Το πρόγραμμα της Συναυλίας της Φιλαρμονικής στην έναρξη του θερινού σινεμά (10/7/2020)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΠΑΟΔΑΠ, στις 10/7/2020, στην έναρξη του Δημοτικού Κινηματογράφου (υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Φώντα Τζανίνη)

1. «Τα παιδιά του Πειραιά» Από τη βραβευμένη ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960). Η ταινία του Ζυλ Ντασέν χάρισε στη Μελίνα Μερκούρη βραβείο ερμηνείας στις Κάννες, Όσκαρ για «Τα παιδιά του Πειραιά» στο Μάνο Χατζηδάκι και στη χώρα μας την καλύτερη προβολή.

2. «Η πρώτη μας νύχτα» Ερμήνευσε μοναδικά ο Γιάννης Βογιατζής σε μουσική Μίμη Πλέσσα. Στίχοι: Κώστας Πρετεντέρης. Από την ταινία «Ραντεβού στον αέρα» του 1966. Σενάριο -Σκηνοθεσία: Γιάννη Δαλιανίδη

3. «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου» Ο Κώστας Χατζής τραγούδησε ένα διαχρονικό ερωτικό τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1961 και ακούστηκε στην ταινία «Φτωχαδάκια και λεφτάδες». Σε στίχους Δανάης Στρατηγοπούλου, και την παιχνιδιάρικη και πολύ δροσερή μουσική του ο Μίμης Πλέσσας.

4. «Χάρτινο το φεγγαράκι» Μουσική: Χατζιδάκις Μάνος, στίχοι: Γκάτσος Νίκος. Ακούστηκε για πρώτη φορά το 1959 στην ταινία «Αγνή του λιμανιού». Ο Χατζιδάκις έπαιζε στο πιάνο τη μελωδία του που είχε ακουστεί για πρώτη φορά το 1949 στο «Λεωφορείον ο Πόθος» με το Θέατρο Τέχνης και τραγούδησε μοναδικά η Μελίνα Μερκούρη.

5. «URANIA» Από την ομώνυμη ταινία του Κώστα Καπάκα. Σε μουσική του αγαπητού φίλου και συνδημότη μας Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και ερμηνεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

6. «Ο Γλάρος» Από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» (1961). Στίχοι Αλέκος Σακελλάριος, μουσική Μάνος Χατζιδάκις.

7. «Έχω ένα μυστικό» Από την ταινία «Το ξύλο βγήκε απ΄τον παράδεισο” (1959) του Αλέκου Σακελλάριου. Τραγούδησε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τραγουδοποιοί: Μάνος Χατζιδάκις, Αλέκος Σακελλάριος.

8. «Τράβα Μπρος» Το 1961 η ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η Αλίκη στο ναυτικό» γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Τραγουδήθηκε από την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η μουσική ήταν του Μάνου Χατζιδάκι.

9. «Κέρκυρα» Η ελληνική μουσική κωμική ταινία του 1972 «Η κόμισσα της Κέρκυρας» είναι σε παραγωγή Φίνος Φιλμ. Η σκηνοθεσία οι στίχοι και το σενάριο ανήκουν στον Αλέκο Σακελλάριο. Σύνθεση Κατσαρός Γιώργος.

10. «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» Θρυλικό ζεϊμπέκικο γραμμένο για την ταινία του Αλέξη Δαμιανού «Ευδοκία». Μουσική Μάνου Λοϊζου. Βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου για τη Μαρία Βασιλείου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

11. «Πέτρινα χρόνια» Ένα ορχηστρικό κομμάτι του Σταμάτη Σπανουδάκη από την ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη.

12. «Αγάπη που ΄γινες δίκοπο μαχαίρι» Το 1995 ο Μιχάλης Κακογιάννης με τη σκηνοθεσία του, τους στίχους και τα εικαστικά πλάνα που όμορφα τονίζει με τη μουσική του ο Μάνος Χατζιδάκις, αναδεικνύει την έννοια της τραγωδίας στην ταινία «Στέλλα». Ερμήνευσε μοναδικά η Μελίνα Μερκούρη.

13. «Ο Σταθμός» Ακόμα ένα ορχηστρικό κομμάτι που γνώρισε παγκόσμια απήχηση. Από την ταινία ΄΄ Πολίτικη Κουζίνα΄΄, επίσης γνωστή ως «A touch of spice», σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπουλμέτη και μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

14. « Έχω απόψε ραντεβού» Μουσική: Γιώργος Μουζάκης, στίχοι: Γιώργος Οικονομίδης.

15. «Άναμπελ» Από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» του Κλέαρχου Κονιτσιώτη. Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος. Στίχοι Γιώργος Παπαστεφάνου Τραγούδι: Μαρία Δημητριάδη.

16. «Μην το ρωτάς τον ουρανό» Από την ταινία του 1959 «Το νησί των γενναίων». Σκηνοθεσία: Ντίμη Δαδήρα. Ερμήνευσε η αξέχαστη Τζένη Καρέζη. Στίχοι: Γιάννης Ιωαννίδης & Παναγιώτης Κοκοντίνης. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις. Η πρώτη ερμηνεία ήταν από τη Μαίρη Λω. Το τραγούδι κυκλοφόρησε δισκογραφικά και με τον τίτλο «All alone am Ι».

17. «Τα θερινά σινεμά» Η συναυλία θα κλείσει το μουσικό μας ταξίδι με το γνωστό τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη.