Αγία Παρασκευή, Γ’ Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης 1965, βουβό έγχρωμο film (VD)

Δημιουργός / Συλλογέας: Κουρουνιώτης Βύρων

Η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης ξεκίνησε, ως εκδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα την Παγκόσμια Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, το 1963 με ηγέτη της τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Η πορεία είχε αφετηρία τον Μαραθώνα και κατέληγε 42 χιλιόμετρα μετά στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι 23 Μαΐου 1965 και ο κινηματογραφιστής βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και καταγράφει τους διαδηλωτές, που έχουν ήδη διανύσει πάνω από 30 χιλιόμετρα, να περνούν προς την Αθήνα. Το τεράστιο πλήθος, διαφόρων ηλικιών, πλησιάζει κρατώντας δεκάδες πλακάτ με το σήμα της Ειρήνης, πανό με αντιπολεμικά συνθήματα ενώ τροχονόμοι και χωροφύλακες βρίσκονται παντού.

Μπορούμε να διακρίνουμε πανό που γράφουν «Ειρήνη -Κύπρος Ένωση», «Στα μουσεία τα όπλα», «Όχι στον πόλεμο», «Ειρήνη στον κόσμο», Κάτω ο πόλεμος -Αυτοδιάθεση στην Κύπρο», «Ειρήνη θα πει ένα ποτήρι γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί», «Τα χέρια των ΗΠΑ στάζουν αίμα» κ.α.

Εντυπωσιακό άρμα με την Ειρήνη να προβάλλει μέσα απ’ την υδρόγειο, κρατώντας ένα περιστέρι, άλλο με το σύνθημα «Στη θάλασσα οι βόμβες και οι πύραυλοι», άλλο «Γενικός και πλήρης Αφοπλισμός» κ.α.

Ακολουθούν ομιλίες από μέλη των διοργανωτών, ανάμεσα τους διακρίνουμε τον πρώην βουλευτή της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).

 –

Περισσότερα γι’ αυτό το φιλμ: http://www.aylonfilmarchives.com/aylon/dl/el/item.html.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.