Προεκλογικός “κόλαφος” για τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ η απόφαση της Αποκεντρωμένης (DOC)

Από την εκδήλωση της 1ης ονοματοδοσίας στο πάρκο Στ. Κώτσης (4/5/23) – Φαίνεται η μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ετούτη η δημοτική Αρχή έχει δύο πολύ σοβαρά αδύνατα σημεία. Πρώτον, δεν τα πάει καθόλου καλά με τη συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών και προτιμά την τακτική του «one man show». Δεύτερον, αδυνατεί να χειριστεί την πολιτική εξουσία που της δόθηκε. Κατά τον Ιαν Ρόμπερτσον η πολιτική εξουσία τείνει να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Η υπερβολική εξουσία ενέχει κινδύνους και οδηγεί σε χονδροειδώς λανθασμένες κρίσεις κι αποφάσεις, άγνοια κινδύνου και εγωκεντρικότητα.

Κάπως έτσι λοιπόν ο ΠΑΟΔΑΠ ή σωστότερα ο πρόεδρός του, ξεφεύγοντας των ορίων οδηγήθηκε σε σοβαρά λανθασμένες βιαστικές κινήσεις που εκθέτουν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά ολόκληρο το Νομικό Πρόσωπο, καθώς και ορισμένους συμπολίτες μας. Αναφερόμαστε στο φιάσκο των ονοματοδοσιών ορισμένων πολιτιστικών και αθλητικών κτιρίων τα οποία διαχειρίζεται ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός (ΠΑΟΔΑΠ). Όπως μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ ο πρόεδρος κ. Σπύρος Παπασπύρος θεώρησε σωστό και ηθικό να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και μελών της συμπολίτευσης και να προχωρήσει τιμώντας ονόματα συμπολιτών μας που ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ επέλεξε. Με μια απόφαση που οδηγεί σε «υπέρβαση αρμοδιότητας του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ – δηλαδή οι 5 στους 15» όπως τη χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος του νομικού προσώπου κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ.

Όμως για όλους έρχεται η ώρα της «πληρωμής». Μετά από προσφυγή του επικεφαλής των «Αλλάζουμε» και μέλους του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ, κ. Γιάννη Μυλωνάκη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η απόφαση αυτή ακυρώθηκε. Καθιστώντας έτσι παράνομες τις επιλεγμένες ονοματοδοσίες. Συγκεκριμένα μετά από σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής, ο κ. Μυλωνάκης προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 152. Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 24 Απριλίου 2023 και ο κ. Μυλωνάκης εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ, ο οποίος ανέπτυξε το σκεπτικό της προσφυγής. Η ακυρωτική απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 31 κοινοποιήθηκε στις 8-5-2023 στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, στον ΠΑΟΔΑΠ και στον κ. Μυλωνάκη. Στο διάστημα αυτό ο πρόεδρος έχει ήδη προλάβει να τελέσει την ονοματοδοσία του Πέτρινου στο πάρκο Στ. Κώτσης (4/5/23) και να δημοσιεύσει πρόσκληση για την ονοματοδοσία του κλειστού γυμναστηρίου της Νότου για τις 14/5/2023.

Η βιασύνη, οι βεβιασμένες και απόλυτες κινήσεις του κ. Παπασπύρου τον εξέθεσαν τελικά και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Προσπαθώντας να παρουσιάσει έργο και πιθανά για ψηφοθηρικούς λόγους στέρησε το δικαίωμα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους να εκφράσουν τη θέληση των πολιτών. Πέτυχε όμως να βρεθεί ο ίδιος σε δεινή θέση και να εκθέσει το νομικό πρόσωπο. Η λογική λέει ότι η ορθότερη οδός ήταν η δημιουργία μιας επιτροπής με μέλη εγνωσμένου κύρους που θα συγκεντρώσουν όλες τις προτάσεις (γιατί υπάρχουν πολλές), θα θέσουν τα κριτήρια επιλογής και θα οδηγηθούν σε απόφαση. Πρόταση που ανέλυσε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης και βρήκε σύμφωνη την αντιπολίτευση και μέλη της συμπολίτευσης, η οποία όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ή για να πούμε το αληθές, αποσιωπήθηκε αμέσως μόλις τελείωσε η συνεδρίαση.

Τι άλλο πέτυχε ο πρόεδρος του Οργανισμού με τη βιασύνη του και τον ανορθολογικό τρόπο δράσης; Να δείξει ασέβεια προς τα τιμώμενα πρόσωπα. Και επίσης να απαξιώσει με τις προσωπικές του αποφάσεις άλλα εκλεκτά και αξιόλογα πρόσωπα που τίμησαν την Αγία Παρασκευή με τη ζωή και το έργο τους. Πράξη ύψιστης προσβολής …

Στο σημείο αυτό δημιουργείται το ερώτημα αν θα ακυρώσει την τελετή της Κυριακής, αφού πλέον καθίσταται παράνομη ή αν θα προχωρήσει κάνοντας παράβαση καθήκοντος.

Αλήθεια, μετά την ακυρωθείσα πλέον απόφαση του ΠΑΟΔΑΠ δημιουργήθηκαν κάποια έξοδα για την κατασκευή των πινακίδων -τεμπελών  και για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Ποιος θα καλύψει τώρα τα προεκλογικά τερτίπια του προέδρου;

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, επιτέλους.

-Κανείς δεν αμφισβητεί το κύρος των επιλεγμένων ονομάτων. Όμως με τον τρόπο που έγινε η επιλογή τους απαξιώθηκαν κατάφορα άλλοι άξιοι συνάνθρωποί μας.

-Στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (14/12/22) η ίδια η πρόεδρος κ. Έφη Καψοκεφάλου ανέφερε ότι σύμφωνα με το νόμο 4463/2006 οι ονοματοδοσίες γίνονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βγάζοντας κατά κάποιο τρόπο άκυρο από τότε τον ΠΑΟΔΑΠ. Θεωρήθηκε σωστό όμως να παρακαμφθεί και αυτή.

-Σκοπός της αντιπολίτευσης και κυρίως του κ. Μυλωνάκη (που κίνησε και τις νόμιμες διαδικασίες) ήταν και είναι να γίνει ορθολογική και δίκαιη επιλογή και όχι επιλογή σύμφωνα με προσωπική προτίμηση. Αυτόν τον ηθικό σκοπό αντιλήφθηκε και η Επιτροπή του άρθρου 152 και ακύρωσε την απόφαση του ΠΑΟΔΑΠ. Εξάλλου πόσο ηθική και τίμια είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από 5 άτομα σε ένα 15μελές συμβούλιο (4 ΚΑΤΑ και 6 απόντες) και που αφορά 100.000 κατοίκους; Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης είναι γνώστης της λειτουργίας του νομικού προσώπου, αφού υπήρξε και ο ίδιος πρόεδρος στον τότε ΟΑΔΑΠ (Οργανισμός Άθλησης Δήμου Αγίας Παρασκευής) με ένα πολύ επιτυχημένο πέρασμα κα με τη δημιουργία δράσεων που συνεχίζονται έως σήμερα.

-Γιατί τέτοια πρεμούρα ένα χρόνο πριν τις εκλογές, ενώ ο κ. Παπασπύρος τελεί πρόεδρος του Οργανισμού από την αρχή της θητείας της δημοτικής Αρχής (2019); Θα μου πείτε πίσω από κάθε όνομα υπάρχει και μια ομάδα δυνητικών ψηφοφόρων …

-Η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 είναι τελεσίδικη. Ο κ. Παπασπύρος είναι υποχρεωμένος να απομακρύνει τις όποιες πινακίδες έχει βάλει ήδη και να ακυρώσει τις όποιες εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει, ακόμη κι αν έχει σκοπό να προσφύγει στη δικαστική οδό (ως μόνη επιλογή πλέον).

-Εντέλει, οι πολίτες – κάτοικοι – ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από διοικήσεις που ακολουθούν παλαιοκομματικές τακτικές. Ο κόσμος έχει προχωρήσει, έχει αλλάξει νοοτροπία και οι μέθοδοι διαλόγου είναι εκείνοι που κυριαρχούν ως επί τω πλείστον. Δεν είναι επιτρεπτό η Αγία Παρασκευή να ζει στην εποχή του «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Όλη η διαδικασία των ονοματοδοσιών θα μπορούσε να έχει τεθεί ακόμα και σε διαβούλευση ώστε να ακολουθηθούν διαφανείς διαδικασίες και όχι «ρώτησα κάποιους», «μου πρότειναν κάποιοι άλλοι» και οι λοιπές ατυχείς δικαιολογίες που ακούστηκαν. Όποιος αδυνατεί να ακολουθήσει τη σύγχρονη εποχή, μπορεί να αποσυρθεί όσο είναι καιρός.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.