Τι αέρα θα φέρει στην Αγία Παρασκευή η κομματική βεντάλια των εθνικών εκλογών 2023;

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σταθερότητα θεωρώ ότι είναι η λέξη που έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτές τις εκλογές για τον ελληνικό λαό. Μετά από τόσα γερά σκαμπανεβάσματα, μία με την οικονομική κρίση, μία με την πανδημία οι πολίτες πλέον αναζητούσαν κάποιο αποκούμπι. Και αυτό απ’ ότι φαίνεται το βρήκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αποτέλεσμα την χθεσινή συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ο λαός μίλησε και επέλεξε εκείνον που τον αντιμετώπισε ευθέως, χωρίς φιοριτούρες και που είχε το σθένος να αναγνωρίσει τα όποια λάθη του, χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του ή τη θεσμική του θέση. Εξ ου και η διαφορά των 20 μονάδων, με την Νέα Δημοκρατία να αγγίζει το 40,79% (έναντι 39,85% το 2019) και το ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίζεται στο 20,07% (31,53% το 2019). Η ΝΔ παρά την 4ετία του covid-19 (η αντιμετώπιση του οποίου έφερε μέτρα που πολλές φορές δεν ήταν απόλυτα αρεστά), το σκάνδαλο των υποκλοπών και ένα τρομερό δυστύχημα στα Τέμπη κατάφερε να διατηρήσει την αξιοπιστία της αντίθετα με το ΣΥΡΙΖΑ που επικεντρώθηκε στο να κατηγορεί τον Μητσοτάκη αντί να προσπαθεί να συσπειρώσει το λαό του. Έλαβε δε τη χαριστική βολή από στελέχη του όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Θεανώ Φωτίου μόλις λίγο πριν τις εκλογές.

Δεύτερος κερδισμένος σε αυτές τις εκλογές είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Αλλάζοντας αρχηγό, ανανεώνοντας τα στελέχη και γυρνώντας στο παλιό του (νικηφόρο άλλοτε) σήμα κατάφερε να τραβήξει πίσω αρκετούς παλαιούς δυσαρεστημένους που είχαν καταφύγει στο ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει νέους ψηφοφόρους. Μπορεί το 11,46% (8,10% το 2019) να μην φαντάζει σπουδαίο, όμως βρέθηκε στην τρίτη θέση με μία αυξητική πορεία.

Την ίδια πορεία με την κεντρική σκηνή ακολούθησαν και τα αποτελέσματα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής με την ΝΔ να φτάνει στο 46,94% (47,84% το 2019), το ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 18,21% (26,55%) και το ΠΑΣΟΚ στο 7,61% (5,98%).

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής

Δεν θα σας κουράσω με περισσότερα αριθμητικά στοιχεία και ποσοστά που μπορείτε άνετα να ανακαλύψετε στο διαδίκτυο, θέλω όμως να επισημάνω τα εξής.

Ορισμένοι σε τοπικές συζητήσεις θεώρησαν σωστό να μεταφέρουν τα αποτελέσματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στον Δήμο. Σαφώς και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό, εξάλλου όλοι τα περίμεναν με κομμένη την ανάσα ως την πιο έγκυρη δημοσκόπηση. Και σαφώς η μεγάλη επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους γαλάζιους οπαδούς στην Αγία Παρασκευή. Ομοίως και η επιτυχία ή αποτυχία των άλλων κομμάτων τους δικούς τους οπαδούς. Όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι αυτή τη στιγμή η γαλάζια ακτίνα στην πόλη παρουσιάζει πολυδιάσπαση. Ήδη επί της παρούσης υπάρχουν υποψήφιες τέσσερις (4) δεξιές δημοτικές παρατάξεις των κ.κ. Ζορμπά, Οικονόμου, Μουστόγιαννη και Τσιαμπά. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πόσες από αυτές θα φτάσουν μέχρι το τέλος και πως θα φτάσουν. Ενδεχόμενο είναι κάποιες από αυτές να συνεργαστούν ή κάποιες για τον χ, ψ λόγο να αποχωρήσουν πριν την 8η Οκτωβρίου. Ή να διεκδικήσουν και οι τέσσερις χωριστά το δήμο. Επίσης αξιόλογα και αναγνωρίσιμα δεξιά στελέχη έχουν προσχωρήσει τόσο στο συνδυασμό του Γιάννη Σταθόπουλου, όσο και του Γιάννη Μυλωνάκη. Και τέλος, ποιος γνωρίζει τι ρόλο θα παίξει η Τ.Ο. της ΝΔ προ και κατά τη διάρκεια των εκλογών;

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σταθόπουλος που είχε επιφορτισθεί με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 μετά και τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια εντελώς αποστασιοποιημένη πορεία χωρίς χρωματισμούς και με στελέχη από διάφορους πολιτικούς χώρους του δημοκρατικού τόξου.

Ο έτερος Γιάννης, των «Αλλάζουμε», μπορεί να προέρχεται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ (εποχή Βασίλη Γιαννακόπουλου), αλλά από τη στιγμή της δημιουργίας της παράταξης, αυτή ουδόλως χρωματίστηκε, ούτε δέχτηκε ποτέ στήριξη από κανένα κόμμα, ούτε της προσφέρθηκε αντίστοιχη στήριξη. Ως γνωστόν ο συνδυασμός του Γιάννη Μυλωνάκη διαθέτει κι αυτός στελέχη από διάφορους πολιτικούς χώρους του δημοκρατικού τόξου.

Άρα δεν είναι εύκολο να προεξοφλήσουμε τα αποτελέσματα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής σε σχέση με την απίστευτη νίκη της ΝΔ ή τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, κλπ.

Τι γίνεται με τους επικεφαλής;

Το ζητούμενο είναι πως θα κινηθούν οι επικεφαλής για να ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι.

Ο νυν «γαλάζιος» Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης θητείας ξεκίνησε έναν αγώνα δημιουργίας έργων στην πόλη και εισροής χρηματοδοτήσεων από διάφορα προγράμματα. Μέχρις ενός σημείου τα πήγε αρκετά καλά (ΣΥΔ, δημοπράτηση κολυμβητηρίου, παιδικός σταθμός, κλπ.). Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό. Ναι μεν η προσθήκη κτιριακών υποδομών που έχει ανάγκη η πόλη τάσσεται στα οφέλη, από την άλλη πόσοι από τους δημότες επηρεάζονται από ένα συγκεκριμένο νέο έργο; Για παράδειγμα πόσο ενδιαφέρει ένας παιδικός σταθμός τη νεολαία ή την τρίτη ηλικία; Και ούτω καθ’ εξής. Ποιο είναι εκείνο που ενδιαφέρει όλους τους κατοίκους; Διαρκώς πέφτουμε πάνω σε μια λέξη: καθημερινότητα. Και ναι η καθημερινότητα μας ενώνει. Όλοι θέλουν καθαρούς και προσβάσιμους δρόμους και πεζοδρόμια, όλοι θέλουν επαρκή φωτισμό, όλοι θέλουν να γίνεται άμεσα η αποκομιδή των σκουπιδιών και να μην μαζεύονται βουνά τα σκουπίδια στους κάδους, όλοι θέλουν να έχουν τρόπο να μετακινούνται από τη μια μεριά της πόλης στην άλλη, όλοι θέλουν μια ασφαλή πόλη. Αυτό είναι ένα αδύναμο σημείο της δημοτικής Αρχής Ζορμπά. Η καθημερινότητα. Για να πούμε το σωστό έκανε κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση που δεν ήταν όμως αρκετά ή που δεν φάνηκε ακόμη το αποτέλεσμά τους. Επίσης αυτή η δημοτική Αρχή έχει έλλειμα επικοινωνίας με τους πολίτες. Αδυνατεί να επικοινωνήσει τα όποια έργα και τις όποιες επιτυχίες της στην πόλη. Κάποια σημαντικά επιτεύγματα έχουν περάσει στα ψιλά και με δυο αράδες στο Facebook, χάνοντας έτσι τη σημασία τους. Αδυνατεί επίσης να επικοινωνήσει με τους εργαζόμενους και τις συλλογικότητες με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να εκτίθεται ανεπανόρθωτα και να απομακρύνει ψηφοφόρους. Δεν ξέρω αν ο χρόνος που απομένει επαρκεί για να αλλάξει η κατάσταση.

Ο πρώην Δήμαρχος και ξανά υποψήφιος Γιάννης Σταθόπουλος κινείται σε ήπιους τόνους, σταθερά και χωρίς εξάρσεις ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.  Σαφώς διαθέτει καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες και η κομματική ουδετερότητα που προσπαθεί να διατηρήσει ίσως του βγει σε καλό. Είχε βέβαια και αυτός τις απώλειές του σε σημαντικά στελέχη. Αυτό που οφείλει να κάνει είναι να παρουσιάσει στους πολίτες το πρόγραμμά του επισημαίνοντας τα κύρια σημεία. Εν ολίγης να τους δώσει περισσότερα κίνητρα για να τον ψηφίσουν περισσότεροι. Στις πολιτικές συζητήσεις της πόλης είναι στάνταρ ένας από τους δύο υποψηφίους δημάρχους που θα οδηγηθούν στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Όμως στο δίπολο Ζορμπά – Σταθόπουλου που πολλοί ίσως βλέπουν να «παίζει μπάλα» στις 8 Οκτώβρη, ξαφνικά εισχωρεί ένα τρίτο όνομα. Αυτό του Γιάννη Μυλωνάκη ο οποίος τους τελευταίους μήνες κάνει τη διαφορά. Με μια νεόκοπη παράταξη με ενεργά στελέχη έχει πλησιάσει τους κατοίκους, έμαθε τις αδυναμίες της πόλης, έχει καταφέρει να συζητιέται το όνομά του. Κινείται δυναμικά και οργανωμένα στοχεύοντας στις αδυναμίες των άλλων και στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Πιθανά να είναι υπέρ του το νεαρό της ηλικίας, το ότι συμβαδίζει με την εξέλιξη της εποχής μας και επίσης το ότι δεν είναι μόνος. Δρα συνήθως με την παρουσία βασικών στελεχών της παράταξης. Γεγονός που δείχνει ομαδικότητα και ομαλή συνεργασία εντός του συνδυασμού. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι αντιπροσωπεύει το ΠΑΣΟΚ στην Αγία Παρασκευή, κάτι που του δίνει ελευθερία κινήσεων και που είναι αρεστό στους δημότες που έχουν πάψει προ πολλού να ψηφίζουν βάσει κομματικών χρωματισμών, τουλάχιστον στην Αυτοδιοίκηση.

Τα δεδομένα λοιπόν στην Αγία Παρασκευή είναι περίπλοκα αυτή τη φορά. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα εξελιχθούν. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως μετά την τεράστια κεντρική νίκη της ΝΔ στην κυβέρνηση, ότι το ίδιο θα ακολουθήσει και εδώ. Οι εναλλακτικές πολλές, οι επιλογές ακόμη περισσότερες και κατά πως φαίνεται το «δίπολο» της δεύτερης Κυριακής δεν είναι και τόσο σίγουρο.

Μην ξεχνάμε ότι στην πόλη συνυπάρχει πολύ και το προσωπικό στοιχείο που δεν υπάρχει στις εθνικές εκλογές. Πόσες φορές δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με θέσεις όπως «ψήφισα τον τάδε γιατί είναι φίλος» ή «ψήφισα τον δείνα γιατί είναι καλό παιδί και τον ξέρω χρόνια» …

Πιθανά μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη να έχουμε μετά το καλοκαίρι. Προς το παρόν ας ασχοληθούμε με τις εθνικές εκλογές που όπως φαίνεται θα έχουμε το δεύτερο γύρο στο τέλος του Ιούνη.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.