Έρχεται φορο-νομοσχέδιο με αυξήσεις μισθών και αφορολόγητου, μείωση ΕΝΦΙΑ

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο «σκούπα» με φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα ανακούφισης, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία. Ο πρωθυπουργός εστίασε σε τέσσερις βασικούς άξονες: ανάπτυξη, αύξηση μισθών, πάταξη φοροδιαφυγής και περαιτέρω μείωση φόρων. Είναι τα πρώτα μέτρα που θα νομοθετηθούν από τη νέα κυβέρνηση για το 2024 και τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα με τα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται ακόμη η επέκταση του Market Pass και του Καλαθιού του Νοικοκυριού, τα οποία -όπως κρίνουν στην κυβέρνηση- λειτούργησαν θετικά για την κοινωνία. Τόσο το Market Pass όσο και το Καλάθι του Νοικοκυριού αναμένεται να έχουν αναδρομική ισχύ από τις αρχές Ιουλίου 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση και των δύο μέτρων θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσον αφορά το οικονομικό νομοσχέδιο με τα μέτρα άμεσης και μεσοπρόθεσμης εφαρμογής, σύμφωνα με το Star, ενδεικτικά θα περιλαμβάνει: το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο με αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ (ανά παιδί) για ζευγάρια με παιδιά, η μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους και το Youth Pass των 150 ευρώ για 18άρηδες.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα γίνουν πράξη όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες, οι οποίες εξάλλου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία:

-Για τους μισθούς:

Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα €1.500 από €1.170) και αύξηση κατώτατου μισθού στα €950 εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.

-Για τις ασφαλιστικές εισφορές:

Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Λιγότερες εισφορές, μεγαλύτερος μισθός για όλους.

-Για τις συντάξεις:

Νέα αύξηση 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024. Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ απονέμονται εντός δύο μηνών.

-Για το τέλος επιτηδεύματος:

Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

-Για το αφορολόγητο:

Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά €1.000 για οικογένειες που έχουν παιδιά. Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

-Για την φορολογία:

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών.

Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1/1/2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο ως το τέλος του 2023.

Νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Το υπουργικό συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στο υπουργικό συμβούλιο τις τέσσερις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες είναι:

  • καλύτεροι μισθοί,
  • καλύτερη δημόσια υγεία,
  • καλύτερο κράτος,
  • καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα.

Προσεχώς 120 μεταρρυθμίσεις

Συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα στο Ταμείο Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις, περιλαμβάνονται στους “μπλε φακέλους” με το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027 που παρέλαβαν τα μέλη της κυβέρνησης κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον στους μπλε φακέλους περιλαμβάνεται ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες για το 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.

Για θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων που πρέπει να κάνει η χώρα, μίλησε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσδιόρισε εκ νέου ως προτεραιότητες τους καλύτερους μισθούς, την καλύτερη δημόσια Υγεία, ένα καλύτερο κράτος και μία καλύτερη ζωή σε ισχυρή Ελλάδα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς συνοψίζεται στις επισημάνσεις του ότι είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών , ότι αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα και ότι απαιτούνται “λίγα λόγια, πολλή δουλειά”.

Ζήτησε επίσης συνολική και συλλογική υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και μας παρέδωσαν την σκυτάλη του μέλλοντός τους.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην οργάνωση του κράτους, το δεύτερο στις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και στην επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά και στη νομοθετική υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων να κοστολογούνται από ανεξάρτητο φορέα.

Έκανε εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά ως πρώτες προτεραιότητες στην οικονομική ανακούφιση των πολιτών, στην αντιμετώπιση του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας ιδιαίτερα στα τρόφιμα και σε παρεμβάσεις στην κατεύθυνση μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ σε απομακρυσμένες περιοχές με συνδρομή προσωπικού και από Ένοπλες Δυνάμεις και Πυροσβεστική.

Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου δόθηκαν οι κατευθύνσεις για το κυβερνητικό έργο και οι νέοι υπουργοί παρέλαβαν τους φακέλους με τις προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το υλικό που δόθηκε στην διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου δομείται ως εξής:

Α. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027/ Οι δεσμεύσεις.

Η ενότητα περιλαμβάνει, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027.

Β. Προγραμματισμός / Προτεραιότητες 2023

Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα & Κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία).

Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας.
Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής.

Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Γ. Χρονοδιάγραμμα Βασικών Υποχρεώσεων και Εργασιών

Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα.

Δ. Παράρτημα: Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023

Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφ’ ενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου.

Τους «μπλε φακέλους» ετοίμασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, οι οποίοι υπογράφουν και το εισαγωγικό σημείωμα.