Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ Παρέμβαση του Δημάρχου στην εκδήλωση απολογισμού των 10 Εξειδικευμένων Κέντρων Δράσης του...

Παρέμβαση του Δημάρχου στην εκδήλωση απολογισμού των 10 Εξειδικευμένων Κέντρων Δράσης του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το 2023

Γ. Μυλωνάκης: «Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της κακοποίησης και του εκφοβισμού παιδιών, με έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση»

Την ανάγκη ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών πάνω στο πολύ σοβαρό ζήτημα της κακοποίησης και του εκφοβισμού των παιδιών, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, σε παρέμβαση του κατά την παρουσίαση του απολογισμού έργου των ολιστικών δράσεων και υπηρεσιών που προσέφεραν σε παιδιά, αλλά και τις οικογένειές τους για το 2023, τα δέκα (10) Εξειδικευμένα Κέντρα Δράσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στη συζήτηση μετείχε και η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Συμπερίληψης και Αντιμετώπισης της Έμφυλης Βίας Έλλη Παπαγγελή, η οποία εστίασε στη σημασία αφύπνισης των πολιτών με δράσεις πρόληψης.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ζητήματος με δεδομένη και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων εκφοβισμού παιδιών την τελευταία περίοδο ο Δήμος Αγ. Παρασκευής, όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης, από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, προχώρησε σε σχετική πρωτοβουλία. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε  ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου, παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων (Αστυνομία, Εκπαιδευτικοί, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων), ειδικών επιστημόνων από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το κέντρου πρόληψης «Αργώ» καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στόχος ήταν η άμεση ανάληψη σχετικών δράσεων εντός του Δήμου με κύριους άξονες την πρόληψη, τη στήριξη των θυμάτων αλλά και την ενημέρωση γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, υπό το συντονισμό της Αντιδημάρχου Εθελοντισμού, Συμπερίληψης και Αντιμετώπισης της Έμφυλης Βίας Έλλης Παπαγγελή, θα συσταθούν ειδικές ομάδες εργασίας οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο την κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος δράσεων, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Ο κ. Μυλωνάκης αφού ευχαρίστησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» και προσωπικά τον Πρόεδρο του Κ. Γιαννόπουλο για την πρόσκληση στη συζήτηση και  συνεχάρη για το σπουδαίο έργο που επιτελεί υπέρ της προστασίας των παιδιών, ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Το ζήτημα της κακοποίησης και του εκφοβισμού παιδιών είναι πολύ σημαντικό για αυτό από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας, πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του bullying αλλά και των φαινομένων βίας μεταξύ ανηλίκων στην πόλη μας, με την παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων. Επειδή αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως ο ρόλος του Δήμου σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι κατασταλτικός, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, μέσα από στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών».

Τη συζήτηση άνοιξε ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος παρουσίασε τον απολογισμό του έργου των 10 Κέντρων δράσης του Οργανισμού για το 2023, εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα που απειλούν τα παιδιά σήμερα καθώς και στην ανάγκη να βρεθούν άμεσα και συνεργατικά τρόποι διαχείρισής τους.

Στην εκδήλωση υπήρξαν τοποθετήσεις από δημοσιογράφους, εκπροσώπους θεσμικών φορέων αλλά και επιστήμονες με τεράστια εμπειρία και γνώση στους τομείς παιδικής προστασίας, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη  Βία μεταξύ των παιδιών, το bullying  κακοποίηση, την παραμέληση και άλλα. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν η κα. Ξένη Δημητρίου τ. Εισαγγελέως Αρείου Πάγου, η κα. Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, ο κος. Πάνος Σόμπολος Αστυνομικός συντάκτης, τ. Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, ο κος. Σωτήρης Ευστρατιάδης, Διευθυντής ενιαίας Υπηρεσίας Επιμελητών & Κοινωνικής Αρωγής Αθήνας και η κα. Ιωάννα Χαρδαλούπα, Συντονίστρια Κέντρου για τη Βία και τον Εκφοβισμό Bullying του Οργανισμού.

Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίας Παρασκευής

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.