Τρίποντο Μυλωνάκη στην αντιπολίτευση με το έγγραφο της Αποκεντρωμένης

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σύμφωνη με τις ενέργειες του Δήμαρχου Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννη Μυλωνάκη είναι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής σχετικά με το θέμα του κ. Αλέξανδρου Μουστόγιαννη (επικεφαλής «Αγία Παρασκευή μια γενιά μπροστά») και την έκπτωσή του από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Η απόφαση που υπογράφει ο Γραμματέας κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος διαπιστώνει ότι ο κ. Μουστόγιαννης δεν έδωσε τον όρκο ή τη ρητή διαβεβαίωση του άρθρου 37 του ν.4804/2021 εντός της εκ του νόμου οριζόμενης προθεσμίας.

Το Χρονικό
  • Την Τετάρτη 27/12/2023 που τελέστηκε η ορκωμοσία του Δημάρχου και των μελών του Δ.Σ. ο κ. Μουστόγιαννης απουσίαζε δηλώνοντας ότι ήταν ασθενής.
  • Κλήθηκε με νέα πρόσκληση να ορκιστεί το Σάββατο 30/12/2023 και πάλι δεν εμφανίστηκε λέγοντας ότι δεν έχει αναρρώσει.
  • Στις 2/1/2024 με επιστολή ενημερώνει το Δήμαρχο ότι είναι πλέον καλά και μπορεί να ορκιστεί
  • Στις 3/1/2024 προσκομίζει στο Δήμο αποδεικτικά της ασθένειάς του. Έχει ήδη όμως διέλθει το χρονικό όριο για την προσκόμιση απτών στοιχείων.
Τι ορίζει η εγκύκλιος και τι έγινε

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 1275/103635/1-12-2023 “ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ” του Υπουργείου Εσωτερικών, και όπως είχαμε τονίσει σε αποκλειστικό άρθρο στις 2/1/2024, εάν ο ενδιαφερόμενος δεν δώσει όρκο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμά του, εκτός από την περίπτωση της αντικειμενικής αδυναμίας. Ποια είναι η περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας; Επεξηγεί η εγκύκλιος: οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας, των οποίων γίνεται επίκληση, ώστε να μη δοθεί ο όρκος, πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά και να μην είναι γενικοί, αόριστοι ή αναπόδεικτοι και τελούν, πάντα, υπό τη κρίση του Δημάρχου. Σημειώνεται ότι, σε καμία περίπτωση, δεν είναι αποδεκτή η αόριστη επίκληση «εκτάκτου οικογενειακού προβλήματος» ή «ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων», γεγονότα τα οποία δεν αποτελούν αντικειμενικούς λόγους, αλλά υποκειμενικούς, συνδεόμενους με τη βούληση του φυσικού προσώπου. Επίσης, στην εγκύκλιο «Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που κάποιος, για οποιονδήποτε λόγο, δεν δώσει όρκο την καθορισμένη στην πρόσκληση του εκλεγέντος Δημάρχου ημερομηνία, μπορεί να προσέλθει στο δημοτικό κατάστημα, πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2023 σε νέα, ορισθείσα από τον εκλεγέντα Δήμαρχο, ημερομηνία και να ορκιστεί».

Δυστυχώς για δεύτερη φορά ο κ. Μουστόγιαννης βρίσκεται ελλιπώς διαβασμένος. Ο κ. Μουστόγιαννης έως τις 31 Δεκεμβρίου ήταν αδικαιολογήτως απών, θα μπορούσε όμως να ορκιστεί, αλλά δεν το έκανε. Προσκόμισε δε αποδεικτικά στοιχεία στις 3 Ιανουαρίου που είχε εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο για κείνον. Το ότι κάποιος είναι ασθενής, για να μην είναι αμφισβητήσιμο, πρέπει να επικυρώνεται από ιατρική γνωμάτευση και όχι από μια τυχαία φωτογραφία που μπορεί να αμφισβητηθεί σε ποιον αναφέρεται και σε ποιον ανήκει. Όταν δε αναφέρεται η προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων εννοείται άμεσα και εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών! Ξεκάθαρα διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι η ενημέρωση προς το Δήμαρχο ορθό είναι να είναι έγγραφη και πρωτοκολλημένη για λόγους ασφάλειας δικαίου.

Αποτέλεσμα των παραλείψεων του κ. Μουστόγιαννη και προφανώς της ελλιπούς ενημέρωσης εκ μέρους του, ήταν να βρεθεί εκτός Δημοτικού Συμβουλίου με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως καθ’ ύλην αρμόδιας.  

Γιατί κόπτονται μερικοί – μερικοί;

Είναι γεγονός ότι ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης επιβεβαιώνεται για τις κινήσεις του και αποδεικνύεται περίτρανα καθ’ όλα νόμιμος. Ακολούθησε το γράμμα του νόμου και έπραξε ανάλογα, χωρίς να χαριστεί σε κανέναν, ούτε να κάνει τα «στραβά μάτια» για κανέναν.

Το να διαμαρτύρεται και να ενίσταται ο κ. Μουστόγιαννης το αντιλαμβανόμαστε, γιατί δεν είναι λίγο ξαφνικά αρχηγός παράταξης να μένει εκτός νυμφώνος.

Όμως προσπαθούμε να καταλάβουμε το ξαφνικό έντονο ενδιαφέρον από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Στην ειδική συνεδρίαση στις 2/1/24 τόσο ο επικεφαλής της παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» κ. Βασίλης Σάρκουλας, όσο και το μέλος και πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς έθεσαν ερώτημα νομιμότητας της συνεδρίασης. Και ενώ έλαβαν απάντηση από το Δήμαρχο ότι όλα είναι καθ’ όλα νόμιμα και ότι έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, θέλησαν να δώσουν συνέχεια. Ο κ. Σάρκουλας μίλησε για «ακροβασία» του Δ.Σ. και ανέφερε ότι διάβασε σε δημοσίευμα ότι ο κ. Μουστόγιαννης κηρύχθηκε έκπτωτος από το Δήμαρχο και πως αυτό δεν γίνεται. Συμπλήρωσε δε πως «καλό είναι να κρατήσουμε τους θεσμούς και να διασφαλίσουμε και τη νομιμότητα».

Προφανώς, επιδιώχθηκε να γίνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση πριν ακόμα ξεκινήσουν οι τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ., καθώς και δημιουργία εντυπώσεων. Γιατί όταν έχεις τη διαβεβαίωση ότι ενεπλάκησαν οι νομικές και οι διοικητικές υπηρεσίες από το στόμα του ίδιου του Δημάρχου δεν ρωτάς αν είναι ενήμερη η Νομική Υπηρεσία. Επίσης όταν διαβάζει κανείς ένα σοβαρό άρθρο καλό είναι να αφομοιώνει αυτά που διαβάζει και όχι αυτά που θα επιθυμούσε να διαβάζει. Το αναφερόμενο από τον κ. Σάρκουλα άρθρο είναι αποκλειστικό του aparaskevi-images.gr και δεν αναφέρει ΠΟΥΘΕΝΑ τον Δήμαρχο Γιάννη Μυλωνάκη. Ξαφνικά υπάρχει ενδιαφέρον για την νομιμότητα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. όταν επί σειρά ετών (και επί δικής τους θητείας ως δημοτικής Αρχής) δημοτικός σύμβουλος δεν πάταγε στις συνεδριάσεις υπερβαίνοντας το όριο των τριών συνεχόμενων απουσιών και κανείς τους δεν είχε τα κότσια να τηρήσει την νομοθεσία και να τον αποβάλει και ας «φώναζε» ο Ανδρέας Γκιζιώτης! Η ουσία είναι ότι έκαναν ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να κάνουν σκληρή αντιπολίτευση στη Διοίκηση Μυλωνάκη. Μένει να δούμε αν θα είναι παραγωγική ή στείρα η αντιπολίτευσή τους.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης το λόγο πήρε ο κ. Γεράσιμος Βλάχος μέλος της «Νίκης των πολιτών» για να συμφωνήσει με τον κ. Μυλωνάκη ότι υπάρχει απόλυτη νομιμότητα ακόμη κι αν ένας δημοτικός σύμβουλος δεν έχει ορκιστεί, επισήμανε δε, ότι αρμόδιοι για να λάβουν την απόφαση για την έκπτωση ή μη ενός μέλους του Δ.Σ. είναι το Εκλογοδικείο μετά από απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η δε σοβαρή φωνή του κ. Γιώργου Οικονόμου (Νέα Αρχή) σιώπησε, έκανε το νόμο καθήκον και καλώς άφησε τη δημοτική Αρχή να κάνει τη δουλειά της. Εξάλλου ο κ. Οικονόμου μας έχει συνηθίσει σε αντιπολιτευτικές κινήσεις ουσιαστικές και με στοιχεία.

Ψύχραιμος και διαλογικός στάθηκε ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης δίνοντας σαφείς απαντήσεις. Ουσιαστικά τα πράγματα είναι απλά, ο νόμος είναι σαφής και ο κ. Δήμαρχος έχει αποδείξει ότι κινείται στα πλαίσια της διαφάνειας. Με την σημερινή απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έβαλε τον πρώτο πόντο στο καλάθι της αντιπολίτευσης.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.