Βούλα Ζορμπά: Κάποιοι δεν έχουν την εμπειρία και το αρχιτεκτονικό μυαλό & είναι δύσπιστοι για το «master plan” στα Πευκάκια

Την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας για την δημιουργία του νέου αθλητικού κέντρου στην Αγία Παρασκευή την είδα για πρώτη φορά την προηγούμενη Δευτέρα στην παρουσίαση του master plan.

Επειδή έχω δει από κοντά αρκετά αθλητικά κέντρα στην επαρχία που λειτουργούν σε περιοχές παρόμοιες με αυτή των Πευκακίων, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι εξαιρετική και θα πρέπει πλέον να δουλευτεί προς την κατεύθυνση της τελειοποίησης της.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από κάποιους μη μηχανικούς, εκφράζοντας την δυσπιστία τους, ήταν αναμενόμενες και αποδεκτές διότι δεν έχουν την εμπειρία να “κάνουν εικόνα” ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο στο πραγματικό μέγεθος του οικοπέδου. Τα σχέδια δεν ήταν σε μεγάλη κλίμακα και προφανώς ο θεατής δεν μπορεί να έχει την δεξιότητα να αντιληφθεί την λύση σε πραγματικές διαστάσεις.

Η παρέμβαση και ο σχολιασμός όμως του Γιάννη Σερκεδάκη στηρίχτηκε μόνο στην αναγκαιότητα της επέκτασης του αθλητισμού στην πόλη της Αγίας Παρασκευής καταθέτοντας τον πραγματικό αριθμό των αιτήσεων για εγγραφές στα αθλητικά προγράμματα, ώστε να μην αναγκάζονται οι ενδιαφερόμενοι να πηγαίνουν σε όμορους δήμους.

Όσο για τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις ορισμένων συναδέλφων μου μηχανικών, αυτές μου έδειξαν για άλλη μια φορά γιατί ο κλάδος μας καταρρέει.

Προσπάθησαν να φέρουν σε δύσκολη θέση τους μελετητές ξεχνώντας ότι και οι ίδιοι θα μπορούσαν να βρίσκονταν στην θέση τους. Θα μπορούσαν δηλαδή, τηρώντας τους κανόνες της δεοντολογίας, να ρωτήσουν τα ίδια πράγματα με τελείως διαφορετικό τρόπο και να συνεισφέρουν συναδελφικά στην μελέτη.

Όμως στην παρουσίαση ήρθαν ως εκπρόσωποι παρατάξεων και όχι ως μηχανικοί. Η ιδιότητα του μηχανικού τους παρείχε απλά την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΟΡΜΠΑ

Msc πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Προϊσταμένη Τμήματος Ενεργειακής Αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων ΓΓΑ

Μέλος ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τον πράσινο αθλητισμό