1η Αναμόρφωση – Κάποιοι προτίμησαν το θέατρο του παραλόγου χωρίς να κάνουν κουβέντα για την ταμπακιέρα (VD)

Θέατρο του παραλόγου. Φωτογραφία: mytheatro.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Από τις πρώτες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές του 2023 γράφαμε ότι ο Γιάννης Μυλωνάκης παραλαμβάνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Και κατά τα φαινόμενα, όχι μόνο δεν πέσαμε έξω, αλλά δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα. Εξάλλου το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης στην ψήφιση της 1ης υποχρεωτικής αναμόρφωσης του προϋπολογισμού όταν είπε πως «ο Δήμος είναι σε εξαιρετική ταμειακή δυσχέρεια» και «στερούμαστε πόρους για το 2024». Τόνισε δε πως για το 2024 δεν θα υπάρξουν μεγαλεπήβολα έργα, αλλά αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν. Εξασφάλισε πως δεν πλήττονται οι μισθοδοσίες, τα επιδόματα και οι υπερωρίες των εργαζομένων. Με τις τροποποιήσεις που έγιναν εξασφαλίστηκαν περίπου 750.000€ που θα αξιοποιηθούν με παρεμβάσεις για την ασφάλεια και την καθημερινότητα των δημοτών. Αναλυτικά οι στόχοι της δημοτικής Αρχής για το 2024 αναφέρονται ΕΔΩ και μπορείτε να τους ακούσετε μαζί με όλη τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στο βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Η ουσία είναι πως ακόμη και σε εποχές ισχνών αγελάδων η δημοτική Αρχή Μυλωνάκη έδωσε το στίγμα της ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την πόλη. Αρχίζει να ξεκαθαρίζει τι σημαίνει το «νέο» που ευαγγελίζεται ο Δήμαρχος. Σταθερότητα, διαφάνεια, μικρά σίγουρα βήματα σε έναν αγώνα για να ξεπεραστεί ο οικονομικός σκόπελος, ισχυρές βάσεις για το μέλλον, αλλά να υπάρχει και προσφορά προς τους κατοίκους. Τίθενται προτεραιότητες για την κάλυψη των αναγκών, για την καθημερινότητα των κατοίκων, για την ομαλή λειτουργία του δήμου και σε δεύτερο χρόνο όλα τα υπόλοιπα.

Όμως το «παλιό» (και δεν εννοούμε σε ηλικία, αν και αυτή δεν είναι άσχετη στην αντιμετώπιση καταστάσεων) αποφάσισε πως θα συνεχίσει να φορά παρωπίδες, θα συνεχίσει να μην συνεργάζεται και θα συνεχίσει να «βαράει στο γάμο του Καραγκιόζη». Επειδή λοιπόν δεν καταλαβαίνουν ορισμένα πράγματα ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, ας τα ξεκαθαρίσουμε. Μερίδα της Αντιπολίτευσης κόλλησε σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού τα γιγάντωσε και έδωσε παράσταση. Έτσι η λήξη της σύμβασης του θεατρολόγου κ. Δεγαΐτη έγινε «απόλυση» και «διάλυση της θεατρικής ομάδας» και μάλιστα είδαμε μια τραγική ανακοίνωση από τη «Νίκη των πολιτών» που πιο πολύ την εκθέτει παρά την ωφελεί. Γιατί η υπογραφή μια σύμβασης έργου έχει αρχή και τέλος σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν λοιπόν επέλθει η ημερομηνία λήξης αυτή υποχρεωτικά πρέπει να λυθεί. Αυτό σε καμία περίπτωση ΔΕΝ είναι «απόλυση». Πουθενά στον πλανήτη. Όσον αφορά τη δήθεν διάλυση της θεατρικής ομάδας ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης είπε πως όλα τα πολιτιστικά προγράμματα θα αξιολογηθούν κατά πόσο προσφέρουν στους δημότες και με ποιο τρόπο και αν χρειαστεί θα αναβαθμιστούν. Όσον αφορά τον δημοτικό κινηματογράφο και τη θεατρική ομάδα θα έχουμε αυτή που μας αξίζει. Ομοίως θα αξιολογηθούν όλες οι υπάρχουσες επιτροπές για τις οποίες αναμένονται αλλαγές από το Υπουργείο. Για κάθε μία προς το παρόν υπάρχει υπεύθυνος αντιδήμαρχος που καλύπτει όλες της ανάγκες λειτουργίας τους.

Ας παραμείνουμε όμως στη «Νίκη των πολιτών» και τον επικεφαλής της κ. Γιάννη Σταθόπουλο. Για μια ακόμη φορά έδειξε αχαρακτήριστη συμπεριφορά απέναντι σε συναδέλφους του στο δημοτικό συμβούλιο. Προχώρησε σε φραστική επίθεση προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Αθανασίου πιθανά επειδή τον ξένισε που ο άνθρωπος κάνει σωστά τη δουλειά του, λέγοντάς του «να ψάξω να βρω στη δουλειά σου αν έκανες κάνα στραβό» υπερασπίζοντας τάχα τους προηγούμενους αντιδημάρχους. Βέβαια αυτή η συμπεριφορά αποτελεί πάγια τακτική – αντίδραση του κ. Σταθόπουλου όταν στριμώχνεται πολιτικά. Ας θυμηθούμε την «ρουφιανούλα» πρώην αντιδήμαρχο, τον «Ντερτιλή» πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ (άσχετα αν στο δεύτερο γύρο των εκλογών συμμάχησαν ξεχνώντας το διαδικτυακό «στόλισμα» και τη μεταξύ τους δικαστική διαμάχη), τον διαδικτυακό διασυρμό έτερου νυν αντιδημάρχου με τρόπο κατινίστικο, την απαράδεκτη ανακοίνωση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναφορικά με πρώην αντιδήμαρχό του. Προφανώς, θεωρεί πρέπουσα την φράση «ποιος σου είπε να μπλέξεις πάλι με το δημοτικό συμβούλιο, κάτσε σπιτάκι σου, πάει 12 η ώρα θες να πας να φας και το γιαούρτι» που απηύθυνε στον πρόεδρο του Δ.Σ. όταν εκείνος δήλωσε, ότι θα είναι αυστηροί οι χρόνοι των ομιλιών γιατί ήταν ήδη 12 η ώρα. Σχετικά με το έργο των δικών του πρώην αντιδημάρχων ας μας εξηγήσει πως πήγαν οι μελέτες του Δημαρχείου στην Περιφέρεια με 5 κυβικά βράχων όταν από κάτω υπάρχει ολόκληρο βουνό βράχων; Γιατί ο δικός του αντιδήμαρχος δεν φρόντισε να κινητοποιήσει την υπόθεση του μεγαλοοφειλέτη με το κτίριο στο Ψυχικό; Γιατί όταν «έσκασε» το θέμα του Γιαβασείου και έγινε γνωστό από το aparaskevi-images.gr ότι ο Δήμος οδηγείται στα δικαστήρια, δεν βγήκε ο αντιδήμαρχος που υπέγραψε στη σύμβαση μίσθωσης του ακινήτου να επισημάνει τα σημεία που δικαιώνουν το Δήμο, παρά άφησαν το θέμα να σέρνεται;

Και μιας και αναφερόμαστε στη σύμβαση του Γιαβασείου, ας μας απαντήσει κάποιος από την προηγούμενη δημοτική Αρχή πόσο δύσκολο ήταν να ανοίξει κάποιος τη σύμβαση και να διαβάσει τι στο καλό έχει υπογραφεί;; Γιατί οι κ.κ. Ζορμπάς και Σάρκουλας προτίμησαν την σιωπή και αγνόησαν τους όρους της σύμβασης που θα τους βοηθούσαν να ισχυροποιήσουν τη θέση του Δήμου; Θέμα για τον θεατρολόγο έκανε και ο κ. Σάρκουλας, όμως δεν απάντησε γιατί ως δημοτική Αρχή δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις των καθηγητών των Εργαστηρίων Τέχνης που έληξαν τον Δεκέμβρη του 2023 και τους άφησαν μετέωρους!!! Αν κατά τον κ. Σάρκουλα η περίπτωση του κ. Δεγαΐτη είναι άκομψη, η περίπτωση των εικαστικών τι είναι; Όπως είπε και ο κ. Μυλωνάκης «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι». Και να προσθέσουμε εδώ, ότι στο τέλος του 2023 υπέγραψαν σύμβαση 17.000€ για τις ιστοσελίδες των Νομικών Προσώπων τα οποία γνώριζαν ότι θα καταργηθούν! Η «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» ζητάει ευθύνες από τη δημοτική Αρχή για θέματα που έχει η ίδια ακέραια την ευθύνη.

Ο δε πρώην δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς έχει μείνει στην ίδια κασέτα της Διοίκησης Γιαννακόπουλου. Όμως ποτέ δεν απέδειξε τους «σκελετούς» που έλεγε ότι υπήρχαν στα συρτάρια αντίθετα προχώρησε σε έγγραφη συγνώμη απέναντι στον κ. Γιαννακόπουλο. Επίσης, διατηρούσε άριστες φιλικές σχέσεις με τον κ. Γιαννακόπουλο που παρέδωσε, κατά τα λεγόμενά του, τον δήμο σε «άθλια κατάσταση», διανθισμένες με φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν, όσο εκείνος ήταν Αντιπεριφερειάρχης. Κανένα σχόλιο όμως για τα 800.000€ που πήρε προκαταβολή από τους ΚΑΠ για αγορά οικοπέδων που ποτέ δεν αγόρασε, στερώντας έτσι ένα σεβαστό ποσό από τη νυν Διοίκηση του Δήμου. Κανένα σχόλιο για την διάθεση 2.000.000€ για αγορά στόλου για την καθαριότητα, εξαντλώντας τα ανταποδοτικά, ενώ θα μπορούσε να τα αγοράσει τμηματικά και με leasing. Για έναν εξοπλισμό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς το παρόν. Κανένα σχόλιο τα 1.850€ για την μίσθωση οικοπέδου το οποίο βρίσκεται υπό πλειστηριασμό και μας είναι άχρηστο. Προφανώς και γνώριζε την άσχημη οικονομική κατάσταση του δήμου και γι’ αυτό επέμενε στην γενναία αύξηση των δημοτικών τελών. Για μια ακόμη φορά τις λάθος επιλογές να τις πληρώσουν οι δημότες.  Όπως και στην περίπτωση της ανάπλασης της πλατείας του Αγίου Ιωάννη. Ακύρωσε τη σύμβαση Σταθόπουλου όπου θα χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», στη συνέχεια έχασε την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής και υποχρέωσε το Δήμο να καλύψει από ιδίους πόρους το κόστος της ανάπλασης.  

Διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης συναντήθηκε 5 φορές με τον Περιφερειάρχη για το Δημαρχείο, μόνος του, και «δεν του ‘κοψε» έστω μία φορά να καλέσει και τις παρατάξεις!!! Ξεχνάει φαίνεται ότι επί θητείας του του ζητούσαν έντονα οι επικεφαλής της τότε αντιπολίτευσης το ίδιο πράγμα και ακόμα …. τους καλεί!

Τέλος αναφέρθηκε στα χρήματα της δωρεάς για τον ναΐσκο του Κοιμητηρίου λέγοντας ότι οι Διοικήσεις Σιδέρη και Γιαννακόπουλου δεν φρόντισαν να τα έχουν στην τράπεζα και να λαμβάνουν τόκους και πως κάποιοι μέσα στον Δήμο τα «ενθυλάκωσαν». Ως Δήμαρχος επί δύο θητείες γιατί δεν έστειλε στη δικαιοσύνη τους υπαίτιους; Αλλά φυσικά ο κ. Σιδέρης τον στήριξε πολιτικά στις εκλογές και με τον κ. Γιαννακόπουλο τα εξηγήσαμε πιο πάνω να μην επαναλαμβανόμαστε.

Είναι αστείο να μιλούν για αλαζονεία εκ μέρους του κ. Μυλωνάκη εκείνοι που διατηρούσαν ένα Δ.Σ. σε αναβρασμό κάθε φορά. Που ως στόχο είχαν την κατασκευή ενός παιδικού σταθμού ή την αγορά ενός μελλοντικού κέντρου πολιτισμού αφήνοντας την πόλη στην τύχη της. Μια πόλη με προβλήματα στο κυκλοφοριακό, στην στάθμευση, στην καθαριότητα, με καταβολή ετησίως 800.000€ σε ενοίκια κάποια από αυτά για χώρους αναξιοποίητους. Μόνο ο κ. Γιώργος Οικονόμου έπιασε το σφυγμό της πραγματικής κατάστασης και τόνισε τα σοβαρά προβλήματα δίνοντας λύσεις, όπως μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ.

Οι πολίτες έχουν βαρεθεί πια να παρακολουθούν αυτοδιοικητικούς που παρακάμπτουν τα αυτονόητα ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν μόνο και μόνο για να γίνεται πολιτικό παιχνίδι. Οι παρελθοντολογίες έχουν κουράσει και η διαφορά του «παλιού» από το «νέο» γίνεται έντονα διακριτή πλέον. Πολιτικοί που ασχολούνται αποκλειστικά με τον πολιτισμό την ώρα που η πόλη οικονομικά κινδυνεύει με κατάρρευση είναι σαν την Μαρία Αντουανέτα που πρότεινε στους χωρικούς που δεν είχαν ψωμί να φάνε παντεσπάνι. Τη στιγμή που δεν υπήρχε πρόβλεψη για την αγορά λαμπτήρων για τον οδοφωτισμό που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, το πρόβλημά μας ήταν να πάμε στο θέατρο…

Η δε φραστική επίθεση που γίνεται στον κ. Αθανασίου μας βάζει σε προβληματισμούς, από την στιγμή που πρόκειται για ένα άτομο χαμηλών τόνων, που δεν προκαλεί και που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά που του ανατέθηκε.

Σκέψεις επίσης προκαλεί και η όλη στάση των επικεφαλής των δύο παρατάξεων που έχουν διοικήσει στο άμεσο παρελθόν. Κινούνται με μια ανησυχία, έναν πανικό και μια προκλητικότητα ενίοτε, δείχνοντας να εφαρμόζουν την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Τι φοβούνται άραγε;

Εν τέλει, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής είναι ο Γιάννης Μυλωνάκης, αυτός διοικεί και προγραμματίζει και αυτός λαμβάνει και την ευθύνη των αποτελεσμάτων. Οι προηγούμενοι που διοίκησαν κρίθηκαν από τους πολίτες με τα γνωστά αποτελέσματα και τώρα κανονικά θα πρέπει να καθίσουν να αναλογιστούν τι δεν έκαναν σωστά, παρά να προσπαθούν να δώσουν μαθήματα σε τομείς που οι ίδιοι απέτυχαν.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.