Διαχειριστικός και χωρίς την παραμικρή προοπτική για την πόλη ο Προϋπολογισμός του 2017

proipologismos-2017

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός του Δήμου Αγίας Παρασκευής συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, απουσία του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου, ο οποίος προσήλθε προς το τέλος της συνεδρίασης και προφασιζόμενος σημαντικό ραντεβού στα υπουργεία (όπως ειπώθηκε) έδειξε στους δημότες ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτει.

Πέραν αυτού η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει για μία ακόμα φορά το πόσο υπολογίζει τους δημότες της πόλης όταν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα και πετυχαίνει να αυτοδιαψεύδεται. Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου αναφέρεται «Ο Προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός (Ταμειακό Υπόλοιπο 9 εκ. ευρώ)» ενώ στη συνεδρίαση ο κ. Σκουλουδάκης, υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας μιλάει για ταμειακά διαθέσιμα: 7.800.000€!!! Και από αυτά, όπως αποκαλύφθηκε από την αντιπολίτευση και ποτέ δεν διαψεύστηκε από τη Δημοτική Αρχή, τα 3,8 εκ. είναι ανταποδοτικά και τα υπόλοιπα 4εκ. ίσα που επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων της πόλης (θα το δούμε στη συνέχεια του κειμένου). Άρα δεν προκύπτει ο πλεονασματικός προϋπολογισμός. Πολύ απλά με την μη πληρωμή των υποχρεώσεων και με τη μη διάθεση των ανταποδοτικών έχουμε ένα εικονικό πλεόνασμα. Και πάλι όμως το ποσό δεν είναι σταθερό γιατί αν μειωθούν οι ΚΑΠ κατά 10%, γιατί όπως ενημέρωσε ο κ. Κρητικίδης ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης μείωση σε ορισμένους κωδικούς που θα επιφέρει μείωση στα έσοδα των Δήμων, αναμένεται να μειωθεί και ο προϋπολογισμός.

Από την πλευρά της Διοίκησης ο εισηγητής και Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σπύρος Παπαγεωργίου  παρουσιάστηκε ως ο μεγαλύτερος υμνητής των μνημονίων και των Θεσμών, άσχετα αν τους χαρακτήρισε ως οικονομικούς δολοφόνους, αφού όπως είπε, οι μηχανισμοί είσπραξης του κράτους δεν λειτουργούσαν και οι Θεσμοί ερχόμενοι κατάφεραν να υλοποιούνται οι Νόμοι του κράτους. Δηλαδή, είπε, επί Τρόικας έχουμε επικαιροποίηση των νόμων της 10ετίας του ’80 και του ’90,  γι’ αυτό έχουν 10πλασιαστεί τα έσοδα σε εποχή κρίσης! Οι μηχανισμοί είσπραξης εσόδων των Δήμων δεν λειτουργούσαν πριν την Τρόικα, όπως ανέφερε ο κ. Αντιδήμαρχος. Ανέλυσε δε τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη και οι οποίες είναι δύο της Γερμανίας και της Ελλάδας όπου υπερισχύει βέβαια της Γερμανίας και ανάγκασε τον πρόεδρο να τον διακόψει για να μην αναλύσει την Ευρωπαϊκή πολιτική προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον προϋπολογισμό που παρουσίασε.

Όσον αφορά τα ταμειακά αποθέματα ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, ότι τουλάχιστον επί δικής του αντιδημαρχίας δεν θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση έργων, αλλά για την εξασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας του Δήμου σε περίπτωση «ατυχήματος», αν χρειαστεί δηλαδή ο Δήμος να καλύψει μόνος τα έξοδά του…

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Ζορμπάς είπε ότι τα νούμερα δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας. Οι προϋπολογισμοί που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 3 χρόνια από τη Διοίκηση κατά την άποψή του, είναι στα όρια της ηθικής τάξης. Δηλαδή σε μια δύσκολη μνημονιακή εποχή η Διοίκηση έφερε στοιχεία ότι για 2 χρόνια επί της ουσίας δεν έκανε τίποτα. Οι κωδικοί των θεμάτων της καθημερινότητας και ιδίως της τεχνικής υπηρεσίας, όπως και αυτοί της καθαριότητας-περιβάλλοντος, οι κωδικοί αγοράς-απαλλοτρίωσης οικοπέδων έχουν μηδενιστεί.  Η μεγάλη όμως πολιτική απάτη κατά τον κ. Ζορμπά είναι το ταμειακό υπόλοιπο. Από τα 7,8 εκ. τα 3.8εκ. είναι ανταποδοτικά και μένουν άλλα 4 εκ. τα οποία αν γινόταν σε μια μέρα να πληρωθούν άμεσα όλα όσα χρωστάει ο Δήμος (πχ ΔΕΗ, τοκοχρεολύσια, τόκοι υπερημερίας, εργοδοτικές εισφορές, εισφορά στον ΕΔΣΝΑ, κλπ) το ταμειακό υπόλοιπο θα ήταν μείον. Ήδη ο κ. Σκουλουδάκης ανέφερε ότι τα ΠΟΕ ανέρχονται σε 550.000€ στο τέλος Νοεμβρίου και στις αρχές του έτους αναμένεται τα ανεξόφλητα τιμολόγια να φτάνουν το 1.600.000€ . Επί της ουσίας δεν υπάρχουν στο Δήμο καθόλου χρήματα. Δεν κάνατε καμία επένδυση από τα ανταποδοτικά, είπε. Μέσα σε 2,5 χρόνια δεν έχετε φέρει ούτε μία μελέτη. Όλα αυτά που πιστεύεται ότι θα κάνετε και σας έχουν υποσχεθεί είναι αυταπάτες. Είσαστε το «απόλυτο μηδέν», απόλυτο μηδέν είναι οι προϋπολογισμοί σας και η διοίκησή σας, και είστε ανεπαρκείς να διοικήσετε το Δήμο κατέληξε ο κ. Ζορμπάς.

Ο κ. Κώστας Κρητικίδης μιλώντας εκ μέρους της Συμμαχίας Ευθύνης δήλωσε ότι παρουσιάζεται ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ακριβώς στα πλαίσια που ορίζει η κυβέρνηση και το μνημόνιο. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πλέον διαχειριστικός όλων των ετών, απόλυτα συμμορφωμένος στις εγκυκλίους και στις διατάξεις που ορίζει το κεντρικό κράτος και η Τρόικα. Το ταμειακό υπόλοιπο μεγαλώνει γιατί από τη μια από τα ανταποδοτικά για 2 χρόνια δεν έγινε καμία επένδυση, δεύτερον δεν πληρώνουμε έγκαιρα τις υποχρεώσεις του Δήμου και τρίτον γιατί παρόλο που μειώθηκαν σημαντικά οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) παράλληλα μειώθηκε και η μισθολογική δαπάνη του Δήμου σε ποσοστό πάνω από 50%. Ο προϋπολογισμός δεν εμπνέει και δεν περιλαμβάνει κανένα μεγάλο έργο για την πόλη. Θεώρησε λάθος την απουσία του Δημάρχου από τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός δεν έχει να δώσει την παραμικρή προοπτική στην πόλη.

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης μιλώντας αρχικά για το γενικό κυβερνητικό πλαίσιο, είπε πως η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι καθοριστική για τον προϋπολογισμό αυτόν και την υλοποίησή του. Υπάρχει μια συνειδητή επιλογή πολιτικής της κεντρικής εξουσίας που προσπαθεί να λύσει τα θέματα της οικονομίας στηρίζοντας ακριβώς την καπιταλιστική ανάπτυξη η οποία για να πάρει μπρος στην κρίση που περνάει θα πρέπει να περάσει πάνω από τα πτώματά μας. Αποτέλεσμα στους Δήμους να υπάρχει τρομερή οικονομική ασφυξία και υποστελέχωση.  Πρότεινε για να μην χάσουμε τα «παχυλά» ταμειακά υπόλοιπα και για να δείξουμε χαρακτήρα, να ανακαλέσει η Δημοτική Αρχή την απόφαση με την οποία έθεσε στη διάθεση της κυβέρνησης τα ταμειακά υπόλοιπα. Ανέφερε ότι επιδιώκεται οικονομική αυτοτέλεια για τους Δήμους, όπου δεν θα υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση. Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ που έρχονται στο Δήμο είναι στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

Για τον Φυσάει Κόντρα ο κ. Θάνος Ανδρίτσος δήλωσε ότι καταψηφίζει το προϋπολογισμό λόγω της εισήγησης του αντιδημάρχου Οικονομικών στην οποία εν ολίγοις αναφέρεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός προσαρμόζεται βίαια στις συνθήκες που ζούμε, που καθορίζεται από τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενοι, είναι αυτό που αντιστοιχεί στις συνθήκες του πολέμου που ζούμε. Είναι ένας προϋπολογισμός που παρουσιάζει η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή και που συντάχθηκε ισοσκελισμένος βάσει νόμων που αναφέρονται στις αρχικές του σελίδες. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί τόνισε είναι «ένα βαθύτατο ταξικό εργαλείο άσκησης πολιτικής».

Ο κ. Κώστας Τσιαμπάς ανέφερε πως για να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2017 κάνουμε μια εκτίμηση αφού πριν δούμε τα υπάρχοντα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Οι προϋπολογισμοί των ετών 2015 και 2016 (στοιχεία 30/11/16) είχαν μείωση 39% και 54% αντίστοιχα στα προϋπολογισθέντα. Όλοι οι προϋπολογισμοί πριν τη Διοίκηση Σταθόπουλου είχαν περίπου 20-22 αναμορφώσεις από 15 περίπου εγγραφές η κάθε μία (= 300-350 εγγραφές), ενώ στο 2016 έχουν γίνει μέχρι τώρα 15 αναμορφώσεις και οι αλλαγές κωδικών πέρασαν τις 518! «Δηλαδή φτιάξατε έναν καινούργιο προϋπολογισμό μέσα στον προϋπολογισμό» τόνισε ο κ. Τσιαμπάς.  Γιατί έγινε αυτό, λόγω της κακής οργάνωσης και προγραμματισμού εκ μέρους της Διοικήσεως ή λόγω της μείωσης των εσόδων και των οικονομικών δυνατοτήτων; αναρωτήθηκε. Παραθέτοντας στη συνέχεια οικονομικά στοιχεία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον προϋπολογισμό του 2017 και επισήμανε ότι θα πρέπει να κοπούν οι σπατάλες.

Η κ. Έφη Καψοκεφάλου μάλλον «χτύπησε φλέβα» ρωτώντας για την απόδοση των συστατικών πράξεων στα Νομικά Πόσωπα αφού απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και άφησε απορίες. Είπε λοιπόν ο κ. Παπαγεωργίου «τι είναι οι συστατικές πράξεις κανένα Ευαγγέλιο με τα Ν.Π., έχει δεν έχει η μάνα επειδή έχει 3 κόρες από κάτω που φωνάζουνε θα πρέπει να τις χρηματοδοτεί και οι κόρες να πηγαίνουνε και να τα σπάνε στα μπουζούκια; …. και αν είναι και κακομαθημένες». Βέβαια με την αναταραχή που ακολούθησε από την πλευρά της αντιπολίτευσης στα λόγια αυτά, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ήταν μεταφορική έκφραση και με την προτροπή του προέδρου του Δ.Σ. συμπλήρωσε ότι ειπώθηκαν με πολλά εισαγωγικά, αλλά όπως λέει ο λαός «γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει»! Παράλληλα, όπως είπε η κ. Καψοκεφάλου, είχε διαβεβαίωση από τον κ. Σκουλουδάκη ότι δεν θα αποδοθούν όλες οι χορηγήσεις (2 δόσεις) στα Νομικά Πρόσωπα άσχετα από τις ανάγκες που έχει να καλύψει το καθένα. Κατέληξε πως ως παράταξη είναι υπέρ των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά έτσι όπως παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός έχει επισφάλειες στον κωδικό των εσόδων γι’ αυτό  και είναι αρνητικοί στην ψήφισή του.

«Έχουμε μπουκώσει από εκδηλώσεις» είπε ο κ. Γιάννης Λογοθέτης και ανέφερε τέσσερεις φορείς πολιτισμού στον Δήμο. Πρότεινε να βρούμε ένα άτομο κατάλληλο και να γίνουν στοχευμένες και συγκεκριμένες δράσεις από την αρχή του χρόνου. Σύστησε στην Δημοτική Αρχή λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις γιατί η υποσχεσιολογία είναι δημαγωγία και λαϊκισμός. Ρεαλιστικοί στόχοι και πραγματοποιήσιμοι. Αναφερόμενος στην κατασκευή των γηπέδων στο 7ο και 9ο Δημοτικό σχολείο ενημέρωσε ότι από τις 4 Νοεμβρίου 2016 η ΓΓΑ κάλεσε εγγράφως το Δήμο να κάνει την προγραμματική σύμβαση για να λάβει τα 10.000€ και ο Δήμος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια. Δεν πείστηκε και δήλωσε ΠΑΡΩΝ στην ψήφιση.

Η εικόνα που πέρασε η Δημοτική Αρχή για αυτόν καθεαυτόν τον προϋπολογισμό ήταν μιας τυπικής υποχρέωσης, ήσσονος σημασίας, «μιας μπροσούρας» κατά τον κ. Βλάχο, για να κινηθεί ο Δήμος το επόμενο έτος. Αυτό δικαιολογεί και την απουσία του Δημάρχου (προσήλθε στα τελευταία λεπτά της συζήτησης) και είναι ίσως ο μόνος Δήμαρχος πανελλαδικά που απουσίαζε από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου του. Μια εικόνα που δεν παρουσιάζει μια συγκροτημένη σοβαρή Διοίκηση που ξέρει που βαδίζει, που βάζει στόχους και τους ακολουθεί, αλλά μια Διοίκηση που κινείται με τη λογική «όπως και ότι προκύψει». Η ουσία γι’ αυτήν στο τέλος της συζήτησης ήταν περισσότερο η κριτική που δέχτηκε και όχι το να προσπαθήσει να αντικρούσει τα νούμερα που παρουσίασε η αντιπολίτευση. Συνέχισε στη λογική του τι έκαναν οι προηγούμενοι, μάλλον αδυνατώντας να στηρίξει τις δικές της θέσεις με στοιχεία. Απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι ακολουθεί πιστά την πολιτική και τις οδηγίες της ΣΥΡΙΖΑικής κυβέρνησης και συμφωνεί απόλυτα με την τακτική των Θεσμών.

Σημαντική ήταν η παρατήρηση του κ. Γκιζιώτη προς τον κ. Παπαγεωργίου ότι την επιστολή διαμαρτυρίας που αναφέρει ότι έστειλε προς το Υπουργείο και την ΚΕΔΕ θα έπρεπε να τη δημοσιοποιήσει για να γνωρίζουν και οι πολίτες τις θέσεις του.

Η πραγματική ουσία είναι ότι έχουμε έναν προϋπολογισμό ισοσκελισμένο και σε καμία περίπτωση πλεονασματικό, που πιθανόν αν η Διοίκηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του Δήμου να βγει και μείον. Έχουμε μια τακτική από τον αντιδήμαρχο κ. Παπαγεωργίου του να μαζεύουμε τα χρήματα μην μας βρει κάνα κακό και να κινδυνεύουμε έτσι τα χρήματα του Δήμου να περάσουν στα κρατικά ταμεία και ο Δήμος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Από την άλλη αφού έχουν 10πλασιαστεί τα έσοδα, κατά τα λεγόμενά του,  θα έπρεπε να μην νοιώθει ανασφαλής ο κ. Αντιδήμαρχος, να μην στηρίζεται ο Δήμος  στις υποσχέσεις της Περιφέρειας, αλλά να  προχωρά η Διοίκηση στην κατασκευή ενός ή δυο μεγάλων έργων με ιδίους πόρους. Ποια είναι τελικά η αλήθεια και ποιο το ψέμα;

Όπως προκύπτει μετά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού χρήματα δεν υπάρχουν για μεγάλες παρεμβάσεις και έργα και παρόλο που η Αγία Παρασκευή έχει Δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός ικανοποιείται με υποσχέσεις και όνειρα, αντίθετα με Δημάρχους όμορων δήμων που διεκδικούν και λαμβάνουν.

 

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter