Λάθος κ. Κονταξή, άλλος παρέχει ελλιπή ενημέρωση στους δημότες και όχι το aparaskevi-images.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στις 17 Απριλίου 2024 δημοσιεύαμε το άρθρο με τίτλο «ΕΚΤΑΚΤΟ: Δήμος – Μιλόρα (Γιαβάσειο)1-0, έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο» όπου αναφερόμασταν στην δικαίωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με το Γιαβάσειο κληροδότημα. Από το φθινόπωρο του 2023 επίσης το aparaskevi-images.gr έχει φέρει στη δημοσιότητα με αρκετά άρθρα και στοιχεία το ζήτημα, όπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το σταμάτημα των εργασιών στο εν λόγω κληροδότημα.

Στην κοινοποίηση του ως άνω άρθρου στον ιστό του Facebook ο  αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επί δημοτικής Αρχής Σταθόπουλου, κ. Δημήτρης Κονταξής, έκανε δύο σχόλια που αναδημοσιεύονται ακολούθως. Να σημειωθεί ότι επί θητείας του έγινε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και η υπογραφή της σύμβασης του Γιαβασείου.

19/4/2024 ας δούμε τι γράφει ο κ. Κονταξής:

«Dimitris Kontaxis

Λυπάμαι που το λέω αλλά η ανάρτησή σας , πέρα από την ενημέρωση για το αποτέλεσμα της δίκης, περιέχει πολλές ανακρίβειες που παραπληροφορούν τους δημότες . Θέλω να πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε ελλιπή ενημέρωσή σας και όχι σε άλλο λόγο. Περισσότερα σύντομα σε ανάρτηση της παράταξης μου

Και

«Dimitris Kontaxis

Απάντηση. 1.Ουδέποτε η παράταξη του Γιάννη Σταθόπουλου επέμενε ή ζήτησε να αποδεχθούμε τα αιτήματα της εταιρείας και το ζητούμενο συμβολικό τίμημα. Αναληθές, ελπίζω όχι από πρόθεση.2.Δεν ισχύουν τα περί μη απαντήσεως στα αιτήματα του αναδόχου επί ενάμιση χρόνο προ της αγωγής (1-9-2023). Μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 η τότε επιτροπή παρακολούθησης του έργου, ο ΓΓ Μιλτ. Κύρκος, ο γράφων Δ.Κονταξής και ο Κ. Κρητικίδης είχαμε συνεχή επαφή με τον ανάδοχο, τα θέματα λύνονταν με εκατέρωθεν κατανόηση και εν μέσω δυσκολιών προχωρούσαμε κανονικά. Επικαλούμαι την μαρτυρία του Κ. Κρητικίδη. Μετά τον Μάρτιο και την αποχώρηση του Μιλτ. Κύρκου ανέλαβε ΓΓ και πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης ο Μ Χάρχαρος και έκτοτε ουδεμία υπήρξε συνεννόηση με την επιτροπή και απάντηση στον ανάδοχο Γιατί; Αγνωστον. 3. Ο κ. Οικονόμου Οντως απέδειξε ομιλώντας στο ΔΣ ότι βάσει της σύμβασης και της προκήρυξης του έργου τα νομικά όπλα τα Δήμου είναι ισχυρότατα. Ποιά διοίκηση όμως τα συνέταξε αυτά; Γιατί δεν γράφετε εσείς ότι τα όπλα αυτά προέρχονται από τη διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου; Καλημέρα»

Ας δούμε τώρα τι ισχύει από αυτά:

Κατ’ αρχήν ούτε εγώ προσωπικά, αλλά ούτε το aparaskevi-images.gr έχουμε πρόθεση να μειώσουμε ή να θίξουμε προσωπικά τον κ. Κονταξή. Παρατίθενται όμως στοιχεία και αναζητείται η πολιτική ευθύνη για όσα μπορεί να συμβαίνουν εις βάρους του Δήμου και των δημοτών.

Γράφει λοιπόν ο κύριος Κονταξής, ότι μέχρι το Μάρτιο του 2023 τα προβλήματα λύνονταν από την Επιτροπή με «συνεχή επαφή με τον ανάδοχο». Στην αγωγή που έχει καταθέσει η ΜΙΛΟΡΑ γράφει ότι

  • Έκανε την πρώτη της ενημέρωση 23/9/2022.
  • Η δεύτερη έγινε 28/9/2022 λόγω αδράνειας του εναγόμενου. Σε αυτή μάλιστα έλεγε για το αίτημα της από 27 Αυγούστου 2022 να πληρωθεί η ΕΥΔΑΠ για να εκδοθεί η άδεια.
  • Λόγω αδράνειας του εναγόμενου στις 2/11/2022 έκαναν νέα αίτηση.
  • Λόγω αδράνειας του εναγόμενου στις 29/11/2022 έκαναν τέταρτη έγγραφη αίτηση. Στην αίτηση αυτή γράφουν ότι κάλεσαν τον εναγόμενο να ενημερώσει άμεσα και εγγράφως για τις ενέργειες του. Ωστόσο ο εναγόμενος πάλι ουδέν έπραξε.
  • 20/12/2022 πέμπτη αίτηση στην οποία αναφέρεται ότι δεν έχουν λάβει ακόμα καμία απάντηση. Πάλι ο εναγόμενος ουδέν έπραξε.
  • 28/12/22 έκτη ενημέρωση. Πάλι καμία απάντηση.
  • 9/3/2023 έβδομη αίτηση λόγω αδράνειας εναγόμενου. Όπου αναφέρονται οι έξι προηγούμενες αναπάντητες αιτήσεις της ΜΙΛΟΡΑ. Τότε έλαβαν έγγραφο απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Αγ. Παρασκευής με παράταση κατά 18 μήνες με μίσθιο 10.000€, την οποία δεν απεδέχθη η ΜΙΛΟΡΑ.

Άρα μέχρι τον Μάρτιο 2023 υπήρξαν 7 αναπάντητα γραπτά αιτήματα στον δήμο κ. Κονταξή και μια απόφαση τον Φεβρουάριο 2023 που δεν απεδέχθη η ΜΙΛΟΡΑ, που σημαίνει ότι ο Δήμος πήρε απόφαση χωρίς προσυνεννόηση. Τα αιτήματα αυτά αναφέρονται και στο Εξώδικο της εταιρείας προς το Δήμο που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ή η εταιρεία ψεύδεται ή εσείς κ. Κονταξή που λέτε ότι όλα επιλύονταν και προχωρούσαν κανονικά μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε να αναφέρουμε τυχόν παραλήψεις στη σύμβαση και την προκήρυξη που έχουν οδηγήσει εδώ. Ούτε γιατί λόγω κάποιου συντελεστή (13% μπόνους για κάθε έτος μείωσης) βρέθηκε ως προτιμώμενος μισθωτής η ΜΙΛΟΡΑ από μισθωτή με ενοίκιο 28.900€ για 25 έτη. Ούτε γιατί δεν είχε διευκρινιστεί από πότε ξεκινάει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του μισθώματος στην περίπτωση της αρχαιολογίας. Ούτε μας λέτε γιατί, αφού δόθηκαν 4 έτη επιπλέον για κατασκευή υπογείου (δυο κατασκευή και δυο εκμετάλλευση), η εταιρεία διαμαρτύρεται. Ούτε γιατί δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα ελέγχου της προόδου των σταδίων της άδειας και της κατασκευής. Και αλλά πολλά που καλό είναι να μην αναφέρονται δημόσια.

Το τελικό αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Οι άλλες δύο εταιρείες έχουν ήδη αποσυρθεί.

Επίσης μακάρι η άποψη του κ. Οικονόμου να είναι πρόκριμα δικαστικής απόφασης. Η ενάγουσα εταιρεία δια της αγωγής της άλλα ισχυρίζεται. Διερωτάται όμως ο κ. Κονταξής «Γιατί δεν γράφετε εσείς ότι τα όπλα αυτά προέρχονται από τη διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου;». Κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε ούτε απέκρυψε ότι η υπογραφή της σύμβασης είναι έργο της δημοτικής Αρχής Σταθόπουλου. Θεωρώ όμως ότι με τα όσα δυσάρεστα έρχονται στην επιφάνεια, αυτό δεν αποτελεί πλέον αιτία για καύχημα ούτε από τον κ. Σταθόπουλο, ούτε από τον κ. Κονταξή. Μάλιστα στο άρθρο μου «1η Αναμόρφωση – Κάποιοι προτίμησαν το θέατρο του παραλόγου χωρίς να κάνουν κουβέντα για την ταμπακιέρα (VD)» (12/4/2024) τίθεται το εξής ερώτημα: «Γιατί όταν «έσκασε» το θέμα του Γιαβασείου και έγινε γνωστό από το aparaskevi-images.gr ότι ο Δήμος οδηγείται στα δικαστήρια, δεν βγήκε ο αντιδήμαρχος που υπέγραψε τη σύμβαση μίσθωσης του ακινήτου να επισημάνει τα σημεία που δικαιώνουν το Δήμο, παρά άφησαν το θέμα να σέρνεται;». Επομένως, αποδεδειγμένα κανείς δεν προσπάθησε ποτέ να πάρει τα εύσημα από τη Διοίκηση Σταθόπουλου. Και κανείς όμως δεν απάντησε ακόμα σε αυτό το ερώτημα.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της απάντησης του κ. Κονταξή, επικαλούμενη τη μαρτυρία του κ. Γιώργου Οικονόμου, έχω να παραθέσω τα εξής: ο κ. Κονταξής, εκπροσωπώντας την παράταξη «Νίκη των Πολιτών», στην συνάντηση-ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με εκπροσώπους της ΜΙΛΟΡΑ, όλοι οι παριστάμενοι άκουσαν την άποψή του με την οποία συντάχθηκαν με μικρές αποκλίσεις και οι λοιπές παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην της «Νέας Αρχής» και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Δηλαδή ο Δήμος να αποδεχθεί 25ετη μισθωτική διάρκεια, χωρίς καμία αναπροσαρμογή τιμής(!!!) και με μεγάλη περίοδο χάριτος με συμβολικό μίσθωμα. Ήταν πολλοί οι παρόντες οι οποίοι δυστυχώς για τον κύριο Κονταξή έχουν μνήμη. Με την πρόταση Κονταξή συντάχθηκαν οι κ.κ. Ζορμπάς (προτείνοντας χαμηλότερο συμβολικό μίσθωμα), Σάρκουλας και Τσιαμπάς. Διαφωνήσαν και ανέπτυξαν τις απόψεις τους τόσο ο Γιώργος Οικονόμου και ο Αντρέας Γκιζιώτης (εκπροσωπώντας τη ΛΑ.ΣΥ.), αλλά και στελέχη της δημοτικής Αρχής όπως ο Τάσος Μπομπόνης. Μάλιστα μετά από εκείνη την ενημέρωση ο Γιώργος Οικονόμου ανακοίνωσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα ΜΜΕ το γεγονός, επαινώντας τα στελέχη της δημοτικής Αρχής Σωτήρη Παπαμιχαήλ και Τάσο Μπομπόνη.

Άρα, κ. Κονταξή, άλλοι παρέχουν ελλιπή ενημέρωση στους δημότες και όχι το aparaskevi-images.gr.

Στο τέλος θα κριθούν όλα. Το σίγουρο είναι ότι αν είχε γίνει μια σωστή σύμβαση και μια ορθή διαχείριση των συνεννοήσεων δεν θα είχαμε φτάσει στις δικαστικές αίθουσες μετά από πέντε χρόνια. Όσον αφορά το Γιαβάσειο, αν εμπλακεί και ο μειοδότης του πλειοδοτικού διαγωνισμού όπως φημολογείται, σίγουρα ο Δήμος θα κάνει χρόνια να δει οφέλη.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.