ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σταμάτησαν οι εργασίες στο Γιαβάσειο; Εξώδικο από την κατασκευαστική εταιρεία προς το Δήμο (doc)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σοβαρότατο ζήτημα υποβόσκει στα θεμέλια του Γιαβασείου κληροδοτήματος και το οποίο φέρνει στην επιφάνεια αποκλειστικά το aparaskevi-images.gr. Από τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται ότι η αδράνεια και η απραξία της δημοτικής Αρχής Ζορμπά οδηγεί το Δήμο σε δύσκολα μονοπάτια. Αποτέλεσμα οι «χαρές» για την υπογραφή μίσθωσης του κληροδοτήματος να απειλούνται με κατάληξη στις δικαστικές αίθουσες και σε οικονομική αιμορραγία του Δήμου αντί της είσπραξης εσόδων από αυτό.

Σε εξώδικη διαμαρτυρία προέβη η κατασκευάστρια εταιρεία MILORA AE στις 3-10-2023 (αρ. πρ. 27786) προς το Δήμο, την οποία η Νομική Υπηρεσία κοινοποιεί και ενημερώνει τους Αντιδημάρχους και τις Διευθύνσεις Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και τον Γενικό Γραμματέα στις 10-10-23.

Τα κύρια προβλήματα που αναγράφονται στο εξώδικο είναι τα εξής:

ΜΕΡΟΣ 1ο

Στις 12-2-2019 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής αποφασίζει τη μίσθωση του κληροδοτήματος και στις 2-8-2019 υπογράφεται το Συμφωνητικό Μίσθωσης μεταξύ Δήμου και MILORA AE. Αρχικά με μειωμένο μίσθωμα 10.000€ έως 31-8-23 και στη συνέχεια  με 20.000€.

Όμως στην πορεία προέκυψαν σοβαρά προβλήματα για τα οποία ενημερώθηκε ο Δήμος με επτά (7) επιστολές από την εταιρεία στο διάστημα από 21-9-2022 έως 2-8-2023.

Α) Καθυστέρηση που δημιουργήθηκε διότι ο Δήμος καθυστερούσε να εξοφλήσει χρέη προς την ΕΥΔΑΠ, ενώ η εταιρεία κατέβαλε το μίσθωμα κανονικά.

Β) Μείζον ζήτημα προέκυψε με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό της παρόδου της οδού Αγίας Ειρήνης η οποία για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κτίριο (είσοδος-έξοδος) χρειάζεται να γίνει αλλαγή ρυμοτομικού και να χαρακτηριστεί ως «αδιέξοδη εγκεκριμένη δημοτική οδός».

Η άδεια οικοδόμησης εκδόθηκε βάση του τοπογραφικού που χορηγήθηκε από το Δήμο. Εάν αυτό δεν ισχύει ανατρέπεται κάθε συμφωνία με ανυπολόγιστες ζημιές για την κατασκευάστρια εταιρεία. Η εταιρεία επιφυλάσσεται για τις ζημιές που έχει υποστεί λόγω των ανατιμήσεων των υλικών.

Σε όλα αυτά δεν έλαβαν καμία απάντηση από το Δήμο!!!

ΜΕΡΟΣ 2ο

Η κατασκευαστική εταιρεία είχε λάβει από το Δήμο Αθηναίων άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου (πεζοδρομίου) από την πλευρά της οδού Ερμού για πρόσβαση βαρέων οχημάτων και υλικών. Λόγω των καθυστερήσεων αναγκάστηκε να ζητήσει παράταση της άδειας. Αυτήν έπρεπε να εγκρίνουν το Υπουργείο Μεταφορών, ο ΟΑΣΑ και ο Δήμος Αθηναίων. Το υπουργείο και ο ΟΑΣΑ συμφώνησαν, ο Δήμος Αθηναίων όμως αρνήθηκε γιατί θα εμποδίζονταν η κατασκευή του «μεγάλου περιπάτου». Σημείωσαν δε ότι το έργο όφειλε να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους. Μετά επανειλημμένων αρνήσεων πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της εταιρείας συνάντηση όλων των εμπλεκομένων συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αγίας Παρασκευής στις 31-5-23. Παρότι από την πλευρά του Δήμου Αγ. Παρασκευής υπήρξε προφορική ενημέρωση ότι θα βοηθήσει, στη συνέχεια δεν υπήρξε καμία ενημέρωση.

Στις 2-6-23 ο Γενικός Γραμματέας κ. Μάκης Χάρχαρος και η Επιτροπή παρακολούθησης του Γιαβασείου ενημερώνονται για την εκ νέου αρνητική απάντηση του Δήμου Αθηναίων. Στις 30-6-23 έγινε ενημέρωση για πιθανή διακοπή εκτέλεσης του έργου λόγω μη ανανέωσης κυκλοφοριακής μελέτης.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εξακολουθεί να σιωπά…

ΜΕΡΟΣ 3ο

Σοβαρό πρόβλημα αποτέλεσαν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο εργασιών που επέφεραν επιπλέον καθυστερήσεις αφού η Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών αποφάσισε στις 20-9-23 να γίνει εκσκαφή σε όλη την επιφάνεια του οικοπέδου για άγνωστο χρονικό διάστημα σταματώντας έτσι κάθε κατασκευαστική εργασία. Οι δε ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιούνται με δαπάνες της κατασκευάστριας εταιρείας.

Στις 28-9-23 η εταιρεία καταβάλει ολόκληρο το μίσθωμα 20.000€ ως οφείλει παρότι στο χώρο διενεργούνται αρχαιολογικές ανασκαφές και μόνο.

Κατόπιν όλων αυτών η κατασκευάστρια εταιρεία διαμαρτύρεται  στο Δήμο για επιδεικτική αδιαφορία και έλλειψη συνεργασίας.

Ζητάει επίσης την επιστροφή των μισθωμάτων από 1-8-23 έως 30-10-23, την αναστολή καταβολής μισθώματος, την παράταση εκμετάλλευσης του κτιρίου σε 25 χρόνια από την πλήρη αποπεράτωσή του και την σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για λήψη απόφασης σχετικά για να πάψει όπως αναγράφεται η «τακτική απόλυτης σιωπής».

Σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνει ότι θα κινηθεί δικαστικά για τα ανωτέρω καθώς και για αποκατάσταση κάθε ζημιάς που υπέστη από τα ελαττώματα του Γιαβασείου το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου.

.Η σιωπή ενίοτε δεν είναι χρυσός

Το γεγονός είναι ότι η προηγούμενη δημοτική Αρχή του Βασίλη Ζορμπά δεν έδωσε καμία σημασία στις έγγραφες οχλήσεις που είχε σχετικά με το Γιαβάσειο, παρά μόνο παρουσιάστηκε σε μια συνάντηση όπου αναγκάστηκε να παραβρεθεί. Εισέπραττε κανονικότατά το μίσθωμα για ένα έργο που αντιμετώπιζε προβλήματα, κάποια από αυτά υπαιτιότητάς της ή αρμοδιότητάς της να προσπαθήσει να τα επιλύσει. Από τις 3-10-23 και έκτοτε θέμα Γιαβάσειο δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο όπως ζητάει στο εξώδικο ο ανάδοχος. Προφανώς, αφού ο κ. Ζορμπάς είχε χάσει ήδη τη Δημαρχία στις εκλογές του Οκτωβρίου, μεταβίβασε το πρόβλημα στον επόμενο δήμαρχο.

Πάμπολλες είναι οι απορίες που δημιουργούνται μετά τις καταγγελίες που περιέχει το εξώδικο. Η κυριότερη φυσικά αφορά την επιμένουσα σιωπή τόσο από την πλευρά του τότε Δημάρχου όσο και από αυτή των τέως αντιδημάρχων Τεχνικών Έργων κ. Βασίλη Σάρκουλα και Οικονομικών κ. Τίμου Κωστόπουλου που ήταν ενήμεροι. Επίσης, απορία γεννά και η στάση του τότε Γενικού Γραμματέα κ. Μάκη Χάρχαρου. Μην ξεχνάμε ότι το κτίριο παραμένει ιδιοκτησία του δήμου, ο οποίος όφειλε να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων και όχι να τα αφήσει να διογκωθούν. Γεγονός που δεν ήταν προς το συμφέρον του. Είναι δηλαδή προτιμότερο η κατασκευαστική εταιρεία να «τρέχει» το Δήμο στα δικαστήρια και να ζητά και αποζημιώσεις από πάνω;

Αν καταλάβαμε καλά, ένεκα της αδιαφορίας ορισμένων κινδυνεύουμε να αποκτήσουμε άλλη μία τρύπα τύπου κολυμβητήριο μόνο που θα είναι έξω από τα διοικητικά μας όρια.

Αλήθεια υπήρξε άραγε απάντηση της δημοτικής Αρχής μετά το εξώδικο; Μπορεί κάποιος από τους ενημερωμένους πρώην αντιδημάρχους ή/και ο πρώην Δήμαρχος να ενημερώσουν δημόσια τους πολίτες για την στάση που τήρησαν; Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους σε περίπτωση που οδηγηθεί ο Δήμος στα δικαστήρια;

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η MILORA ΑΕ γνώριζε για παράδειγμα ότι το κέντρο των Αθηνών βρίθει από αρχαιολογικά ευρήματα και όφειλε να περιμένει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Όμως, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 11-11-20 προχώρησε στη δημιουργία υπογείου και μάλιστα τότε αναφέρθηκε ότι ο ανάδοχος δεν μπορεί να στραφεί κατά του Δήμου!

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.