Η δύναμη του να είσαι δημότης

Γράφει η Λένα Μαρκή

Κι εκεί που μιλάμε για μια πόλη των 100.000 κατοίκων, ξαφνικά συρρικνώνεται και στην απογραφή του πληθυσμού οι κάτοικοι μειώνονται στο μισό!!! Ψάχνουμε κατόπιν να ανακαλύψουμε τα μαγικά κόλπα που εξαφανίζουν τον πληθυσμό.

Κι όμως κυρίες και κύριοι δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στην όλη διαδικασία. Και αυτό γιατί σε κάθε πόλη οι εγγεγραμμένοι ως δημότες είναι πάντα λιγότεροι από τους κατοίκους της. Στη σκληρή πραγματικότητα όμως το «φαίνεσθαι» δεν ωφελεί, γιατί εκείνο που μετράει είναι το «είναι». Η αλήθεια υπεράνω του εικονικού.

Η ιστορική εξέλιξη της απογραφής, σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές μαρτυρά την αναγκαιότητά της από την αρχική οργάνωση των πρώτων κρατών.

Το 2021 είναι έτος απογραφής του πληθυσμού. Η απογραφή θα διενεργηθεί ηλεκτρονικά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με τον ακριβή χρόνο διενέργειας της να καθορίζεται με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

.

Τι σημαίνει όμως για κάποιον να είναι δημότης μιας πόλης;

Δημότης = μέλος κοινότητας (σύμφωνα με το ηλεκτρονικό λεξικό).

Δημότης = να έχει πραγματικά λόγο για όσα συμβαίνουν στην περιοχή κατοικίας του και να αξιώνει τις αναγκαίες υποδομές.

Δημότης δεν γίνεται κάποιος μόνο για να ψηφίζει το δήμαρχο της περιοχής. Εξάλλου έχουν περάσει προ πολλού τα χρόνια που οι γονείς μας κρατούσαν τα εκλογικά τους δικαιώματα στο χωριό για να πηγαίνουν εκεί στις εκλογές. Με αποτέλεσμα να βοηθούν στην εκλογή ατόμων που ούτε καν γνώριζαν, καθορίζοντας έτσι τις μοίρες όσων έμεναν πραγματικά εκεί.

Το να είναι κανείς δημότης στην πόλη που κατοικεί μόνιμα, έχει διπλό όφελος.

Για τον ίδιο

Αφού ο δημότης πάντα και παντού έχει αβαντάζ.

Είναι σαφές και αναμενόμενο και δίκαιο ο κάθε δήμος να δώσει προτεραιότητα στα παιδιά και στα εγγόνια των δημοτών του. Θα προηγηθούν στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, στις δραστηριότητες.

Οι δημότες θα κάνουν πρώτοι χρήση των υπηρεσιών όπως π.χ. τα ΚΑΠΗ και τις λοιπές κοινωνικές δομές. Έχουν έναν λόγο παραπάνω να απαιτούν από τον Δήμαρχο βελτίωση της καθημερινότητάς τους, καλύτερα σχολεία, αθλητικούς χώρους, πολιτιστικά προγράμματα, πάρκα, καλύτερους δρόμους και πεζοδρόμια που θα διευκολύνουν τη βαδισιμότητα, κλπ.

Δυναμώνει η φωνή των πολιτών, γιατί όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα.

Για τον δήμο

Γιατί κάνει τον δήμο πιο δυνατό έτσι ώστε να μπορεί να διεκδικεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του.

Μεγαλώνοντας τον αριθμό του πληθυσμού ο δήμος μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τον κυβερνητικό κορβανά, που θα το χρησιμοποιήσει στην αναπτυξιακή του πορεία και την αύξηση των κτιριακών υποδομών. Μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις τη στιγμή που η απογραφή θα αντανακλά τον πραγματικό πληθυσμό της πόλης. Αντίθετα, έχοντας έναν δήμο των 100.000 κατοίκων που ουσιαστικά δημότες είναι μόλις οι μισοί, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι, οι οικονομικές απολαβές του δήμου θα καλύπτουν τις μισές ανάγκες. Και μετά αρχίζουν οι γκρίνιες και οι δυσαρέσκειες των πολιτών.

Είναι γεγονός ότι αν και η Αγία Παρασκευή αναφέρεται διαρκώς ως μια «πόλη των 100.000 κατοίκων» στην ουσία, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει μόνο 40.629 δημότες. Οι μόνιμοι κάτοικοι δε είναι 59.704!!! Υπάρχει θα λέγαμε μια διαφυγή 19.075 κατοίκων που θα μπορούσαν να είναι δημότες… (επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ). Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε περισσότερα προγράμματα και να έχει υψηλότερες απολαβές από αυτά, αφού θα ξεπερνούσε το όριο των 50.000.

Έχοντας έναν δυνατό δήμο, έχουμε και έναν ικανοποιημένο δημότη.

Άρα όσοι και όσες θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργούς πολίτες και επιθυμούν μια ασφαλέστερη και ποιοτικότερη ζωή, οφείλουν απέναντι στους εαυτούς τους και τα παιδιά τους να εγγραφούν στο δήμο που κατοικούν.

Είναι σημαντικό και χρήσιμο να γίνουμε δημότες στο δήμο της μόνιμης κατοικίας μας.

.

Η υποχρέωση του Δήμου

Από την άλλη ο δήμος έχει την υποχρέωση να δώσει κίνητρα στους πολίτες να εγγραφούν στο δημοτολόγιο. Να αναδείξει τη διαφορά του δημότη από τον κάτοικο. Ενδεικτικά θα μπορούσε να προσφέρει την «κάρτα του δημότη» η οποία θα παρείχε δωρεάν ή μειωμένη τιμή για πολιτιστικές δράσεις, για χώρους στάθμευσης, για αθλητικά προγράμματα, κλπ. Ευνοϊκότερους όρους για εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς και εκπτώσεις σε ιατρικά ιδρύματα και καταστήματα της πόλης.

Ουσιαστικά χρειάζεται η δημιουργία μιας αλληλεπίδρασης μεταξύ δήμου και κατοίκων, ώστε να νοιώσουν ασφαλείς και πρόθυμοι να γίνουν δημότες.