Με τη συμμετοχή υπουργών και βουλευτών του Βορείου Τομέα συζητήθηκε το θέμα του Αη Γιάννη

Με τη συμμετοχή και τοποθέτηση πολιτευτών του Βόρειου Τομέα Αθηνών συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το σοβαρό ζήτημα της πλατείας Αγίου Ιωάννη. Συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, καθώς και οι Βουλευτές Θοδωρής Ρουσσόπουλος (ΝΔ), Δημήτρης Καιρίδης (ΝΔ), Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς της Βουλευτού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου που λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσε να συμμετέχει.

Το κοινό σημείο όλων ήταν η στήριξη προς την πόλη της Αγίας Παρασκευής και η θετική διάθεση να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ενημέρωσε πως εάν χρειαστεί η αστυνομία είναι σε θέση να ξαναεπέμβει.

Η κ. Κεραμέως έτυχε θερμής υποδοχής, αν και συνδέθηκε πολύ αργότερα από τους άλλους ομιλητές, και δήλωσε τις καλές φιλικές σχέσεις και τη στενή συνεργασία που έχει με την Αγία Παρασκευή. Μίλησε για ατομική ευθύνη αναφορικά με την πανδημία. Συμπλήρωσε πως έχουμε όλοι κουραστεί από το lockdown, αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για επιστροφή στην κανονικότητα, οπότε μπορούμε να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη.

Θα ενισχύσω την πρόταση του Δημάρχου για την ασφάλεια του πολίτη, τόνισε ο κ. Ρουσσόπουλος. Δεν σημαίνει βέβαια, ότι πρέπει να πάμε σ’ ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος το οποίο θα φτάνει στα άκρα. Χρειάζεται σίγουρα να ακολουθήσουμε τη μέση οδό. Όσο αφορά  την αστυνόμευση, είπε ο κ. Ρουσσόπουλος, δεν είναι μόνο το πρακτικό θέμα, αλλά και η αίσθηση ασφάλειας που δίνει.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως κυβέρνηση και δήμος επιδιώκουν όλοι να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Μερίδιο ευθύνης έχει η κυβέρνηση με το πιο παρατεταμένο lockdown σε όλη την Ευρώπη για όσα συμβαίνουν σε πλατείες της χώρας. Η λύση του προβλήματος δεν είναι η επέμβαση της αστυνομίας. Η παρουσία της αστυνομίας στην πλατεία θα μπορούσε να δημιουργήσει επεισόδια ανάλογα εκείνων της Νέας Σμύρνης. Η άποψή του είναι ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να ενημερώνεται ο κόσμος και να ληφθούν μέτρα ώστε οι νέοι να πάνε και κάπου αλλού για να μην μαζεύονται όλοι σε ένα μόνο χώρο.

Ο κ. Καιρίδης ήταν εκείνος που έφερε πέρυσι το θέμα της παραβατικότητας στην πλατεία του Αη Γιάννη στη Βουλή. Μίλησε για ένα πρόβλημα παλιό που τελευταία υπάρχει όξυνση και φόβος για περαιτέρω όξυνση. Και πέρυσι είχε αναφερθεί στην αίσθηση που υπάρχει στους κατοίκους ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί μία εστία παραβατικότητας. Προφανώς η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να είναι η επέμβαση των ΜΑΤ, χρειάζεται μια συστηματική προσπάθεια και παρουσία της αστυνομικής δύναμης για να αποφύγουμε την «εξαρχοποίηση» της πλατείας. Υπάρχουν οι «πονηροί» που θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις καταστάσεις και να μεταφέρουν κάποια πράγματα από το κέντρο της Αθήνας στα προάστια. Δεν πρέπει να το συγχέουμε με την εκτόνωση από την καραντίνα και το lockdown γιατί είναι ένα ζήτημα που προϋπήρχε.

Είναι λάθος να στοχοποιούμε τους νέους ανθρώπους που κάνουν την ψυχαγωγία τους με τον τρόπο που οι ίδιοι επιλέγουν, είπε ο κ. Ζαχαριάδης. Δήλωσε αντίθετος στην αστυνομική επέμβαση και στην υπέρμετρη χρήση βίας. Βεβαίως η πανδημία καθορίζει κάθε πλευρά της κοινωνικής μας ζωής. Είναι αυτονόητο ότι αν γίνεται μια εγκληματική ενέργεια η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Όμως άλλη η δουλειά του δήμου, άλλη της αστυνομίας, άλλη η δουλειά των βουλευτών. Θεωρεί πως παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος δεν θα υπάρξει πόλωση αν δεν υπάρξει λόγος ή πρόκληση πόλωσης από συγκεκριμένες πλευρές.