει Παπασπύρος»! Αυτό είναι ένα λογικό συμπέρασμα το οποίο συνάγεται από τη συνεδρίαση, είπε. Ο κ. Μυλωνάκης διευκρίνισε ότι η ερώτησή του απευθύνονταν στον κ. Ζορμπά, αλλά πήρε απάντηση από τον κ. Παπασπύρο και γι’ αυτό οδηγήθηκε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Στη συνέχεια, σχετικά με την υπόνοια που άφησε ο κ. Παπασπύρος για διορισμό συγγενικού προσώπου, ο κ. Μυλωνάκης ρώτησε αν υπάρχει πουθενά η υπογραφή του για κάτι τέτοιο, για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ ότι δεν είπε ότι ο ίδιος διόρισε κάποιο συγγενή του.

Σχετικά με το θέμα του e-mail ο κ. Μυλωνάκης εξέφρασε την άποψη ότι όταν υπάρχουν πλαστογραφίες στους αριθμούς πρωτοκόλλου, εικονικές συνεδριάσεις και προσκλήσεις προς τα μέλη να παρανομήσουν σε τέτοια μικρά προβλήματα του ΠΑΟΔΑΠ, σκεφτείτε τι γίνεται στα μεγαλύτερα! Σχολίασε επίσης ότι ενώ έχει κάνει δημόσια ερωτήσεις στον Δήμαρχο κ. Ζορμπά και έχει στείλει επίσημα επιστολή σχετικά, εκείνος κρύβεται πίσω από τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ και δεν έχει απαντήσει.

Το κλίμα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. οξύνθηκε στη συνέχεια όταν κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος ο κ. Παπασπύρος ως εισηγητής άρχισε να μιλά για διορισμούς από τον κ. Μυλωνάκη φίλων και συμμαθητών όταν ήταν πρόεδρος στον ΟΑΔΑΠ και δέχτηκε διακοπές από τον Αντιδήμαρχο κ. Αργυρό και άλλους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Τότε για όσο μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε ακούστηκε εκτός μικροφώνου η στιχομυθία:

Παπασπύρος: Μη με διακόπτεις Γιάννη

Παπασπύρος: Ποιος είσαι να με διακόψεις, θα μου μιλάει για διαφάνεια ο Μυλωνάκης;

Αργυρός: Δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις

Αργυρός: ένας δημοτικός σύμβουλος είμαι

Αργυρός: δεν μπορείς να φέρεσαι έτσι

Κατά πληροφορίες υπήρξαν στη συνέχεια ασεβείς χαρακτηρισμοί προς τον κ. Αργυρό που δεν ακούστηκαν στην live μετάδοση, αλλά τους άκουσαν οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι και τους χαρακτήρισαν ως ανεπίτρεπτους.

Επί της ουσίας και της πραγματικότητας

Ειλικρινά μετά από μια 15ετία σχεδόν που παρακολουθώ στενά τα δημοτικά δρώμενα έχω αρχίσει να μην πιστεύω στα αυτιά μου με αυτά που ακούγονται δημόσια και ανερυθρίαστα. Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά την άποψη του Ιαν Ρόμπερτσον ότι «η πολιτική εξουσία τείνει να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Η υπερβολική εξουσία ενέχει κινδύνους και οδηγεί σε χονδροειδώς λανθασμένες κρίσεις κι αποφάσεις, άγνοια κινδύνου και εγωκεντρικότητα».

Το πραγματικό πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ο ανάδοχος, αλλά ο τρόπος λειτουργίας του Οργανισμού και η ευκολία με την οποία προτείνονται, και μάλιστα εγγράφως, μη σύννομες λύσεις. Επίσης, το πόσο επικίνδυνη είναι η ευκολία με την οποία τα μέλη της συμπολίτευσης και ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης σπεύδουν να συναινέσουν σε μια παράνομη πράξη χωρίς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια!

Αρχικά μιλάμε για πλαστογραφία, ναι αυτός είναι ο σωστός χαρακτηρισμός όταν δημιουργούνται και κυκλοφορούν έγγραφα με προγενέστερη ημερομηνία και όταν υπογράφονται προσκλήσεις συνεδριάσεων δημοσίων Οργανισμών με προγενέστερη επίσης ημερομηνία. Πράξεις που οδηγούν σε έλλειψη διαφάνειας και νομιμότητας όταν υπάρχουν πλαστογραφίες στους αριθμούς πρωτοκόλλου και εικονικές συνεδριάσεις.

Περίεργη η αντίληψη του κ. Παπασπύρου περί ευελιξίας του προέδρου ενός νομικού προσώπου ή καλύτερα ενός ηγέτη όπως είπε. Μπορεί να χρησιμοποιεί και μη νομότυπους τρόπους για να καλύπτει τα λάθη!!! Δηλαδή ότι δεν μας συμφέρει το κρύβουμε κάτω από το χαλί; Ο ηγέτης έχει δικαίωμα στην παρανομία και στη συνέχεια περιμένει άφεση αμαρτιών; Έτσι διοικείται ένα νομικό πρόσωπο;;; Αντίληψη διοίκησης που κατά την γνώμη μου την καθιστά επικίνδυνη.

Προφανώς μετά από δύο συνεχόμενες καταγγελίες σε προεκλογικό χρόνο και ευρισκόμενος εκτεθειμένος στους δημότες ο διορισμένος πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κατελήφθη από πανικό. Σε κατάσταση πανικού λοιπόν, αντί να δώσει σαφείς εξηγήσεις, να ζητήσει μια συγνώμη και να μετανοήσει για τη μη σύννομη αυτή κίνηση, προτίμησε την επίθεση με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Κατηγορώντας τον κ. Μυλωνάκη για προσλήψεις συγγενών και φίλων μάλλον θεώρησε ότι θα γλιτώσει ο ίδιος. Δυστυχώς για κείνον ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα δεύτερο λάθος. Και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται είναι κάκιστες.

Ασύλληπτη και η συμπεριφορά του Δημάρχου ο οποίος δεν αναμίχθηκε καθόλου στη συζήτηση του θέματος δίνοντας την εντύπωση ότι άφησε εν λευκώ το χειρισμό στον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ.

Για παράβαση καθήκοντος του προέδρου μίλησε ο κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ, έγκριτος νομικός, σχετικά με τη μη συμμόρφωση του κ. Παπασπύρου στην απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 για τις ονοματοδοσίες, η οποία Επιτροπή είναι ανεξάρτητη και αποτελείται από σημαντικά και εγνωσμένου κύρους μέλη.

Προφανώς είναι πλεονασμός να αναφερθούμε στις συχνές διακοπές κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων του κ. Μυλωνάκη από μέλη της συμπολίτευσης. Πλέον το έχουμε συνηθίσει. Όπως επίσης και με το κλείσιμο του μικροφώνου του κ. Παπαμιχαήλ γιατί είχε τελειώσει ο χρόνος του… Παρόλο που και εκτός μικροφώνου ακούσαμε τον κ. Παπαμιχαήλ να λέει ότι το να ειρωνεύεται ένα μη δημοτικός σύμβουλος έναν δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο παράταξης δεν τιμά το δημοτικό συμβούλιο (βλ. Παπασπύρος για Μυλωνάκη: Εάν βέβαια επιθυμεί, μπορεί να έλθει να κατεβάσει τις πινακίδες. Θα του δανείσουμε την σκάλα.).

Ο κ. Γιάννης Αργυρός είναι ένας αυτοδιοικητικός με μεγάλη προσφορά στην πόλη που την υπηρέτησε πιστά επί σειρά ετών. Είναι ένας αξιοπρεπής και σεμνός δημοτικός σύμβουλος και άνθρωπος και δεν του αρμόζει τέτοιου είδους συμπεριφορά, λαμβάνοντας υπόψιν μάλιστα πόσες φορές προσπάθησε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να σώσει αυτή τη δημοτική Αρχή.

Επίσης, ο Γιάννης Μυλωνάκης δεν έχει τίποτα και κανέναν να φοβηθεί. Έκανε στο έπακρο το καθήκον του και δικαιώθηκε και στις δύο περιπτώσεις. Την πρώτη από το Νόμιμο Υπηρεσιακό Όργανο και την απόφαση ακύρωσης και τη δεύτερη ακολουθώντας τη νόμιμη οδό, την ακεραιότητα και τη διαφάνεια. Και φυσικά δεν έχει να απολογηθεί σε κανένα υπηρεσιακό υπάλληλο που καλείται να κάνει σωστά τη δουλειά του. Γιατί το ακούσαμε κι αυτό!

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.