Ημέρα περιβάλλοντος και Προστασία του Υμηττού. Ερωτήματα και αιτήματα προς τη δημοτική Αρχή

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί συμπυκνωτικά ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στον πλανήτη και στην πατρίδα μας συμπίπτει με ανεπίστρεπτες δυσμενείς κλιματικές μεταβολές, εξωτερικών και εσωτερικών αιτιών, τις οποίες δυστυχώς μέγα μέρος των πληθυσμών ανέχεται και αποδέχεται, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα είχε απομονώσει τους υπαίτιους, κάτι που δεν συμβαίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 7η Ιουνίου ώρα 7μμ το δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσει κατά απόλυτη προτεραιότητα, αφού έχει εγγραφεί ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, το θέμα της προστασίας του Υμηττού γενικά και ειδικά στο μέτωπο προς την πόλη μας, με τις πολλές πάρα πολλές χρήσεις (Δημοτικό Κοιμητήριο, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημόσια Σχολικά Συγκροτήματα, Δημοτικά Αθλητικά Κέντρα, Αμερικανικό Κολλέγιο Eλλάδας, ΕΥΠ κλπ).

Η συζήτηση θα διεξαχθεί δυστυχώς όχι με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής (νύν ή τέως), αλλά κατόπιν της αξιέπαινης πρωτοβουλίας των τοπικών Συλλόγων και της δημοτικής παράταξης “Λαική Συσπείρωση”, με σκοπό την διατύπωση της επίσημης θέσης του συμβουλίου για θέμα τοπικού ενδιαφέροντος (αρ.12 παρ.7 και αρ.2 παρ.3 υποπαρ.3 του υπ΄αρ.30/2009 Κανονισμού Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου).

Όμως, επίσης δυστυχώς, η δημοτική Αρχή, δεν έχει συγκροτήσει διοικητικό Φάκελο ενημέρωσης για το μείζον αυτό θέμα , ο οποίος να τεθεί στη διάθεση των δημοτικών συμβούλων, των συλλόγων και των δημοτών ευρύτερα, που να περιέχει την ιστορική διαδρομή του θέματος, τις διαχρονικές αποφάσεις και ενέργειες του Δήμου, το σημείο στο οποίο σήμερα βρισκόμαστε και τις τυχόν προτάσεις της τεχνικής και νομικής υπηρεσίας (ν.2690/1999).

Ως προς την ουσία τώρα, υπενθυμίζεται ότι το θέμα της νομοθετικής “προστασίας” του Υμηττού, εκκρεμεί στην πιό πρόσφατη εκδοχή του τουλάχιστον από το 2011.

ΝΑΙ, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, τα νομικά και δικαστικά γεγονότα έχουν ως εξής.

  1. Το από 14.6.2011 προεδρικό διάταγμα «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του     όρους Υμηττού  και   των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων», δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Δ΄ αρ.187) την 16.6.2011.
  2. Όμως, τον Σεπτέμβριο 2015 το π.δ. θεωρήθηκε ακυρωτέο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), διότι ΝΑΙ, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, το π.δ. δεν είχε εκδοθεί κατόπιν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΣΜΠΕ), όπως όριζε από το 2001 η ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 197).
  3. Κατόπιν αυτού, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολ.ΣτΕ) κυρίως με την με αρ. 2355/2017 απόφαση της ακύρωσε και τυπικά το π.δ. του 2011 για τους Δήμους που είχαν προσφύγει εν μέρει ή εν όλω κατά του π.δ. (Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Παιανίας και Γλυφάδας).
  4. Τελικά, τον Ιούλιο 2020, δηλαδή τρία χρόνια μετά, δημοσιοποιήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η ΣΜΠΕ και ακολούθως καταρτίστηκε νέο σχέδιο π.δ., το οποίο όμως δεν πέρασε με επιτυχία την επεξεργασία του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (Πρακτικό Επεξεργασίας 146/2022), το οποίο τον Νοέμβριο 2022 το επέστρεψε για διορθώσεις με σκοπό την εκ νέου συμμόρφωση προς τη νομιμότητα.

Κατόπιν όλων αυτών, “ισχύει” το π.δ. του 1978, με τις δύο ζώνες (Α-ορεινός ογκος και Β-περιμετρικά) (!).

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή, τα οποία δημοσίως διατυπώνονται για προετοιμασία απαντήσεων επαρκών και ουσίας.

  1. Εάν το π.δ. του 2011, που τελικά ακυρώθηκε, ήταν σύμφωνο με τις θέσεις και διεκδικήσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής και για τον λόγο αυτό δεν προσβλήθηκε από τον Δήμο, όπως έπραξαν οι άλλοι επτά Δήμοι, οι οποίοι διαφωνούσαν για τους λόγους του εκαστος, ή ο Δήμος μας δεν ασχολήθηκε με τη δέουσα σοβαρότητα. Τι συγκεκριμένα προέβλεπε για τις εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου χρήσεις?
  2. Τι συγκεκριμένα προβλέπει το σχέδιο του νέου π.δ. που επεστράφη με το Π.Ε. 146/2022 του ΣτΕ σε σύγκριση με το ακυρωθέν του 2011 για τις εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας χρήσεις?
  3. Ομοίως, τι προβλέπει η ΣΜΠΕ ? Αληθεύει, ότι 40 στρέμματα κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου, που τώρα ανήκουν στη Β’ Ζώνη προστασίας, τίθενται εκτός (ΠΕ3) καθώς και 20 στρέμματα του Στρατοπέδου Κυρίτση, αλλά και τμήμα με πρόσωπο στη Λ. Μεσογείων στο ύψος του Σταυρού? Ποιές οι επιπτώσεις?
  4. Αληθεύει ότι με το σχέδιο του νέου ΠΔ το ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” και η ΕΥΠ υλοποιούν τις επεκτάσεις τους?
  5. Ποιά από τα αιτήματα της πόλης μας γίνονται δεκτά και ποιά όχι από τη ΣΜΠΕ του 2020, τη γνωμοδότηση του Κεντρικού ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ (2021), το σχέδιο του νέου Π.Δ. (2022) αλλά και το Πρακτικό Επεξεργασίας 146/2022, ώστε να μην αιφνιδιαστούμε για πολλοστή φορά.
  6. Έχουν κληθεί στη συνεδρίαση υπηρεσιακοί παράγοντες για να παράσχουν στοιχεία και εξηγήσεις?

ΙΔΩΜΕΝ..

Σωτήρης Αν. Παπαμιχαήλ

Δικηγόρος

Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων