Όλγα Παρδάλα: Γιαβάσειο: να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με την μισθώτρια εταιρεία

Από την Όλγα Παρδάλα

Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω,

κάτοικο και μέλος του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού Αγίας Παρασκευής

3/2/2023

Ελάχιστοι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής γνωρίζουν ότι ο Δήμος μας κληροδότησε από τον ευεργέτη Γιαβάση, ένα σπουδαίο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας , στην καρδιά της αγοράς της Ερμού ,το περίφημο «Γιαβάσειο». Ένα νεοκλασικό κτίσμα , με πολλές δομικές φθορές βεβαίως , αλλά με τεράστιες αρχιτεκτονικές και εμπορικές δυνατότητες. Η ορθή και συνετή εμπορική του εκμετάλλευση ήταν επί μακρό χρονικό διάστημα , και παραμένει , ένα μεγάλο στοίχημα για την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

 Μετά από πλήθος διαβουλεύσεων μεταξύ των τότε δημοτικών παρατάξεων , επί δημαρχίας Γιάννη Σταθόπουλου , αποφασίστηκε τελικά ομόφωνα ,το 2019 η ενοικίασή του στην κατασκευαστική εταιρεία MILORA, θυγατρική της Ten Brinke Ελλάδας, με στόχο την συνολική αξιοποίηση του. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού μελέτη (καθότι το ακίνητο λόγω εντοπιότητας ανήκει στον Δήμο Αθηναίων), το υπόγειο (που θα επεκταθεί στο περίγραμμα του κτιρίου), το ισόγειο και ο 1ος όροφος θα μετατραπούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  ενώ οι 2 νέοι όροφοι που θα προστεθούν θα γίνουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν, το μέγεθος του εγχειρήματος που έχει ξεκινήσει  καθώς και την εν δυνάμει οικονομική ωφέλεια του Δήμου μας , ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα.

Εκείνο που έως τώρα γνωρίζαμε από τις ενημερώσεις του τότε δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου , ήταν ότι «από τον Σεπτέμβριο του ’21 το  ενοίκιο  θα είναι 10.000€ μηνιαία και από 1/9/23 ενοίκιο 20.000 για άλλα  δέκα χρόνια. Αμέσως μετά υπολογίζεται ότι το ενοίκιο θα εκτιναχθεί στις 50.000€ τον μήνα.Ο Δήμος θα έχει συνολικά έσοδα από τα ενοίκια ύψους 3 εκ. € και στο τέλος θα παραλάβει το ακίνητο πλήρως ανακατασκευασμένο, με μεγαλύτερη αξία και πηγή μεγαλύτερων εσόδων. Παρόντες από την πλευρά του Δήμου κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης ο πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γερ. Βλάχος και οι πρ. Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Δημ. Κονταξής και Οικονομικών Σπ. Παπαγεωργίου» ( βλ. αναλυτικά την σχετική ανακοίνωση στο Εξελίξεις στο Γιαβάσειο Κληροδότημα – Η Αξιοποίηση από την δημοτική Αρχή Σταθόπουλου | AParaskevi-Images). 

Και κάπου εκεί γύρω από τα τέλη του 2022 έως και σήμερα , απλά δεν ήταν ένα ζήτημα της επικαιρότητας του Δήμου,κατά την κρίση πάντα του τέως Δημάρχου κου Ζορμπά,  καθώς έβγαινε μια γενική εικόνα  ότι έγινε μια πολύ ωραία συμφωνία και  απλά «τρέχει» η επένδυση.

Τώρα μαθαίνουμε (αρχές του 2024) , ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτή την μίσθωση αλλά και με τις εργασίες ανακατασκευής, άδειες δόμησης κλπ πολεοδομικά.   Ενδιαφέρον όμως έχει ότι δεν το μαθαίνουμε από επίσημη ανακοίνωση του Δήμου , αλλά από διαρροή του εξωδίκου της μισθώτριας εταιρείας σε δημοσίευμα του  τοπικού τύπου. Και η αλήθεια είναι ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στις 31/1/2024 , όχι μόνο επιβεβαιώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο η εξώδικη διαμαρτυρία της μισθώτριας εταιρείας προς τον Δήμο Αγίας Παρασκευής , αλλά αποκαλύφθηκε ότι ήδη έχει ασκηθεί αγωγή κατά του Δήμου Αγίας Παρασκευής με ημερομηνία κοινοποίησης 9/11/2023 και ημερομηνία συζήτησης την 23/2/2024.

Υπάρχει δηλαδή εν δυνάμει ενεργή αντιδικία πλέον με την μισθώτρια εταιρεία , με μια εταιρεία εξαιρετικά αξιόπιστη στον κατασκευαστικό κλάδο , με μεγάλη εμπειρία από σχετικές  μισθωτικές συμβάσεις και συμφωνίες παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία συναλλάσσεται με πλήθος Δήμων ανά τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό . Και εμείς νομίζαμε ότι αν δεν τους απαντούσαμε τίποτα στα γραπτά τους αιτήματα ή στο εξώδικό τους , εκείνοι θα κάθονταν με σταυρωμένα χέρια .

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου , ας επανέλθουμε, δεν υπήρχε πράγματι, ο απαραίτητος χρόνος για την αναλυτική αντιμετώπιση του ζητήματος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κο Παπαμιχαήλ, εντούτοις υπήρχε μια εν πρώτοις παράθεση της θέσης της διοίκησης του Δήμου μας , ότι εν περιλήψει «η αγωγή είναι αβάσιμη και δεν θα νικήσει το δικαστήριο η μισθώτρια εταιρεία».

 Εκείνο όμως που προσπαθώ να επισημάνω με τις παρατηρήσεις μου αυτές επί του ζητήματος είναι κυρίως ότι αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η μίσθωση του Γιαβάσειου απαιτεί ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ εκ μέρους των αρμοδίων εκπροσώπων της διοίκησης του Δήμου ( υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες). Η προσφυγή στη δικαιοσύνη εκ μέρους της μισθώτριας εταιρείας  , από μόνη της ως ενέργεια , αποδεικνύει βέβαιη δυσαρέσκεια  με την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου και η εταιρεία  υγιώς ενήργησε και προσπαθεί να εξασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματά της.  Καλό είναι , κατά την άποψή μου, να μην μετατραπεί αυτή η  βέβαιη δυσαρέσκεια με την προηγούμενη Διοίκηση, σε μια διαρκή δυσαρέσκεια με την νυν Διοίκηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

 Επιπλέον ,για  να σχηματίσει κάποιος τρίτος μια πλήρη εικόνα για τη βασιμότητα μιας αγωγής (πολλώ μάλλον αν απευθύνεται σε μη νομικούς), οφείλει η νυν Διοίκηση να φροντίσει να παράσχει πλήρη και αναλυτική ενημέρωση προς τις δημοτικές παρατάξεις πρωτίστως αλλά και προς όλους εμάς τους δημότες , μιας και η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί πρώτο στόχο στην πολιτική ατζέντα του Δημάρχου.

Σε κάθε περίπτωση, το αβάσιμο ή μη μιας αγωγής θα κριθεί ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου. Έτσι , θα πρότεινα να είμαστε πιο φειδωλοί όταν ανακοινώνουμε με βεβαιότητα την έναρξη παρόμοιων αντιδικιών εντός του δημοτικού συμβουλίου , ειδικά όταν στην ιστορία του Δήμου μας έχουμε πολλά παρόμοια παραδείγματα που δεν μας βγήκαν καθόλου σε καλό , βλ. την περίπτωση DAVINCI.  

Πόσο βέβαιοι είμαστε ως Δήμος , ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης με την μισθώτρια εταιρεία προκειμένου να μην εκδικαστεί προς το παρόν η υπόθεση από το αρμόδιο δικαστήριο ;  Το ερώτημα που γεννάται είναι αν έχει εξαντληθεί αυτή η δυνατότητα , και τι ενέργειες συγκεκριμένα έχουν γίνει ώστε να οδηγούμαστε στην λύση της εκδίκασης της αγωγής τους ;  Διότι , μπορεί τώρα η μία αγωγή να κρίνεται αβάσιμη , κατά  τα λεγόμενα του αρμοδίου αντιδημάρχου, αλλά ποιος εγγυάται ότι δεν θα επανέλθουν με νεότερο ένδικο βοήθημα , με μια νέα αγωγή , ή και με ασφαλιστικά μέτρα και ούτω καθεξής. Οι δικονομικές δυνατότητες που έχει η μισθώτρια εταιρεία είναι δεκάδες , ειδικά όταν τίθεται το ζήτημα της αρχαιολογικής υπηρεσίας,  ή των ελλείψεων στο τοπογραφικό διάγραμμα , ακόμη και η εμπλοκή του Δήμου Αθηναίων από μόνη της μπορεί να φέρει άλλα νομικά ζητήματα σχετικάμε την άδεια δόμησης.

Επίσης , οι ίδιοι οι όροι μιας καταρτισθείσας συμφωνίας μίσθωσης ,κατά κανόνα προβλέπουν διέξοδο και υπαναχώρηση από μια μίσθωση εάν αποδειχθούν πραγματικά ή και νομικά ελαττώματα στο μίσθιο , προβλέπουν δικαιώματα αποζημίωσης λόγω διαφυγόντων κερδών , χρηματικής ικανοποίησης και πολλά άλλα. Αν είχαμε στη διάθεσή μας το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της μίσθωσης , θεωρώ ότι θα μαθαίναμε και περαιτέρω δυνατότητες νομικής άμυνας της μισθώτριας εταιρείας.

Επί της ουσίας , ας αναλογιστούμε λοιπόν, το πολιτικό και το οικονομικό κόστος της έναρξης μιας αντιδικίας με την μισθώτρια εταιρεία του Γιαβάσειου. Να εξετάσουμε με νηφαλιότητα τα αιτήματά τους και να δούμε πρώτα το συμφέρον του Δήμου. Μια συνεπής εμπορική συνεργασία του Δήμου μας με τους μισθωτές του ήταν και είναι προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.  Ας μην μείνουμε μόνο, στις αναμφισβήτητες ευθύνες των τέως δημάρχων , διότι όσο μένουμε σε αυτές δεν παράγεται θετικό έργο για την επίλυση αυτών των τόσο σοβαρών ζητημάτων . Μια αντιδικία αυτή τη χρονική στιγμή, σημαίνει πάγωμα της καταβολής των ενοικίων αλλά και των εργασιών της κατασκευαστικής εταιρείας, το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον οικονομική ζημία εκατέρωθεν των μερών με ορατό τον κίνδυνο καταγγελίας και λύσης της μίσθωσης.

Η λύση δεν είναι προς το παρόν , η προσφυγή στη δικαιοσύνη . Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα που υπάρχει , και αν δεν υπάρχει ήδη , οφείλουμε να τη δημιουργήσουμε εμείς.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων