Γιώργος Οικονόμου – Έπαινοι, αλλά και επιφυλάξεις και ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην επιφάνεια (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Η πολυαναμενόμενη 1η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για το 2024 συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (10/4/24). Μεταξύ των όσων διαδραματίστηκαν (σ.σ. και θα αναπτυχθούν σε επόμενο άρθρο) σε φωνή της λογικής εξελίχθηκε η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Οικονόμου, επικεφαλής της «Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Οικονόμου χωρίς οξύτητα και χωρίς ένταση κατέθεσε τη δική του λογική για την 1η υποχρεωτική αναμόρφωση.

Τα σημεία που επικεντρώθηκε η τοποθέτησή του είναι τα εξής.

Σε κάθε νέα δημοτική δίνεται πίστωση χρόνου, βλέπουμε πως ξεδιπλώνει το πρόγραμμά της και στο τέλος της θητείας κρίνεται από το αποτέλεσμα. Δήλωσε πως στη Δημοτική Επιτροπή ψήφισε την αναμόρφωση παρότι είχε σοβαρές επιφυλάξεις. Θεώρησε ότι το ισοζύγιο είναι θετικό. Η δημοτική Αρχή κάνει προσπάθεια εξορθολογισμού όπου διαπιστώνεται ότι οι εγγραφές του προϋπολογισμού προήλθαν μετά από έρευνα, μελέτη και δεν είναι στο πόδι. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν λιγότερες αναμορφώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες θητείες που είχαν φτάσει να γίνονται δύο το μήνα.

Υπάρχουν ανησυχίες από τους εργαζόμενους οι οποίες έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση του Δήμου και την ετοιμότητα που πρέπει να διαθέτει ο Δήμος εάν δεχθεί περισσότερο προσωπικό από την κινητικότητα. Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι κανένας στην αίθουσα του Δ.Σ. δεν θα δεχτεί ποτέ να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Μην υπάρχει τέτοια υπερβολική ανησυχία. Η ύπαρξη χρημάτων διασφαλίζεται από τη δημοτική Αρχή και όλο το Δ.Σ..

Επαίνεσε το έργο του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Αθανασίου, δηλαδή τα άμεσα μέτρα είσπραξης. Διότι μιλάμε για πάνω από 7 εκ. € που πρέπει ο Δήμος να κάνει όλες τις ενέργειες να τα πάρει πίσω και δεν ξέρουμε αν τελικά θα τα καταφέρει. Αλλά το να μην γίνει καμία ενέργεια λέγεται παράβαση καθήκοντος!, είπε. Μην αμφισβητούμε και τα ευρήματα του Ελεγκτικού  Συνέδριου, τόνισε, όπου ακούσαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι έχουμε σχεδόν 5.000 οφειλέτες αγνώστου ΑΦΜ!!! Δηλαδή μας λέτε (σ.σ. απευθύνθηκε σε μερίδα της Αντιπολίτευσης που επιτέθηκε φραστικά στον κ. Αθανασίου προγενέστερα) ότι θα πρέπει να επιτεθούμε σε άνθρωπο  που κάνει αυτό που πρέπει να κάνει; Είναι υπερβολικό και πρέπει να σταματήσουμε εκεί χωρίς να προσωποποιούμε σε αυτή τη φάση ευθύνες.

Ζήτησε να εξορθολογήσουμε την κατασπατάληση που γίνεται με τα μισθώματα και να τα μειώσουμε, να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία.

Αναφέρθηκε στον κωδικό για την ανίχνευση παράνομων συνδέσεων στο δίκτυο ομβρίων, μικρό το ποσό 5.000€, αλλά αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την δυσοσμία σε όλη την πόλη και ιδιαίτερα στο Κοντόπευκο, πρέπει να γίνει. Είναι ένα θετικό βήμα κατά τον κ. Οικονόμου. Είναι ευθύνη και υποχρέωση του Δήμου να βρει τις παράνομες συνδέσεις και «δεν ρίχνουμε ένα εξώδικο και ένα έγγραφο στην ΕΥΔΑΠ και να λέμε ότι θα το βρει η ΕΥΔΑΠ», όπως τόνισε.

Περνώντας στην κριτική, δήλωσε ότι περίμενε μια περισσότερο δραστική παρέμβαση στα θέματα των δαπανών.

Τι γίνεται με την Φιλαρμονική; Υπάρχει εγγραφή 109.000€, αλλά συνεχίζει η δημοτική Αρχή τις συμβάσεις που βρήκε. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα όπου μία εταιρεία μισθώνει εργαζόμενους και πληρώνουμε «ένα σκασμό λεφτά» και δεν έχουμε και το αποτέλεσμα που πρέπει. Είχαμε εθνική εορτή με 12 άτομα Φιλαρμονικής. Πρέπει να αποκτήσουμε Φιλαρμονική σε εθελοντική βάση και να μην υπάρχει αυτή η δαπάνη με αυτή την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Όλα αυτά που γίνονται στα Εργαστήρια Τέχνης στον ΠΑΟΔΑΠ, στο Ωδείο από ένα καθεστώς Σταθόπουλου , Παπαμιχαήλ όπου είχαμε απευθείας συμβάσεις μισθώσεων έργου, μεταπέσαμε σε ένα σύστημα εταιρειών όπου μας έφερναν εργαζόμενους και πληρώναμε και χρήματα και ΦΠΑ. Και μάλιστα, να θυμίσω σε εσάς που διαμαρτύρεστε, και τότε δεν πληρώνονταν οι εργαζόμενοι ούτε μέσω των εταιρειών. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το λύσει η δημοτική Αρχή.

Επέμεινε για το ακίνητο που μισθώσαμε με 1850€ και που ενώ είναι ακατάλληλο για χρήση, υπήρχαν εξώδικα δημοτών, αλληλογραφία με τον Δήμο Χαλανδρίου διότι είναι στα διοικητικά του όρια, επέμενε η προηγούμενη δημοτική Αρχή να κάνει χρήση. Και δεν είναι μόνο αυτό το κόστος για 10-12 μήνες, είναι και ότι εμείς κάναμε και έργα, περιφράξαμε, κόψαμε δέντρα, ισοπεδώσαμε και έτσι απέκτησε μία υπεραξία ένα ιδιωτικό ακίνητο από το οποίο τώρα πρέπει να αποδεσμευτούμε. Απευθυνόμενος στον κ. Αθανασίου ρώτησε αν κάθε φορά θα πρέπει τα λάθη να τα πληρώνουν οι δημότες, η έννοια του καταλογισμού δεν υπάρχει; «Εδώ έχουμε ένα καραμπινάτο λάθος που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου».

Κλείνοντας την πρωτομιλία του ενημέρωσε για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ένα ζήτημα που αφορά το Γιαβάσειο. Θεωρεί μεγάλο λάθος ενώ υπάρχουν αυτές οι νομικές ενέργειες από τους μισθωτές να πάμε να κάνουμε εκτιμήσεις. Υπήρχε ένας καταχρηστικός όρος που στρέβλωσε το διαγωνισμό, ο όρος του 13%, και σε αυτό κάνει κριτική. Από την άλλη υπήρχαν και καλοί όροι μέσα στην σύμβαση τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσει ο Δήμος με ανταγωγή. Άρθρο 2 που λέει ότι

.

«Άρα τι ψάχνουμε εκτιμήσεις όταν έχουμε τη σύμβαση;»

Και άρθρο 8 που λέει ότι

.

Επομένως δεν έχει κανένα όπλο ο μισθωτής παρά μόνο ότι δεν του απαντούσε ο Ζορμπάς και ο Σάρκουλας ενάμιση χρόνο. Ο Δήμος μπορεί να ζητήσει, πέρα από την κατάπτωση της εγγυητικής, διαφυγόντα κέρδη στην ανταγωγή, ανάλυση των οποίων μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο.

Στη δευτερολογία του ο κ. Οικονόμου τόνισε πως τα μέτρα είσπραξης για το δήμο μας και όλο το δημόσιο έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Είναι άδικο να δημιουργείται μια κουλτούρα που αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους, τους οφειλέτες και τους επιχειρηματίες που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Υποχρεωτικό χαρακτήρα έχουν και τα θέματα της περιουσίας του δήμου. Δεν μας περιποιεί τιμή να μην έχουμε κάνει τίποτε για τα χαμένα έργα τέχνης.

Αναφορικά με την πολιτική προστασία – πυρόσβεση και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων είπε πως «περάσαμε την εποχή της μάνικας στην πυρόσβεση, είμαστε στην ψηφιακή εποχή και πλέον η επιτήρηση και η πολιτική προστασία απαιτεί εξειδικευμένα στελέχη και όχι γενικών καθηκόντων».  

Όσον αφορά το Δημαρχείο είναι σε μια κρίσιμη φάση όπου η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις μετά από πρόταση του αναδόχου. Δεν έχουμε μαγικές λύσεις, μην δημιουργούμε εντυπώσεις. Και έκλεισε λέγοντας πως είχαμε ευκαιρία να λύσουμε το θέμα, τα είχαμε πει τότε, τα περιθώρια τώρα είναι στενά.

Επισημάνσεις

Αρχικά επειδή μπορεί ορισμένα σημεία να σας δημιουργούν απορίες, να σας ενημερώσω ότι θα υπάρξει/ουν άρθρο ή άρθρα στη συνέχεια που θα σας τις λύσουν.

Επί της ουσίας τώρα, ο κ. Γιώργος Οικονόμου για μια ακόμη φορά μίλησε ευθέως, τεκμηριωμένα και παρουσιάζοντας στοιχεία που όφειλε να έχει ή να έχει προσέξει η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Όπως για τρανό παράδειγμα η υπόθεση του Γιαβασείου, όπου η Διοίκηση Ζορμπά αντί να ρίξει μια ματιά στη σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος με τον ανάδοχο επέλεξαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς όσο και ο τότε Αντιδήμαρχος κ. Σάρκουλας να μην δώσουν καμία σημασία ούτε καν να απαντήσουν στις επιστολές του μισθωτή!!! Ανευθυνότητα; Αδιαφορία; Αμάθεια; Αλαζονικά; Το αποτέλεσμα ήταν να αφήσουν τον δήμο να εμπλακεί δικαστικά και με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά του. Ο κ. Οικονόμου όμως που ενδιαφέρθηκε και ασχολήθηκε βρήκε τη λύση υπέρ του δήμου. Τόσο απλά.

Από την άλλη οι προαναφερόμενοι δημιούργησαν μια ακόμη πηγή οικονομικής αιμορραγίας για το δήμο αγοράζοντας ένα οικόπεδο χωρίς να ελέγξουν αν πληροί τις προϋποθέσεις για το σκοπό που το χρειάζονται. Μάλιστα, εικάζεται ότι η πρόταση προήλθε από άτομο υψηλόβαθμο και φίλιο προς τη Διοίκηση Ζορμπά του τομέα Καθαριότητας.

Ευθύνες έριξε και για το θέμα της δυσοσμίας στο Κοντόπευκο, όπου απέδειξε ότι μια δημοτική Αρχή έχει ευθύνες και δεν αρκείται στο να στέλνει απλά έγγραφα στις διάφορες Υπηρεσίες.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε πολύ σωστά για καταλογισμό ευθυνών εκεί που πρέπει και να μην πληρώνουν μια ζωή τα σπασμένα οι δημότες. Σκέφτομαι πως αν αρχίσουμε τον καταλογισμό των ευθυνών δεν θα έχουμε τελειωμό.

Πρώτη αναμόρφωση  με δυσκολίες για τη δημοτική Αρχή Μυλωνάκη και θεωρώ ότι ο μόνος από την Αντιπολίτευση που έβαλε τις σωστές βάσεις ήταν ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής». Όπως έκανε πάντα άλλωστε. Επαίνεσε, έκανε κριτική αλλά το σπουδαιότερο ερεύνησε και έκανε προτάσεις που έχουν βάση και εφαρμογή. Διορατικός, μεθοδικός και με πραγματικό ενδιαφέρον για το δήμο, επόμενο ήταν να κάνει τη διαφορά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα μάλιστα που βρήκε μια δημοτική Αρχή που ξέρει να ακούει και να συνεργάζεται.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.