Αρχική EDITORIAL Γιαβασείου συνέχεια: Με Αγωγή ο Δήμος οδηγείται στα δικαστήρια ένεκα της μακράς...

Γιαβασείου συνέχεια: Με Αγωγή ο Δήμος οδηγείται στα δικαστήρια ένεκα της μακράς σιωπής του (doc)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Με το άρθρο «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σταμάτησαν οι εργασίες στο Γιαβάσειο; Εξώδικο από την κατασκευαστική εταιρεία προς το Δήμο (doc)» πριν δύο μέρες σας ενημερώσαμε για το εξώδικο που εστάλη 31-10-2023 στο Δήμο Αγίας Παρασκευής από πλευράς της εταιρείας που έχει μισθώσει το Γιαβάσειο κληροδότημα προς αξιοποίησή του. Σας ενημερώσαμε για τη στάση των εργασιών και για τους λόγους που οδήγησαν εκεί. Αναφέραμε δε ότι η εταιρεία MILORA AE που έχει μισθώσει το ακίνητο προτίθεται να οδηγήσει το θέμα στα δικαστήρια.

Εν προκειμένω η Αγωγή κατά του Δήμου παρελήφθη στις 9/11/2023 και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 23/2/2024, όπως επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος για την ακίνητη περιουσία του Δήμου, Αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιαβάσειο – Αγωγή, σελίδα 1

Εν τάχει, το 2019 υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης του Γιαβάσειου κληροδοτήματος για 10 έτη (1/9/2019-31/8/2029) με στόχο ολοκλήρωσης των εργασιών στα 3 έτη και μίσθωμα έναντι 20.000€ από 1/9/2021 ενώ για τη διάρκεια των εργασιών ορίζονταν στο 50%, δηλαδή 10.000€ (μετά την παράταση που δόθηκε ίσχυε έως 31/8/2023).

Όπως αναφέραμε αναλυτικά και στο προηγούμενο άρθρο κατά τη διάρκεια των εργασιών η εταιρεία διαπίστωσε ότι υπήρχαν διαφορές με τη Διακήρυξη και ελαττώματα του ακινήτου κυρίως με το τοπογραφικό, για τα οποία ενημερώθηκε επιστάμενα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, ως ιδιοκτήτης, αλλά δεν έπραξε ουδέν.

Τα προβλήματα εν περιλήψει αφορούσαν την πάροδο στην πίσω οδό της Αγίας Ειρήνης όπου στην Οικοδομική Άδεια (Ο.Α.) που εκδόθηκε από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. αναφέρεται ως πάροδος-αδιέξοδο, ενώ ο Δήμος Αθηναίων μιλάει για ιδιωτικό δρόμο. Το τοπογραφικό του Δήμου που συμπεριελήφθη στη σύμβαση αναφέρει διαμπερές ακίνητο με πρόσβαση και από την οδό Αγίας Ειρήνης. Εκεί βάση της μελέτης θα γίνει η είσοδος-έξοδος του τουριστικού καταλύματος, σε αντίθετη όμως περίπτωση η μελέτη παύει να ισχύει και χρειάζεται εκπόνηση νέας. Συν όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Επίσης υπήρξε καθυστέρηση 2 και 1/2 μηνών για την έκδοση της Ο.Α. λόγω χρέους του Δήμου στην ΕΥΔΑΠ. Προβλήματα καθυστερήσεων δημιουργήθηκαν από την εμπλοκή διάφορων υπηρεσιών και του Δήμου Αθηναίων στην έκδοση σχετικών αδειών κατάληψης του πεζοδρομίου και μέρους του οδοστρώματος της οδού Ερμού για την αποκομιδή μπαζών και την πρόσβαση μηχανημάτων. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η εύρεση αρχαίων με την Αρχαιολογική Υπηρεσία να ξεκινά να διενεργεί ανασκαφές σε όλη την έκταση του ακινήτου με αποτέλεσμα το σταμάτημα των εργασιών για αόριστο χρονικό διάστημα.

Σε όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία ενημέρωνε τον Δήμο (συνολικά 8 έγγραφα συν το εξώδικο) για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και ζητούσε την άμεση εμπλοκή και βοήθειά του. Όμως, όπως καταγγέλλει, ο Δήμος δεν έπραξε ουδέν. Δεν έλαβαν καμία απάντηση στις επιστολές τους. Εκτός της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 30-1-2023 που αποφάσισε την 18μηνη παράταση και την παράλληλη καταβολή των 10.000ευρώ μηνιαίως. Η εταιρεία συνέχιζε να τηρεί τις υποχρεώσεις της και να καταβάλει μηνιαίως το συμφωνηθέν μίσθωμα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αγωγή ο Δήμος, ως ιδιοκτήτης, είναι υποχρεωμένος σε αποκατάσταση των ελαττωμάτων και των συμφωνημένων ιδιοτήτων που λείπουν (ΑΠ509/2020, ΑΠ269/2019, Απ1222/2015, αδημ. ΤΝΠ «ΝΟΜΟΣ»).

Με την Αγωγή η MILORA AE κάνει γνωστό ότι δεν αποκλείονται έτερες αξιώσεις για τις ζημιές και τα διαφυγόντα κέρδη, ότι έχει δικαίωμα καταγγελίας της μίσθωσης και αξίωση πλήρους αποζημίωσης, αφού πρόκειται για πολεοδομικά ακατάλληλο μίσθιο και υπάρχουν ραγδαίες ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών. Επί του παρόντος αιτείται τα εξής:

  • Αναστολή καταβολής μισθώματος έως ότου ο Δήμος διευθετήσει τα ελαττώματα που έχουν προκαλέσει πλήρη αδυναμία χρήσης του. Αλλιώς να διεταχθεί η μείωση κατά 90% του μισθώματος.
  • Από το εξώδικο 3-10-2023 ο δήμος υποχρεούται να επιστρέψει έντοκα κάθε ποσό που έχει καταβληθεί από τον ανάδοχο (50.000€) (1-8-23 έως 30-10-23)
  • Να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή στο σύνολό της η απόφαση του δικαστηρίου

Ας σημειωθεί επίσης ότι το 10ετές συμβόλαιο αναφέρει ότι μπορεί να επεκταθεί έως 25 έτη. Μέσα στην Αγωγή αναφέρεται και η πρόθεση της εταιρείας να ζητήσει και αυτή την παράταση εκμίσθωσης.

Γιαβάσειο – Αγωγή, σελίδα 31
Γιαβάσειο – Αγωγή, σελίδα 32

Οι ευθύνες

Μια από τις αίσια τακτοποιημένες υποθέσεις του Δήμου μετατράπηκε άρδην σε επείγουσα εκκρεμότητα!

Το θετικό είναι ότι ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαμιχαήλ, ως έγκριτος νομικός, κρίνει αβάσιμη αυτή την αγωγή και όπως δήλωσε θα συνεργαστεί με τη Νομική Υπηρεσία για να την αποκρούσουν και σε συμφωνία με το Δήμαρχο κ. Μυλωνάκη θα ανασυγκροτηθεί η Επιτροπή παρακολουθήσεως του έργου.

Πέρα από τις όποιες προθέσεις του ενοικιαστή με όσα γίνονται γνωστά δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τις ευθύνες του Δήμου στην δημιουργία αυτής της εξέλιξης. Επί σειρά ετών ακούμε για την ακίνητη περιουσία του Δήμου, το δε Γιαβάσειο απασχολεί την επικαιρότητα διαχρονικά και έντονα τουλάχιστον από τη φωτιά του 2013 και έπειτα. Αλήθεια ελέγχθηκαν ποτέ τα στοιχεία του κληροδοτήματος; Ήλεγξε κανείς ποτέ την ορθότητα του τοπογραφικού διαγράμματος; Προφανώς όχι.

Από το Σεπτέμβριο του 2022 ο Δήμος λαμβάνει επιστολές (8 τον αριθμό) όπου αναφέρονται προβλήματα σε ιδιοκτησία του και ζητείται η συνδρομή του για την επίλυση. Ποιος «χρεώνεται» αυτές τις επιστολές; Ποιος ενημερώνεται και ενημερώνει τον τότε Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά; Με ποιου απόφαση ΔΕΝ υπάρχει καμία απάντηση σε αυτές; Ήταν γνώστης η Επιτροπή παρακολούθησης για τις επιστολές αυτές; Η εταιρεία καταγγέλλει ότι λόγω της απραξίας και της αδιαφορίας της δημοτικής Αρχής οδηγήθηκε αρχικά στο εξώδικο και στη συνέχεια στην Αγωγή κατά του Δήμου. Πρέπει κάποιος ή κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη για το μπλέξιμο στο οποίο οδήγησαν το Δήμο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η βραδυφλεγής αυτή «βόμβα» δημιουργήθηκε επί δημοτικής Αρχής Ζορμπά, ο οποίος κρίνει ότι δεν έχει καμία ευθύνη. Είναι δε απορίας άξια η στάση του στο πρόσφατο Δ.Σ. όπου, ενώ έγινε διακριτή η ανησυχία των υπολοίπων – ο κ. Οικονόμου μίλησε για πάρα πολύ σοβαρά τεχνικά θέματα, εκείνος αρκέστηκε στην εκτίμηση ότι γίνονται αυτές οι νομικές ενέργειες για να πάρει παράταση το συμβόλαιο μίσθωσης για άλλα 25 έτη. Ο κ. Σταθόπουλος από τη μεριά του δήλωσε ότι φέρει ευθύνες η προηγούμενη δημοτική Αρχή και ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Σε παρατήρησή του προς τον κ. Ζορμπά ότι έγινε συνάντηση, αλλά αυτός δεν ενημερώθηκε, έλαβε την απάντηση «εγώ ενημέρωσα τον επόμενο Δήμαρχο κ. Σταθόπουλε».

Όπως ενημερωθήκαμε στη συνέχεια θα γίνει σύσκεψη των επικεφαλής της αντιπολίτευσης υπό τον Δήμαρχο και το θέμα θα έρθει προς συζήτηση και απόφαση στο επόμενο ή μεθεπόμενο Δ.Σ..

Αναμένουμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να σας ενημερώσουμε άμεσα και έγκυρα όπως πάντα.

Υ.Γ. Έχει αποδειχθεί ότι ο διάλογος λύνει ή αμβλύνει προβλήματα και ποτέ τα προβλήματα δεν σβήνουν από μόνα τους ως δια μαγείας …

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.