Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Σωτήρη Παπαμιχαήλ στην Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση

Στην ακόλουθη τοποθέτηση προέβη ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ στην Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 24/5/2023, με θέμα τα Πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής για το έτος 2022.

Κυρίες/οι,
Η κατά το άρθρο 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, της τοπικής Βουλής, για τον απολογισμό των πεπραγμένων 2022 της δημοτικής Αρχής του κ. Ζορμπά διεξάγεται την τρίτη ημέρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα – σεισμό της 21ης Μαΐου, το οποίο σφραγίζει την δεύτερη περίοδο της Μεταπολίτευσης, με άλλο όμως πολιτικό προσανατολισμό από την πρώτη.
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ευθεία σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με δεδομένο ότι κανένα προειδοποιητικό σήμα του εκλογικού αποτελέσματος δεν είχε υπάρξει, το αντίθετο μάλιστα, το ερώτημα είναι για ποιο λόγο το πρωτοφανές ποσοστό των αναποφάσιστων έως την προηγουμένη των εκλογών (20% του εκλογικού σώματος που έλαβε μέρος) επέλεξε το κυβερνών κόμμα, παραμερίζοντας, αλλά όχι υποτιμώντας, όσα πρωτοφανή αποκαλύφθηκαν και συνέβησαν από τον Ιούλιο 2022 έως και τον Φεβρουάριο 2023.

Η βασική απάντηση είναι ότι οι αναποφάσιστοι έως το Σάββατο επέλεξαν τελικά την Κυριακή την κυβερνησιμότητα, δηλαδή το κόμμα που φαινόταν ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με πρόσωπα επαρκή να εφαρμόσουν το πολιτικό πρόγραμμα που το κόμμα αυτό διακήρυσσε.
Η ικανότητα για διοίκηση ήταν και είναι κεντρικό κριτήριο για πολλούς, πάρα πολλούς πολίτες, όταν επιλέγουν κόμμα για να κυβερνήσει ή παράταξη για να διοικήσει έναν Δήμο.

Στην Αγία Παρασκευή, μετά την απώλεια του Δημάρχου Σταύρου Κώτση, καμία δημοτική Αρχή δεν συνεχίζει για επόμενη θητεία. Γιατί άραγε? Ποιος είναι ο λόγος της υπερεικοσαετούς αποτυχίας τους, σε αντίθεση με όλους τους όμορους δήμους, στους οποίους οι δημοτικές Αρχές συνεχίζουν και ολοκληρώνουν απρόσκοπτα το έργο τους?

Ο λόγος είναι ότι καμία δημοτική Αρχή στην Αγία Παρασκευή δεν διαθέτει την αναγκαία κυβερνησιμότητα, δηλαδή το επιστημονικό πολιτικό σχέδιο για την πόλη και τον επαρκή αριθμό προσώπων με τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να φέρουν σε πέρας ένα μεγάλο project, όπως είναι η διοίκηση ενός ευρωπαϊκού ΟΤΑ τον 21ο αιώνα σε πολύ απαιτητικές εσωτερικές και ευρωπαϊκές συνθήκες.

Είναι χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή ότι για την παρούσα συνεδρίαση απολογισμού πεπραγμένων 2022, ο Δήμαρχος έστειλε στην πόλη ένα μονόφυλλο πεπραγμένων με έργα του 2023, ενώ ουδείς αντιδήμαρχος απέστειλε τον απολογισμό του για το 2022. Αποτελούν αποδείξεις της αιτίας για την οποία και αυτή η δημοτική Αρχή τον Οκτώβριο ολοκληρώνει την θητεία της και απέρχεται.
Για τον λόγο αυτό, ο Δήμαρχος για να καλύψει την ανεπάρκεια της διαχείρισης θα επιλέξει την πλήρη κομματικοποίηση, με την έννοια της πρωτοκαθεδρίας της κομματικής προτίμησης έναντι του αυτοδιοικητικού κριτηρίου.

Διότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σε μία πόλη.
– Χωρίς κέντρο πόλης
– Χωρίς ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
– Χωρίς δίκτυο πεζοδρόμων
– Χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη
– Χωρίς κολυμβητήριο
– Χωρίς Δημαρχείο
– Χωρίς την απαιτούμενη αναλογία αυξανόμενου πληθυσμού και ελεύθερων χώρων
– Χωρίς σύγχρονο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κλπ

Κύριε Δήμαρχε,
Η προσωπική βεβαιότητα σας για το αποτέλεσμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών εδράζεται στο εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της Κυριακής 21ης Μαΐου, το οποίο όμως έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα.
Καταψηφίζω τον απολογισμό 2022 και ελπίζω σε μία Αλλαγή, ώστε η πόλη να αποκτήσει Σχέδιο και Πρόσωπα υλοποίησης του.

Σωτήρης Αν. Παπαμιχαήλ

Δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αγίας Παρασκευής

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.