Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι αθώος» – Του απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες

Αθώος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώπιον του Δικαστηρίου του Μανχάταν, στο οποίο οδηγήθηκε μετά την σύλληψή του, στο γραφείο του εισαγγελέα.

Με μια μικρή καθυστέρηση, ο Τραμπ, μέσω εσωτερικού διαδρόμου οδηγήθηκε από τα γραφεία της εισαγγελίας στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο Τραμπ κάθισε στο εδώλιο, περιστοιχισμένος από τους δικηγόρους τους. Με βλέμμα σκυθρωπό, που έδειχνε ότι έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως είναι ένας άνθρωπος που δεν ελέγχει απόλυτα, 100%, το μέλλον του και την ζωή του, ο Τραμπ σηκώθηκε όρθιος και δήλωσε «αθώος» στην κλασική ερώτηση του δικαστή, για το τι δηλώνει μετά τις 34 κατηγορίες που του αποδόθηκαν.

Με καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών, ο  Τραμπ μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, έξω από το οποίο υποστηρικτές του διαδηλώνουν. Ο 76χρονος Τραμπ εμφανίστηκε ανέκφραστος κατά την άφιξή του και χαιρέτισε τους υποστηρικτές του υψώνοντας τη γροθιά του. Μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά τους δικηγόρους του, χωρίς να πει τίποτα καθώς διέσχιζε τον διάδρομο, και – όπως αναμενόταν – δήλωσε «αθώος» και στις 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων.

Νωρίτερα, προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο Τραμπ παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ. Του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times στο Twitter.

Όταν ο κ. Τραμπ, εμφανώς θυμωμένος, μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, συνοδευόταν από τον νομικό του σύμβουλο, Boris Epshteyn, και τους δικηγόρους που χειρίζονται αυτή την υπόθεση, Todd W. Blanche, Susan R. Necheles και Joseph Tacopina. Ο κ. Τραμπ αρνήθηκε να μιλήσει, παρά το γεγονός ότι οι βοηθοί του ανέφεραν ότι μπορεί.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την κατάθεση ψευδών επιχειρηματικών αρχείων πρώτου βαθμού, ένα κακούργημα χαμηλού επιπέδου που επισύρει μέγιστη φυλάκιση τεσσάρων ετών. Για κάθε κατηγορία, αν βρεθεί ένοχος, τότε ο δικαστής θα μπορούσε να του επιβάλλει ποινή με αναστολή.

Η παρουσία του συμβούλου του Τραμπ, Μπόρις Έπστεϊν, στο τραπέζι υπεράσπισης στην αίθουσα του δικαστηρίου έχει προκαλέσει εντυπώσεις και απορίες.  Το τηλέφωνο του Epshteyn κατασχέθηκε από ομοσπονδιακούς πράκτορες πέρυσι, προφανώς σε σχέση με την έρευνα για τις προσπάθειες του Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020. Ο Epshteyn έχει και αυτός  δικηγόρο τον Todd Blanche, τον οποίο ο Τραμπ προσέλαβε τις τελευταίες ημέρες για να ενταχθεί στη νομική του ομάδα.

Μέσα από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο δικαστήριο, ο ίδιος ο Τραμπ έκανε την εξής ανάρτηση: «Κατευθύνομαι στο Κάτω Μανχάταν, στο Δικαστήριο. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό – Ουάου, θα με συλλάβουν. Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική».

Ο Τραμπ αναμένεται ότι θα αφεθεί ελεύθερος χωρίς εγγύηση.

Καθ’ οδόν προς το δικαστήριο,  ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα της οποίας είναι ιδιοκτήτης, την  Truth Social: «Πάω στο δικαστήριο του Μανχάταν. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό. Ουάου, θα με συλλάβουν, δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει στην Αμερική. Κάντε την Αμερική ξανά σπουδαία (MAGA)».