Μετά από 26 χρόνια υλοποιείται το όραμα του Σταύρου Κώτση για 4 γήπεδα τένις στο αθλητικό πάρκο «Στ. Κώτσης»

Photo//pixabay

Γράφει η Λένα Μαρκή

Είναι φανερή τα τελευταία χρόνια η άνθιση του αθλήματος της αντισφαίρισης (τένις), τόσο από τα διαρκώς αυξανόμενα μέλη, όσο και από την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Η δυναμική του αθλήματος είναι εμφανής. Εξάλλου το τένις είναι σταθερά δεύτερο δημοφιλές άθλημα σε όλο τον κόσμο από τον Καναδά μέχρι στην Αυστραλία και από τη Χιλή μέχρι τη Ρωσία από την Αφρική μέχρι τη Σουηδία και από Μαρόκο μέχρι την Ινδία (Tennisinsider, 11, 2009).

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το τένις εκτοξεύτηκε και πήρε θα λέγαμε τη θέση του πλάι στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ σε δημοτικότητα μετά από τις παγκόσμιες επιτυχίες των Μαρία Σάκκαρη και Στέφανου Τσιτσιπά. Ήρθε όμως και η σειρά του Δήμου Αγίας Παρασκευής να απολαύσει τα εύσημα, αφού αθλητές του Ομίλου Αντισφαίρισης φιγουράρουν στην κορυφή διεθνών διοργανώσεων. Με πιο πρόσφατη επιτυχία τη συμμετοχή στην Εθνική ομάδα του Στέφανου και της Σαπφούς Σακελλαρίδη στο United Cup στο Περθ της Αυστραλίας, μαζί με δυνατά ονόματα του παγκόσμιου αθλητικού χώρου. Μάλιστα ο Στέφανος κράτησε την Ελλάδα στην κορυφή με την μεγάλη και σημαντική νίκη που πέτυχε. Οι προοπτικές του είναι μεγάλες, υπάρχουν σκέψεις και δεν είναι καθόλου απίθανο να τον δούμε να συμμετέχει και στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Όλα αυτά για να επιτευχθούν χρειάζονται μεν το άσβεστο πάθος και την υπερπροσπάθεια του αθλητή, αλλά επιβάλουν και την ύπαρξη υλικοτεχνικών υποδομών.  Υποδομές που η πόλη οφείλει να προσφέρει για να μπορεί να υπερηφανεύεται και να βγάζει πανηγυρικούς λόγους μετά από τις μεγάλες επιτυχίες. Για να μπορεί και η ίδια να επωφελείται, αφού γύρω από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα αναπτύσσεται μία σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βοηθούν στην ανάπτυξη μίας οικονομίας και κατ’ επέκταση μίας κοινωνίας.

Ποιο είναι το ζητούμενο λοιπόν για την Αγία Παρασκευή;

Η δημιουργία γηπέδων τένις ικανών α) να προσφέρουν στους αθλητές τις συνθήκες άθλησης που απαιτούνται, β) να δίνουν χώρο στους κατοίκους εκτός σωματείου να αθληθούν και γ) να υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης αγώνων που θα βοηθήσουν στην οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη της πόλης.

Η λύση βρέθηκε! Ναι, η λύση για τη δημιουργία τεσσάρων (4) γηπέδων αντισφαίρισης βρέθηκε.

Ο χώρος, τον έχουμε αναφέρει πολλάκις, είναι στο αθλητικό πάρκο «Στ. Κώτσης», σε σημείο που είναι στην άκρη του οικιστικού ιστού ώστε να μην ενοχλεί τους κατοίκους. Μην ξεχνάμε ότι ο αείμνηστος Σταύρος Κώτσης για να αποκτήσει το πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη για το δήμο, είχε προτείνει την δημιουργία εκεί 4 χωμάτινων γηπέδων τένις! Αναφέροντας στο αίτημα προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

«Το τένις είναι ένα άθλημα που έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (λόγω κοινωνικής σύνθεσης, παράδοσης, κλπ.) να αναπτυχθεί σε υψηλό επίπεδο (σ.σ. προφητικό; ). Επίσης, δεν δημιουργεί όχληση στους περίοικους, θα αναβαθμίσει την περιοχή, δεν δημιουργεί όχληση παρκαρίσματος γιατί θα υπάρχουν μικρού όγκου μετακινήσεις και είναι έργο ελάχιστης δαπάνης που θα καλυφθεί από υπουργείο Αθλητισμού».

Το κόστος κατασκευής το αναλαμβάνει ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής (ΟΑΑΠ) και υπάρχει τρόπος να μην επωμιστούν οι δημότες ούτε δραχμή. Προτίθεται να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή.

Η προϋπόθεση είναι να δοθεί προς χρήση στον ΟΑΑΠ. Η παραχώρηση χρήσης έχει αποκλειστικό σκοπό την κάλυψη αναγκών της αθλούμενης νεότητας και των κατοίκων της περιοχής σε ένα νομικό πρόσωπο (αθλητικό μη κερδοσκοπικό σωματείο) με κοινωφελή δραστηριότητα. Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής αποτελεί ζωντανό αθλητικό κύτταρο της περιοχής με έντονη αθλητική δραστηριότητα για 30 χρόνια περίπου εντός και εκτός Ελλάδος (Συστάθηκε το 1993).

Η λύση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Το ίδιο έγινε με τον όμορο δήμο Φιλοθέης, με τον ίδιο τρόπο γίνεται η χρήση των γηπέδων τένις στο δήμο Παπάγου – Χολαργού, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας (π.χ. Πτολεμαΐδα). Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής οφείλει και αυτός να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα και να προχωρήσει σε καινοτόμες ιδέες & λύσεις, ξεφεύγοντας από ένα αρτηριοσκληρωτικό παρελθόν και από οπισθοδρομικές προσκολλήσεις.  Έχει χρέος προς τους πολίτες του να κινηθεί με όραμα και με εξωστρέφεια.

Τι απομένει;

Η ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι επιβεβλημένη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κατατίθεται μια λύση συμφέρουσα για το δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου οι πολιτικοί παράγοντες θα μπορούν να έχουν «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Μιας και η πόλη και οι κάτοικοί της δεν θα υποστούν κανένα οικονομικό βάρος και από την άλλη θα υπάρξει αθλητική ανάπτυξη και αύξηση των αθλητικών υποδομών.

Οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης δεν έχουν λόγο να αντικρούσουν την πρόταση γιατί δεν υπάρχουν σκιές ή σκοτεινά σημεία σε αυτήν. Όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους αθλητικούς χώρους του δήμου που δίνονται προς χρήση στα αθλητικά σωματεία και τους κατοίκους, ομοίως θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση. Θεωρώ όμως ότι από τη στιγμή που το συγκεκριμένο σωματείο καλύπτει τις οικονομικές απαιτήσεις κατασκευής των τεσσάρων (4) γηπέδων τένις θα πρέπει να έχει την πλήρη ευθύνη για τον προγραμματισμό της χρήσης τους. Διευκρινίζω, αν και δεν το θεωρώ απαραίτητο, ότι δεν θα τους χαριστούν τα γήπεδα, θα εξακολουθούν να αποτελούν περιουσία του Δήμου.

Σκεφτείτε πόσες εφαρμογές μπορεί να έχει αυτός ο τρόπος δράσης και σε πόσες αντίστοιχες περιπτώσεις μπορεί να δώσει λύση!

Αν λοιπόν θέλουμε πολίτες υγιείς σωματικά και ψυχικά, μακριά από την καθιστική ζωή και τους υπολογιστές, αν θέλουμε να ενισχύσουμε τους επαγγελματίες της πόλης με την προσέλευση πελατών, πρέπει να δώσουμε το πράσινο φως για την κατασκευή αυτών των γηπέδων.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων