Ιστορική μέρα για το Χαλάνδρι – Στο σχέδιο πόλης 1.300στρ. της περιοχής «Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη»

Μια εκκρεμότητα μισού και πλέον αιώνα για την πόλη μας κλείνει με την έκδοση του του ΦΕΚ (420/24.05.2023 τ. Δ) με το οποίο εγκρίνεται η Πολεοδομική Μελέτη, που εκπόνησε ο Δήμος Χαλανδρίου, για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη» των 1.300 στρ.

Πενήντα δύο (52) χρόνια μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του 1971, που άφησε την εν λόγω περιοχή εκτός Σχεδίου, 36 χρόνια από την πρώτη απόπειρα σύνταξης Πολεοδομικής Μελέτης για την περιοχή και πέντε χρόνια από τη στιγμή που ο Δήμος Χαλανδρίου κατέθεσε την Πολεοδομική Μελέτη στην αρμόδια δ/νση της Περιφέρειας Αττικής, η οδύσσεια χιλιάδων μικροϊδιοκτητών τελειώνει! Μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για το Χαλάνδρι δημιουργείται, δικαιώνοντας πλήρως της επίπονες προσπάθειες της σημερινής διοίκησης του Δήμου για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης, αλλά και το όραμά της για το δημόσιο χώρο.

Εξαίρεση της ιδιοκτησίας του κολλεγίου και αύξηση εισφορών

Το μόνο που άλλαξε στην Πολεοδομική Μελέτη, που ολοκλήρωσε και κατέθεσε ο Δήμος Χαλανδρίου, και ομόφωνα ενέκρινε το ΣΥΠΟΘΑ, είναι η εξαίρεση, με απόφαση του ΥΠΕΝ, της έκτασης των 35.000 τ.μ. του αμερικανικού κολλεγίου ACS.

Συνέπεια των παραπάνω είναι, δυστυχώς, η αύξηση των εισφορών σε γη και χρήμα όλων των ιδιοκτητών, προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο ισοζύγιο πρασίνου, που θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες, οι οποίες σύμφωνα με το ΦΕΚ διαμορφώνονται ως εξής:

 Για τμήμα ιδιοκτησίας έως 500 τ.μ. ποσοστό 12%
 Για τμήμα ιδιοκτησίας από 500 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. ποσοστό 24%
 Για τμήμα ιδιοκτησίας από 1.000 έως 2.000 τ.μ. ποσοστό 36%
 Για τμήμα ιδιοκτησίας από 2.000  τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 48% και για πάνω από 10.000 τ.μ. ποσοστό 50%

Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου: «Μια νέα σελίδα ξεκινά για την πόλη. Θα την γράψουμε μαζί!»

«Η σημερινή διοίκηση κατέβαλε, από το 2014, συστηματική, επίπονη και επίμονη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της Πολεοδομικής Μελέτης της εκτός Σχεδίου Περιοχής. Κατάφερε, προωθώντας την κατάργηση της Λ. Ελευθέρας Πεντέλης, που αποτελούσε το πάγιο πρόσκομμα στην ολοκλήρωση της μελέτης, να εκπονήσει τη μελέτη, το 2018, και να την καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Μετά από αδικαιολόγητα πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις η Μελέτη προωθήθηκε και εγκρίθηκε τελικά από το ΣΥΠΟΘΑ, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, το Φεβρουάριο του 2022. Δυστυχώς, κατά την έγκριση της μελέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας εξαιρέθηκε από την Πολεοδομική Μελέτη η ιδιοκτησία των 35.000 τ.μ. του αμερικανικού κολλεγίου ACS. Η πολιτική αυτή επιλογή, σηματοδοτεί, όπως δηλώνεται και στο ΦΕΚ, μια σημαντική αύξηση των εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες.

»Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη της περιοχής αποτελεί μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για την πόλη, μιας και αποτελεί το 10% της συνολικής έκτασης του Δήμου και βρίσκεται πάνω σε τρεις σταθμούς Μετρό. Ο Δήμος θα αξιοποιήσει τα 30 στρ. του Νομισματοκοπείου που μας παραχωρήθηκαν με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, το 2016, μετά από εισήγηση του Δήμου. Θα γίνουν σχολεία, νηπιαγωγεία, Παιδικοί Σταθμοί, πλατείες, χώροι πρασίνου και πολιτισμού.

»Ευχαριστώ από καρδιάς τους εργαζόμενους της Τεχνικής μας Υπηρεσίας που αφιέρωσαν απίστευτο χρόνο, κόπο και επιστημονική γνώση για να ολοκληρώσουν μια εξαιρετικά απαιτητική δουλειά, ιδιαίτερα τη δ/ντρια της Τεχνικής  κ. Α. Νότα, την προϊσταμένη κ. Χ. Μπαζάκα και την επιβλέπουσα της μελέτης κ. Γ. Παπαδοπούλου.

Ευχαριστώ το μελετητικό γραφείο των κ.κ. Ζώη – Δημητρακόπουλου, που κατάφερε να εκπονήσει μια άρτια τεχνική μελέτη, να περιορίσει στο ελάχιστο τις ενστάσεις, να υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές του Δήμου για το δημόσιο χώρο, με τεχνική επάρκεια, σοβαρότητα και σταθερότητα. Επίσης την αρχιτέκτονα  κ. Φ. Βαταβάλη, σύμβουλο δημάρχου, τους αντιδημάρχους Έλενα Χριστούλη και Κώστα Γερολυμάτο. Το σύνολο των παρατάξεων του δημοτικού μας συμβουλίου, ακόμη και όσους κατέθεσαν  ενστάσεις το 2017, υπερασπιζόμενοι την «Ελευθέρα Πεντέλης». Όλους τους συμπολίτες μας που δώσαμε τη μάχη, από το 1996, με τις επιτροπές αγώνα υπέρ της κατάργησής της.

»Τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους Χωρικού Σχεδιασμού, κ.κ. Α. Κατσιγιάννη και Φ. Δαλιάνη,  τη δ/ντρια Χωροταξικού Σχεδιασμού κ. Ε. Μικράκη, τον κ. Γ. Καραγιάννη από το υπουργείο Υποδομών για την καλή συνεργασία, την αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα κ. ΛΚεφαλογιάννη και τον περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη.

»Τα κόμματα και τους βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΕΡΑ25, που κατέθεσαν επερωτήσεις από το 2020 πιέζοντας για την επιτυχή έκβαση.

»Περισσότερο από όλους τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ κ. Ε. Μπακογιάννη, με τον οποίον ήδη επικοινώνησα τηλεφωνικά, μεταφέροντας τις ευχαριστίες όλων των πολιτών του Χαλανδρίου. Και φυσικά τον υπουργό κ. Ν. Ταγαρά για την τελική υπογραφή. Μια νέα σελίδα ξεκινά για την πόλη. Θα την γράψουμε μαζίκατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν

Απαιτήθηκαν επίπονες προσπάθειες της σημερινής διοίκησης και των υπηρεσιών του Δήμου για την ολοκλήρωση της Πολεοδομικής Μελέτης της εκτός Σχεδίου περιοχής, προσπάθειες οι οποίες ξεκίνησαν το 2015. Ο δρόμος για τη σύνταξη της Πολεοδομικής Μελέτης άνοιξε με την κατάργηση της Λ. Ελευθέρας Πεντέλης, που εισηγήθηκε η σημερινή διοίκηση, παρά τις, καταρχήν, έντονες αντιδράσεις πολλών δημοτικών παρατάξεων.

Η Λ. Ελευθέρας Πεντέλης, που ήταν προαπαιτούμενο για τη σύνταξη της μελέτης, με βάση το ΠΔ του 1971,προοριζόταν να γίνει ένα οδικός άξονας πλάτους 40-90 μέτρων, ο οποίος θα συνέδεε την Λ. Μεσογείων με την Δουκίσσης Πλακεντίας. Πρακτικά, θα διχοτομούσε την πόλη, λειτουργώντας ως εκτροπή της Λεωφόρου Μεσογείων μέσα στο Χαλάνδρι και θα δημιουργούσε υποχρεώσεις για αποζημιώσεις 27 στρεμμάτων (!).

Με την κατάργησή της, ο Δήμος κατάφερε να ολοκληρώσει την Πολεοδομική Μελέτη και να την καταθέσει προς έγκριση στην δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, στις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Η μελέτη, αφού έμεινε στα συρτάρια της Περιφέρειας επί 4 ολόκληρα χρόνια (!) εγκρίθηκε τελικά από το ΣΥΠΟΘΑ το Φεβρουάριο του 2022.

Το ιστορικό της πολύπαθης ένταξης στο Σχέδιο Πόλης μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.