Σταθερό επιτόκιο για όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια

Σε διεύρυνση των μέτρων στήριξης των συνεπών δανειοληπτών προχωρούν οι τράπεζες σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το ράλι των επιτοκίων.

Το νέο πρόγραμμα στήριξης που βρίσκεται υπό διαμόρφωση προβλέπει “πάγωμα” του Euribor στα επίπεδα του 3% – που ήταν στα τέλη Μαρτίου – για 12 μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου μετατρέπονται, ουσιαστικά, σε σταθερού επιτοκίου το οποίο ισούται με το Euribor (3%) συν το περιθώριο κέρδους των τραπεζών (spread).

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι αφορά όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η στήριξη των συνεπών ευαλώτων με επιδότηση της μισής αύξησης, που έχουν ήδη συμφωνήσει οι τράπεζες με το ΥΠΟΙΚ και πρόσφατα διευρύνθηκε κατά 15.000 οφειλέτες, θα ισχύσει ταυτόχρονα με το υπό εξέταση πρόγραμμα.

Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ανακοινωθούν επακριβώς οι όροι και οι προϋποθέσεις της διευρυμένης στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, την Δευτέρα είχε ανακοινωθεί η διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα δόθηκε παράταση κατά τρεις μήνες η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: capital.gr