Μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του Δήμου ήπια και με προσύμφωνο (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στο άρθρο «Μονόδρομος η λύση για το αμαξοστάσιο» (3-5-2021) είχαμε αναλύσει την καταλληλότητα των οικοπέδων στην Λ. Λαυρίου 22 και 24 για την μεταφορά του αμαξοστασίου του Δήμου. Είναι επίσης γνωστή η επιτακτική ανάγκη μετεγκατάστασής του, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αφού έχει προ πολλού λήξει η σύμβαση του χώρου που στεγάζεται τώρα και οι ιδιοκτήτες απαιτούν το οικόπεδό τους.

Το θέμα αυτό ήρθε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο (12-5-2021) με τον τίτλο «Λήψη απόφασης περί μίσθωσης και υπομίσθωσης ακινήτων για τη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του Δήμου» και εισηγητή το δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά. Πριν όμως ξεκινήσει η συζήτηση υπήρξαν προτάσεις για απόσυρση του θέματος γιατί προέκυψαν σοβαρά ζητήματα που προβλήθηκαν από την Αντιπολίτευση.

Όπως ειπώθηκε, στην εισήγηση του θέματος δεν είχαν προσδιοριστεί οι εργασίες που πρέπει να γίνουν στο χώρο, αλλά ούτε και το κόστος αυτών, επίσης δεν είναι γνωστή η ακριβής έκταση. Γεγονός που όπως είπε ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης αποτρέπει τους δημοτικούς συμβούλους από το να το υπερψηφίσουν, οπότε ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γιώργος Οικονόμου, που όμως παρουσίασε πολύ σημαντικά στοιχεία λέγοντας πως με αυτά «Η υπόθεση τινάζεται στον αέρα». Διατύπωσε δε ισχυρές επιφυλάξεις μετά την αυτοψία που έγινε επί τόπου.  Όπως ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου, σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Χ. Δάβαρη, έναν εκ των ιδιοκτητών του υπομίσθωση χώρου, ο κ. Δάβαρης ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και δεν υπάρχει υπογραφή του σ’ αυτό. Και μόλις ενημερωθεί από το λογιστή του θα κάνει ανάκληση της υπομίσθωσης.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα στο Κτηματολόγιο δεν υπάρχει είσοδος για το οικόπεδο, αλλά υπάρχουν δύο άλλες ιδιοκτησίες μπροστά. Συγκεκριμένα ρώτησε αν υπάρχει είσοδος – έξοδος από την οδό Τιμίου Σταυρού.

Δεν υπάρχει ούτε έκθεση από την Υπηρεσία Καθαριότητας και την Τεχνική Υπηρεσία για την καταλληλότητα του χώρου. Ούτε τεχνικοοικονομική προσέγγιση όπως είπε και ο κ. Μυλωνάκης.

Επισήμανε δε πως ενώ είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου το οικόπεδο, τα δημοτικά τέλη τα εισπράττει ο Δήμος Παιανίας και έχει και το δικαίωμα καθαριότητας. Άρα μπορεί να υπάρξουν τριβές με τον όμορο δήμο. Ρώτησε επίσης αν η δημοτική Αρχή έχει απευθυνθεί στο Σώμα των Εκτιμητών για να δει ποια είναι πραγματικά η αξία της μίσθωσης;

Προτείνει να επανεξεταστεί το θέμα, δηλώνοντας ότι η παράταξη δεν είναι αρνητική, πιστεύουν όμως ότι πρέπει να βρεθεί λύση και να βοηθήσουν όλοι σε αυτό.   

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πλευρές που θέλουν ακόμα λίγο ψάξιμο και το θέμα κινδυνεύει να μην πάρει ψήφο θετική και να «καεί» άλλη μια περίπτωση που έχει φτάσει αρκετά κοντά να ολοκληρωθεί, ζήτησε κι αυτός να αποσυρθεί το θέμα. Ήταν όμως εκείνος που όταν αποφασίστηκε η συζήτηση του θέματος είπε, ότι τα προβλήματα που αναφέρονται δεν είναι τραγικά. Για παράδειγμα, η ακριβής έκταση δεν έχει τόση σημασία αφού φαίνεται ότι είναι επαρκής ο χώρος και οι υψομετρικές διαφορές δεν είναι μεγάλες. Ήταν από την αρχή υπέρ της ψήφισης του θέματος.

Και τέταρτη δημοτική παράταξη δια στόματος κ. Δημήτρη Κονταξή (εκπροσωπώντας τον επικεφαλής του κ. Σταθόπουλο) ζήτησε να ελεγχθεί η καταλληλότητα του χώρου με τη δημιουργία πρόχειρου τοπογραφικού από την Τ.Υ. ώστε να δούμε το χώρο (εμβαδόν, κλήσεις, κλπ). Ζήτησε κι αυτός να βγει ένα περίπου κοστολόγιο για τις διαμορφώσεις που χρειάζονται και αν αυτό το κοστολόγιο που θα επιβαρυνθεί η δήμος αν θα το εγκρίνει η Επίτροπος. Επέμεινε δε στις υψομετρικές διαφορές που υπάρχου και πρέπει να αποκατασταθούν.

Ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς υπήρξε ανένδοτος στο να αποσυρθεί το θέμα. Δεν θα το στείλουν «στις καλένδες» είπε, όπως σε προηγούμενα θέματα με τις συχνές αναβολές της συζήτησής τους. Ζήτησε ωστόσο τη συμβολή του κ. Γιώργου Λαζουρά του έγκριτου νομικού της αντίστοιχης υπηρεσίας του Δήμου που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Ο κ. Λαζουράς ενημέρωσε ότι ο χώρος είχε προταθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή από το 2016, ως χώρος για τη δημιουργία του Πράσινου σημείου. Και μάλιστα υπήρχε πρόταση για αγορά, αλλά επειδή χαρακτηρίζεται ως δασικός χώρος δεν μπορεί να τα αγοράσει ο δήμος, έως ότου αλλάξει ο νόμος.

Υπάρχει επίσημο συμφωνητικό που έχει κατατεθεί στην εφορία για την μίσθωση των 2 στρεμμάτων (σε αντίκρουση στα λεγόμενα του κ. Δάβαρη) και βάση αυτού έχει το δικαίωμα της υπομίσθωσης. Έγινε παράλληλα έλεγχος των συμβολαίων στο Υποθηκοφυλακείο Κρωπίας.

Από νομικής πλευράς δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Μυλωνάκη ενημέρωσε πως η διάρκεια της μίσθωσης είναι από 1-2-2021 έως 31-5-2029 με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 2 χρόνια.  Για το θέμα των δημοτικών Τελών είναι γνωστό ότι η περιοχή ανήκει στο δήμο Αγίας Παρασκευής με Προεδρικό Διάταγμα από το 1927, υπάρχει ΦΕΚ, όμως ο Δήμος Παιανία θεωρεί ότι της ανήκει. Η υπόθεση αυτή δικάζεται στις 22 Ιουνίου και ευελπιστούν ότι θα τελεσφορήσει. Για την συγκεκριμένη έκταση συμφωνεί και η Προϊσταμένη της Υ.ΔΟΜ. θεωρώντας το ως μοναδικό.

Όσον αφορά την Επίτροπο, εγκρίνει δαπάνες που συμβάλουν λειτουργικά στις δραστηριότητες του Δήμου. Άρα δεν έχει λόγο να αρνηθεί την πληρωμή των εξόδων για τις μετατροπές που χρειάζονται.

Παρά τις σαφείς απαντήσεις του κ. Λαζουρά η αντιπολίτευση δίσταζε να υπερψηφίσει το θέμα εξαιτίας των ελλείψεων και των ασαφειών που υπήρχαν.

Η αλλαγή του κλίματος

Κατόπιν αυτών ο κ. Δήμαρχος προέβη στην εξής πρόταση: για να ελεγχθούν όλα αυτά τα θέματα θα ζητηθεί περίοδος χάριτος 4,5 μηνών (δλδ. μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) ώστε να μην καταβάλλεται μίσθωμα από το Δήμο.  Και επίσης τα 4.500€ που ζητάει ως μίσθωμα ο ενδιαφερόμενος, θα ζητηθεί να μειωθούν στις 4.000€. Εξάλλου μέσα στα όρια του Δήμου δεν υπάρχει άλλος χώρος κατάλληλος, ούτε ο κ. Σταθόπουλος είχε βρει στη θητεία του, όπως είπε.

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει στο δημοτικό συμβούλιο με τον κ. Μυλωνάκη να προτείνει να αλλαχθεί η εισήγηση σε «κατ’ αρχήν έγκριση» και εξουσιοδότηση στο δήμαρχο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Με την προϋπόθεση να επανέρθει το θέμα στο Δ.Σ. για την τελική απόφαση μίσθωσης.

Την οριστική λύση έδωσε ο κ. Λαζουράς προτείνοντας να γίνει ένα προσύμφωνο για κάθε οικόπεδο για το συγκεκριμένο 4μηνο και στη συνέχεια αφού διευθετηθούν τα εκκρεμή θέματα να προχωρήσει το Δ.Σ. στην κύρια μίσθωση. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από το Δήμαρχο και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην του Φυσάει κόντρα, που όμως αντί να καταψηφίσει, ψήφισε «παρών», δείχνοντας όλοι καλή διάθεση και διάθεση συνεργασίας.

Παρατηρήσεις:

Η συνεδρίαση κύλησε σε ήπιους τόνους χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Εξάλλου είναι αντιληπτό σε όλους η αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης άμεσα.

Εντύπωση προκάλεσε η στάση του κ. Σταθόπουλου που παραχώρησε την εκπροσώπηση εξολοκλήρου στον κ. Κονταξή και ο ίδιος ήταν σχεδόν ανύπαρκτος κατά τη συζήτηση του θέματος. Θα περιμέναμε να υπερθεματίσει μιας και η δική του δημοτική Αρχή με Αντιδήμαρχο Καθαριότητας τον Γιάννη Σιδέρη είχε επιλέξει το χώρο αυτό για τη δημιουργία του Πράσινου Σημείου. Εξαιτίας αυτού δε, περιμέναμε να είναι γνώστης των προαναφερθέντων προβλημάτων και να έχει κινηθεί επί θητείας του προς την επίλυσή τους. Αν το είχε κάνει τώρα δεν θα χρειάζονταν οι 4,5 μήνες για  την διευθέτησή τους. Ή πιθανόν επειδή δεν ασχολήθηκε με την επίλυσή τους γι’ αυτό να μην προχώρησε και το Πράσινο σημείο. Οι σκέψεις πολλές, τις απαντήσεις όμως τις έχει μόνο ο ίδιος.

Ο κ. Οικονόμου από την άλλη παρουσιάστηκε διαβασμένος και φαίνεται ότι δεν έμεινε άπραγος. Απέδειξε ότι ασχολήθηκε, με τη βοήθεια αξιόλογων στελεχών του, ερεύνησε και πραγματικά δημιούργησε αναταραχή (από άποψη πληροφοριών) στη συνεδρίαση. Και αυτή τη φορά κινήθηκε σε ήπιους τόνους και έδειξε σημεία καλής θέλησης για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος.

Η δημοτική Αρχή παρουσίασε σημεία ευελιξίας, με αποτέλεσμα να γυρίσει το «παιχνίδι» υπέρ της σε μια στιγμή που ήταν ουσιαστικά χαμένο. Η επιμονή του κ. Ζορμπά να μην αποσύρει το θέμα, αλλά να το συζητήσει με όποιο αποτέλεσμα αποδείχτηκε θετική κρίνοντας από το αποτέλεσμα.

Αντικειμενικά το δημοτικό συμβούλιο αρχίζει να παίρνει τη μορφή που όλοι θέλαμε. Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για κάτι μόνιμο ή παροδικό.