Όταν επιτρέπεται το τένις εν μέσω lockdown, αλλά δεν επαρκούν οι αθλητικοί χώροι

Κέντρο Αντισφαίρισης Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στις 5 Νοεμβρίου 2020,  στην αναλυτική του ενημέρωση για τα μέτρα του νέου lockdown σε όλη την Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως το τένις θα επιτρέπεται σε δημόσια γήπεδα και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, με την παρουσία μάλιστα προπονητή και έως 3 άτομα.

Η ουσία είναι όμως να υπάρχουν οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις για να μπορούν να αξιοποιηθούν από τον προπονητή και τους αθλούμενους. Κάτι στο οποίο υστερεί ο δήμος Αγίας Παρασκευής γιατί τα γήπεδα τένις που διαθέτει δεν επαρκούν για τις ανάγκες των πολιτών και του Ομίλου Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής (ΟΑΑΠ) που διαθέτει προπονητές. Η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο είναι διαχρονική και επηρεάζει σαφώς και την Αντισφαίριση. Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο ΟΑΑΠ χρησιμοποιεί μόλις το 18% των ωρών χρήσης των γηπέδων και μάλιστα μόνο στο ένα γήπεδο Κοντοπεύκου παρά το μεγάλο αριθμό αθλητών που έχει. Τα δύο γήπεδα τένις στο αθλητικό κέντρο Νότου διατίθενται αποκλειστικά στους δημότες. Όμως με αυτή την αναλογία δεν είναι δυνατόν να γίνονται προπονήσεις αθλητών με προοπτικές πρωταθλητισμού και δυνατότητες εξέλιξης, όπως για παράδειγμα η Σαπφώ Σακελλαρίδη. Η 17χρονη αθλήτρια είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος από το καλοκαίρι και στα προημιτελικά, (στους 8) της διοργάνωσης των 15.000 δολαρίων της ITF στο Ηράκλειο Κρήτης αντιμετωπίζοντας διεθνείς παίκτριες του τένις. Η Σαπφώ, τις βάσεις για το τένις τις έλαβε στον ΟΑΑΠ όπου επί σειρά ετών ανήκε ως αθλήτρια, αλλά λόγω έλλειψης γηπέδων για σοβαρή προπόνηση οδηγήθηκε στον ΑΟΑ Παπάγου με τον οποίο και χαίρεται τις μεγάλες επιτυχίες της.

Βλέπετε η δημοτική κοινότητα Παπάγου διαθέτει 7 γήπεδα τένις και ακόμη 7 γήπεδα αυτή του Χολαργού, παραχωρημένα στο σύλλογο Χολαργού, σύνολο 14 γήπεδα για τον όμορο δήμο σε οργανωμένες εγκαταστάσεις μόνο για τένις.

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι η δημοτικότητα του αθλήματος της αντισφαίρισης έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το τένις έγινε μαζικό άθλημα για όλα σχεδόν τα βαλάντια. Οι διοργανώσεις πρωταθλημάτων είναι συχνές, αλλά και απαιτητικές. Πρέπει να υπάρχουν επαρκή γήπεδα, τουλάχιστον 4, συγκεντρωμένα σε ένα χώρο με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να είναι εφικτή η διεξαγωγή τους.

Το ευτυχές είναι ότι η δημιουργία ανάλογων αθλητικών εγκαταστάσεων έχει μικρό κόστος και με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε από την Περιφέρεια, είτε από την Γ.Γ.Α.. Στην Πτολεμαΐδα για παράδειγμα υπάρχει το Κέντρο Αντισφαίρισης Δυτικής Μακεδονίας με 8 ανοικτά και 2 κλειστά (μπαλόνι) γήπεδα τένις, συν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και παραχωρήθηκε για 40 χρόνια στον Όμιλο Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας. [η αποπεράτωση το 2015 ύψους 312.302,03€ χρηματοδοτήθηκε από τη ΣΑΕ 205 (ΕΠΑΔΥΜ) και από κονδύλια του Ειδικού Τέλους Ανάπτυξης (2012-2016) με δικαιούχο την Π.Ε Κοζάνης].

Το πιθανό είναι ο δήμος Αγίας Παρασκευής να μην δύναται άμεσα να ορίσει την απαραίτητη έκταση για τη δημιουργία αποκλειστικού κέντρου Αντισφαίρισης. Έχει όμως τα σημεία, όπως τα 23στρ. στα Πευκάκια και το αθλητικό πάρκο «Στ. Κώτσης» για να υλοποιήσει άμεσα μερικά ακόμη γήπεδα. Μπορεί με την κατάλληλη οργάνωση να ζητήσει χρηματοδότηση ή ίσως να είναι και στην ευχέρεια του να διαθέσει χρήματα από ιδίους πόρους για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα απολαμβάνουν τόσο οι πολίτες, όσο και ο σωματειακός αθλητισμός.

Από την άλλη πλευρά θα είναι ένα πλεονέκτημα για το δήμο η διοργάνωση πρωταθλημάτων, τα οποία θα φέρουν αθλητές και λάτρεις του αθλήματος στην πόλη (με όλα τα πλεονεκτήματα για την τοπική αγορά) και θα στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της. Η Αγία Παρασκευή εκτός από έδρα της ΕΡΤ και του «Δημοκρίτου», θα αποτελέσει και κέντρο αθλητισμού λαμβάνοντας έτσι έναν αναπτυξιακό αέρα. Είναι όλα θέμα καλής θέλησης και πολιτικής βούλησης.

Με την υλοποίηση νέων αθλητικών υποδομών είναι η ευκαιρία της δημοτικής Αρχής να δείξει ότι ενισχύει και στηρίζει έμπρακτα τον αθλητισμό. Είναι η ευκαιρία να τον θέσει ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της κοινωνικής της πολιτικής.

Τουλάχιστον υπάρχει η προπονητική εμπειρία και το μεράκι από την πλευρά του Ομίλου, ώστε τα αποτελέσματα της προσπάθειας να είναι καταφανή. Οι σημαντικές επιτυχίες των αθλητών του ΟΑΑΠ είναι τρανή απόδειξη ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και η επιθυμία για ανέλιξη του αθλήματος στην πόλη μας. Και η μεγάλη προσέλευση μικρών και μεγάλων στους κόλπους του σωματείου αποδεικνύει το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατοίκων για την Αντισφαίριση.

Η ουσία είναι ότι ο Όμιλος Αντισφαίρισης της Αγίας Παρασκευής πρέπει να αποκτήσει και αυτός τον δικό του αθλητικό χώρο. Όπως συμβαίνει σε πολλούς άλλους δήμους της χώρας προέχει ο οργανωμένος αθλητισμός. Έτσι και ο ΟΑΑΠ που πρεσβεύει τον οργανωμένο αθλητισμό στην πόλη, μετά την έκρηξη ανάπτυξης με την επιτυχία του Στέφανου Τσιτσιπά, χρειάζεται αριθμό γηπέδων ικανό να καλύψει τις ανάγκες των αθλητών του, που είναι και πολίτες της Αγίας Παρασκευής.