Απεντάξεις, «καμένη γη» και αποκαλύψεις στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2024 (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Όπως έγινε φανερό στην ουσιαστική πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου μέρος της αντιπολίτευσης βρίσκεται παγιδευμένο στο παρελθόν, όσοι δηλαδή έχουν θητεύσει στη Διοίκηση του δήμου. Έγινε φανερό επίσης, ότι ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης είναι ήρεμος, διαλεκτικός και συνεργατικός, αλλά δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 και στο Δ.Σ. εγκρίνεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 με αποκαλύψεις από τον Δήμαρχο και τοποθετήσεις από την αντιπολίτευση που κάποιες, αν και είχαν στόχο το Γιάννη Μυλωνάκη, γύρισαν μπούμερανγκ.

Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Μυλωνάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε ώστε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός 2024 να εισαχθούν στο Δ.Σ. και να ψηφιστούν από την προηγούμενη δημοτική Αρχή η οποία είχε και την υποχρέωση, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία του δήμου. Οι οποίες προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν. Εξήγησε ότι για να μην υπάρξει καθυστέρηση και να λειτουργεί απρόσκοπτα ο δήμος έφερε στο Δ.Σ. το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) που κατήρτισαν η Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία, με σκοπό, αφού εγκριθεί ο Προϋπολογισμός από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να γίνει η πρώτη αναμόρφωση κι εκεί να εισηγηθεί και να συζητηθεί η πραγματική πρόθεση της νέας δημοτικής Αρχής. Ουσιαστικά τόνισε θα ακολουθηθεί το προεκλογικό του πρόγραμμα κατά γράμμα με βάση τα διαθέσιμα ποσά.

Με τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις που ακολούθησαν έγινε αντιληπτό ότι δεν ήταν μια συζήτηση σαν όλες τις αντίστοιχες προηγούμενες. Το σχέδιο του Τ.Π. αφορούσε κυρίως τα συνεχιζόμενα έργα και τις οικονομικές δεσμεύσεις που είχε δημιουργήσει η δημοτική Αρχή Ζορμπά γι’ αυτό εξάλλου και το υπερψήφισε η παράταξη του κ. Ζορμπά.

Όσον αφορά την παράδοση – παραλαβή της Διοίκησης του δήμου αυτή έγινε από τις Υπηρεσίες (επιβεβαίωσε ο κ. Ζορμπάς) και όχι από την απελθούσα δημοτική Αρχή, αφού όπως είπε ο κ. Μυλωνάκης κανένας αντιδήμαρχος δεν βρήκε στο γραφείο του από τους προηγούμενους έναν φάκελο με τις προτεραιότητες και τις εκκρεμότητες.

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Απεντάξεις έργων  – Κίνδυνος απένταξης

Έχουν απενταχθεί το 2023 ή κινδυνεύουν να απενταχθούν

  • Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του παιδικού σταθμού της οδού Βορά (140.000€) επειδή δεν πρόλαβαν την προθεσμία.
  • Το πρόγραμμα της οδικής ασφάλειας που αφορούσε το Ταμείο Ανάκαμψης (2.000.000€) επειδή έγιναν δύο προδικαστικές προσφυγές από υποψήφιους αναδόχους για φωτογραφικούς όρους στη διακήρυξη και χάθηκε η προθεσμία.
  • Όσον αφορά το έργο των Βιοαποβλήτων που αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καλείται ο δήμος έως τις 2/2/24 να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, γιατί δεν έχει προχωρήσει κανένα στάδιο υλοποίησης μέχρι σήμερα και κινδυνεύει να απενταχθεί.  
  • Όσον αφορά το έργο της βίλας Ιόλα, στο ίδιο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί 70 έργα.  Από τα οποία 55 απεντάχθηκαν και 10 ήταν σε φάση ολοκλήρωσης. Το έργο της βίλας Ιόλα, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε χαρακτηριστεί ως ημιτελές με σοβαρό κίνδυνο απένταξης λόγω καθυστερημένης υλοποίησης. Μετά από ενέργειες του κ. Μυλωνάκη από τον Δεκέμβρη του 2023 ακόμη μάλλον θα είναι μέσα στα έργα που θα παραμείνουν ενεργά. Το έργο είχε προθεσμία 31/12/23 και μέχρι τότε δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες.

Αποκαλύψεις

Τα δύο ζητήματα που τέθηκαν ως τα πιο σημαντικά και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στην Αγία Παρασκευή ήταν το κολυμβητήριο και το νέο δημαρχείο. Τι ισχύει αυτή τη στιγμή:

Κολυμβητήριο, σε συνολικό κόστος 5.000.000€ εκτός των 2.000.000ε από τη δανειακή σύμβαση με το ΤΠΔ τα υπόλοιπα χρήματα δεν υπάρχουν πουθενά.

Δημαρχείο, ο κ. Μυλωνάκης ζήτησε από τον κ. Ζορμπά να ενημερώσει με ποια διαδικασία δεσμεύτηκε να καταβάλει ο δήμος το ποσό του 1.400.000€ της 1ης ΣΣΕ για τους εκβραχισμούς και ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι ο δήμος δεν οφείλει να πληρώσει σύμφωνα με τη γνώμη «νομικών συμβούλων και ανθρώπων που γνωρίζουν από συμβάσεις και τεχνικά έργα»!!! Πέραν αυτού θα γίνει προσπάθεια να μην υλοποιηθεί το αίτημα του αναδόχου για λύση της σύμβασης.  

Αλήθεια, ποιοι είναι οι «νομικοί σύμβουλοι και οι άνθρωποι που γνωρίζουν από συμβάσεις και τεχνικά έργα» που ανέφερε ο κ. Ζορμπάς, πότε και σε ποιον γνωμοδότησαν ότι δεν θα πληρώσει ο δήμος το ποσό της 1ης ΣΣΕ; Και γιατί αυτό δεν ανακοινώθηκε επίσημα από την προηγούμενη δημοτική Αρχή μιας και την αφορούσε άμεσα και θα ήταν και υπέρ της στον προεκλογικό της αγώνα;         

ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ενίοτε, η αναφορά σε γεγονότα του παρελθόντος όταν έχει κάποιος διοικήσει ένα δήμο και ανήκει στο παρελθόν του, μπορεί να αποβεί μοιραία και για τον ίδιο.  Όπως για παράδειγμα όταν από πλευράς πρώην δημάρχων κ.κ. Σταθόπουλου και Ζορμπά απευθύνθηκαν ερωτήσεις προς τον κ. Μυλωνάκη γιατί δεν έκανες αυτό ή γιατί δεν συμπεριέλαβες το άλλο, ήταν αναμενόμενο να τους ρωτήσει εκείνος  εσείς τόσα χρόνια γιατί δεν τα κάνατε; Και σαφώς να μην λάβει καμία απάντηση.

Όταν ο νέος δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι στην ουσία έφερε προς ψήφιση το Τ.Π. της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, γιατί μέσα σε 15 μέρες δεν γίνεται να έχει ολοκληρωμένο το δικό του, αφού καλά-καλά δεν έχει ενημερωθεί για το Δήμο, τότε δεν γίνεται να κρίνεται και να κατακρίνεται από την αντιπολίτευση. Μπορούν να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι την πρώτη αναμόρφωση. Ή μήπως δεν μπορούν; Επίσης μια όψιμη εκδήλωση ενδιαφέροντος για συγκεκριμένα θέματα όταν έχεις διοικήσει για 5+ έτη και ούτε καν τα άγγιξες, δεν πείθει κανέναν.

«Καμένη γη» παρουσίασε ο κ. Κώστας Τσιαμπάς, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, όταν μετά από λεπτομερείς αριθμητικούς υπολογισμούς έδειξε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο του δήμου (μόλις 550.000€). Το θέμα είναι ότι για το γεγονός αυτό δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον νυν 15ήμερο δήμαρχο, παρά μόνο όλους τους προηγούμενους!

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο Τ.Π. κληρονομήθηκε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και δεν μπορεί να υπερψηφίσει έργα στα οποία άσκησε έντονη κριτική με σοβαρά στοιχεία. Αντιλαμβάνεται δε, όπως είπε,  το λόγο για το οποίο το εισηγείται ο νυν δήμαρχος. Ο κ. Οικονόμου φαίνεται να ακολουθεί προς το παρόν μια τακτική χαμηλών τόνων και καρτερικότητας απέναντι στη νέα δημοτική Αρχή.

Σε δεσμεύσεις προχώρησε ο Δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης «θα είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι …. θα βάλουμε στο Τ.Π. αυτά που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε … θα έρθουμε στο δημοτικό συμβούλιο με στοιχεία και δεν θα έρθουμε να πετάμε πυροτεχνήματα. Αυτά που έχουμε δεσμευτεί θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε. Και χρηματοδοτήσεις θα βρούμε και προγράμματα θα ανοίξουν και εξοικονόμηση πόρων θα κάνουμε …». Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, ουσιαστικά κάθε φορά που είχαμε νέο δήμαρχο στην Αγία Παρασκευή, δεν είναι σωστό και δίκαιο να κρίνεις κάποιον με το καλημέρα σας. Προσωπικά εγώ δίνω πάντα ένα περιθώριο έξι μηνών, ώστε να φανούν τουλάχιστον οι πραγματικές προθέσεις. Στο παρόν βέβαια έγινε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Νίκη» και «Η πόλη μας» αρχικά έχουν σκοπό να κάνουν δύσκολη τη ζωή του δημάρχου και κατόπιν να μπουν στην ουσία της διοίκησης της πόλης. Όμως δεν κατάλαβαν ότι για αυτές τις τακτικές οι πολίτες τους γύρισαν την πλάτη και ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ούτε έχουν αξιολογήσει σωστά το αποτέλεσμα. Εκτός αν τους έχουν ζαλίσει τα χαμηλά ποσοστά ψήφων που εισέπραξαν.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κριτική που ασκήθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση αφορούσε τη δημοτική Αρχή Ζορμπά και τα θέματα που είχε ανοίξει αυτή για το δήμο. Θέματα που αφορούν το ξεκίνημα πολλών έργων από τα οποία άλλα δεν κατάφερε ή δεν ασχολήθηκε να τα ξεκολλήσει από το πρώτο στάδιο και άλλα δεν είχαν σοβαρή χρηματοδότηση παρά προέβη σε μια δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων.  

Όσο για τα σχέδια του νυν Δημάρχου … περιμένουμε κι εμείς την πρώτη αναμόρφωση.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.