Ο Νέος εκλογικός νόμος “ΟΤΑ” – μπαίνει στη Βουλή -19 Μαΐου ψηφίζεται

Ο αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης υπουργός Στ. Πέτσας ανακοίνωσε από το Delphi Economic Forum VI, ότι ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Μαΐου και θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι σε αυτόν προβλέπεται εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με 43% από τον πρώτο γύρο, πλαφόν 3% για είσοδο στα συμβούλια, επαναφορά της πενταετούς θητείας και λελογισμένη μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Αναλυτικά η ομιλία Πέτσα στο Delphi Economic Forum VI:

Η περαιτέρω ενίσχυση των δήμων για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας βρίσκεται στο τραπέζι, όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από το βήμα του Delphi Economic Forum VI, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Κοτταρίδη, για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση ύψους 187,1 εκατ. ευρώ που δόθηκε στους δήμους, το προηγούμενο έτος, καθώς στην έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, των προηγούμενων μηνών. Όπως επισήμανε, η οικονομική αυτή στήριξη προς την Αυτοδιοίκηση ήταν απαραίτητη, καθώς και οι δήμοι με τη σειρά τους στήριξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, είτε αναστέλλοντας την επιβολή δημοτικών τελών, ώστε να πάρουν ανάσα όσοι δεν είχαν εμπορική δραστηριότητα, είτε ρυθμίζοντας χρέη που δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος της πανδημίας. «Θα χρειαστεί μία ακόμα ένεση. Θα κάνουμε μία αποτίμηση από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος Μαΐου και σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, θα συνδράμουμε ξανά τους δήμους, για να συνεχίζουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας στη διάθεσή τους, προκειμένου να βάλουν μπροστά -όπως είπε- επενδυτικά έργα, τα οποία θα αλλάξουν την όψη των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 2,5 δις, αλλά και στο παλαιότερο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ύψους 1 δις ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κοτταρίδη για το πώς τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στη χώρα, όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, για τη στήριξη εργαζομένων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα επιστραφούν στις αγορές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα δανείστηκε με πολύ χαμηλά επιτόκια περίπου 25 δις ευρώ από το καλοκαίρι του 2019, καθώς η Κυβέρνηση κατάφερε να εμπνεύσει αυτή την εμπιστοσύνη σε επενδυτές και αγορές. «Το μεταρρυθμιστικό μας έργο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό θα εξακολουθήσουμε να απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης τόσο των επενδυτών, όσο και των αγορών και τα επόμενα χρόνια. Τα χρήματα αυτά, λοιπόν, θα επιστραφούν, όπως ακριβώς ήρθαν, με εμπιστοσύνη και χωρίς να πρέπει να σφίξουμε υπερβολικά το ζωνάρι, πάλι με χαμηλά επιτόκια και μειώνοντας το χρέος της οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη, η οποία θα είναι ισχυρή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

«Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων θα έρθει μαζί με πόρους»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απάντησε και στο θέμα της μεταφοράς της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους. Πρόκειται, όπως είπε, για μία συζήτηση, η οποία θα εκκινήσει μαζί με τη συζήτηση για μία αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού, προκειμένου να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της.

«Πρόθεσή μας είναι, όντως, να μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αυτό θα γίνει έπειτα από συζήτηση, η οποία θα ακολουθήσει τη βασική θεσμική αλλαγή που μας μένει ακόμα να κάνουμε στην Αυτοδιοίκηση και που δεν είναι άλλη από την λεγόμενη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση». Δηλαδή, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων θα έρθει μαζί με πόρους. Ποτέ εμείς δεν θα μεταφέρουμε αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αυτά θα πάνε χέρι-χέρι», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε στο παράδειγμα της «Μήδειας», όπου φάνηκε -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- ένα πολύ σοβαρό ζήτημα επικάλυψης αρμοδιοτήτων, το οποίο ανατρέχει αρκετές δεκαετίες πίσω. Οι αρμοδιότητες θα ξεκαθαρίσουν, προανήγγειλε ο κ. Πέτσας, έπειτα από συζήτηση που θα εκκινήσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου με τους θεσμικούς εταίρους, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ.

«Σκοπός μας είναι να ξεκαθαρίσουμε όχι μόνο ζητήματα που άπτονται, για παράδειγμα, με το ποιος έχει αρμοδιότητα στο κλάδεμα των δέντρων, αλλά ευρύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παιδεία, με την υγεία και με τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι και οι περιφέρειες για να φέρουν σε πέρας, σε τοπικό επίπεδο, το καθήκον και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες. Ελπίζω η συζήτηση με τους θεσμικούς μας εταίρους να καταλήξει κάπου μέχρι τον Ιούλιο, ώστε από τον Σεπτέμβριο να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην τελική φάση αυτής της μεταρρύθμισης, η οποία είναι πολύ σημαντική, προκειμένου κάθε πολίτης να ξέρει ποιος είναι υπεύθυνος για τι και όχι να χάνονται οι αρμοδιότητες μεταξύ ανευθυνο-υπεύθυνων. Μαζί, φυσικά, θα έρθουν και οι πόροι, για να στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση στο έργο της», δήλωσε  χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Νέος Εκλογικός Νόμος

Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι μπαίνει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες (σ.σ. 19 Μαΐου με προοπτική ψήφισης τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου) .

Ο κ. Πέτσας ανέπτυξε τις τρεις βασικές αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, τη δυνατότητα να εκλέγεται κάποιος με 43% από τον πρώτο γύρο, είτε στον δήμο, είτε στην περιφέρεια, το όριο εισόδου 3%, ανάλογο με αυτό που ισχύει και για στις εθνικές εκλογές και τον λελογισμένο περιορισμό του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Όπως υπογράμμισε, οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023 και πλέον η θητεία των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα επανέλθει στην πενταετή διάρκεια από την τετραετή που είναι τώρα.

«Ο νόμος Σκουρλέτη είναι ένας νόμος, ο οποίος απέτυχε. Έφερε ακυβερνησία», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος έχει «αγκαλιαστεί» από πάρα πολλούς δημάρχους, αρκετοί από τους οποίους προέρχονται και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Μία από τις πρώτες αλλαγές που έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να δώσει αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή των δήμων, προκειμένου να κάμψουμε αυτή την ακυβερνησία και να μπορέσει η κάθε δημοτική αρχή να λάβει αποφάσεις προς την κατεύθυνση του προγράμματος, για τo οποίo την επέλεξαν οι πολίτες στις εκλογές. Αυτό ήταν το πρώτο φάρμακο, η οριστική θεραπεία έρχεται με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου».

Αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει επισημάνει αρκετές φορές και ο Πρωθυπουργός. «Έχουμε περάσει τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες μία πρωτοφανή κρίση. Η επανεκκίνηση είναι δεδομένη μετά το τέλος της πανδημίας. Θα πιάσουμε το νήμα ακριβώς από εκεί που το αφήσαμε, καθώς ποτέ δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις παρά τις κρίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, το επόμενο διάστημα, θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς και οι πολίτες θα κρίνουν την πορεία αυτής της Κυβέρνησης στο τέλος της τετραετίας», σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Όπως δήλωσε, σε έναν χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα είναι πιο παραγωγική και πιο πλούσια.  «Θα έχουμε βάλει σε κίνηση παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα αργούν, εξαιτίας της πανδημίας, όπως είναι ο τουρισμός και πολλές δράσεις του τριτογενούς τομέα, όπως η μεταποίηση και ο εμπορικός κόσμος, αλλά και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είμαστε περίπου 10 δις ευρώ πιο πάνω στο ΑΕΠ μας μέχρι του χρόνου τον Μάιο. Για αυτούς τους δύο λόγους, οι Έλληνες θα είναι πιο αισιόδοξοι και η Ελλάδα πιο φωτεινή», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή:aftodioikisi.gr