Ιστορική ημέρα για τον ΣΠΑΥ – 15 νέα πυροσβεστικά οχήματα στη μάχη της πρόληψης του Υμηττού

.

Μια ευχάριστη είδηση που “πονάει” όμως το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Ξυπνά μνήμες από το πυροσβεστικό όχημα που παρέδωσε ο ΣΠΑΥ στο Δήμο στις 19/9/2016, έμεινε αναξιοποίητο, ακινητοποιημένο να ρημάζει στο πάρκινγκ του Δήμου και εντέλει στις 18/6/2020 ο ΣΠΑΥ προέβη σε λύση της παραχώρησης. Ευτυχώς το όχημα αυτό εδόθη στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού όπου χρησιμοποιείται ως ΔΑΠΑΧΟ 4.

Σε έναν χώρο με συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, η τελετή παραλαβής των 15 νέων πυροσβεστικών οχημάτων που ρίχνονται στη μάχη για την πρόληψη και την προστασία του Υμηττού.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος καλωσόρισε τους παριστάμενους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για όλες τις ενέργειες που έγιναν μεθοδευμένα, προκειμένου σήμερα να απολαμβάνουμε ένα αποτέλεσμα που χαροποιεί όλους τους Δήμους Μέλη του συνδέσμου.

Δεκαπέντε πυροσβεστικά οχήματα θα παραδοθούν από τον ΣΠΑΥ στους Δήμους και τις εθελοντικές ομάδες του Υμηττού. Ένα γεγονός, που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας και δείχνει τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, όλα αυτά τα χρόνια.

«Νιώθω βαθύτατα συγκινημένος γιατί υπήρξαμε συνεπείς, ακριβείς και φερέγγυοι σε ό,τι υποσχεθήκαμε και καταφέραμε ο ΣΠΑΥ να είναι ένα μοντέλο αυτοδιοικητικής συνεργασίας, πρόληψης και πολιτικής προστασίας προς μίμηση», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, επισημαίνοντας ότι οι εθελοντές είναι ό,τι καλύτερο έχει η Ελληνική Κοινωνία αφού δε ζητούν τίποτε και καταθέτουν την ψυχή τους.

Η προμήθεια των πυροσβεστικών οχημάτων, από τον Όμιλο Σαρακάκη, έγινε μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διοίκησης του Συνδέσμου.

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που βρίσκεται στην Αργυρούπολη, χτυπάει η καρδιά του “Smart Υμηττός” παρουσιάζοντας το όραμα για την επόμενη ημέρα στην προστασία των δασών μας. Εκεί, θα στεγάζεται και το Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν το Πάσχα και θα αποτελεί την καρδιά του ΣΠΑΥ, συνδετικό κρίκο, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τεχνολογία με την λειτουργία του “Smart Υμηττού”. Η τεχνητή νοημοσύνη που έχουμε φέρει εδώ και ένα χρόνο και συνεχώς εξελίσσουμε, αποδεικνύεται σύμμαχος στο δύσκολο έργο μας.

«Είναι γνωστό ότι τα έργα πρόληψης για την θωράκιση των δασών δεν είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, παρά ταύτα επικουρικά υλοποιούμε εδώ και τέσσερα χρόνια, ένα εμβληματικό έργο συνολικού ύψους 17 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει εκατοντάδες εργασίες συντήρησης, πρόληψης και καλλιέργειας φιλοδασικής συνείδησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

.

Στην τελετή παραλαβής των οχημάτων και στην αποκάλυψη του οράματος για το Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας χαιρέτησαν την πρωτοβουλία με την παρουσία τους και δίνοντας τα θερμά τους συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του ΣΠΑΥ ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλη, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής και επίτιμος Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Χαρδαλιάς, ο π. Υπουργός Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Συμεών Κεδίκογλου, ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Χάλαρης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς επίσης και οι νεοκλεγέντες Δήμαρχοι από όλο τον Υμηττό.

Δημιουργία Πρότυπου Αυτοδιοικητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας – Ο επόμενος μεγάλος στόχος του ΣΠΑΥ που παρουσιάστηκε κατά τη τελετή λήξης του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί ο ΣΠΑΥ με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Μια δομή που όμοια της δεν υπάρχει στην Ελλάδα, εγκαινιάζει ο ΣΠΑΥ. Η δομή θα λειτουργεί για την εκπαίδευση μαθητών, εθελοντών και στελεχών της πολιτικής προστασίας σε περιβαλλοντικά θέματα και δασικής προστασίας και θα διαθέτει τις εγκαταστάσεις του Σύγχρονου Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Σ.Π.Α.Υ., Αίθουσα Συνεδριάσεων, Χώρους Εργασίας για Έρευνα και διασύνδεση με τα Πανεπιστήμια, καθώς επίσης και Ξενώνες που θα μπορούν να φιλοξενούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση φοιτητές, ερευνητές και αποστολές Δήμων, Φορέων και Εθελοντικών Ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Το Πρότυπο Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό HUB του Σ.Π.Α.Υ. που θα συστεγάζεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης, αποτελεί κοινό πεδίο επιστημονικής έρευνας, μελέτης του περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και διαχείρισης κρίσεων και βασίζεται σε 3 κεντρικούς πυλώνες: Εκπαίδευση, Τεχνολογία, Έρευνα καθώς μέσα από ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (εθελοντικές ομάδες, στελέχη Πολιτικής Προστασίας Δήμων, φορείς, ιδιώτες) αλλά κυρίως εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές θα μπορούν να επιμορφώνονται και να ευαισθητοποιούνται καθημερινά για την προστασία του Υμηττού και εν γένει για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης που αυτή τη στιγμή αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Ο αγώνας μας είναι διαρκής και εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο ιερό μας καθήκον!

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.