Δημ. Συμβούλιο 30/5/12 – ΟΤ 118 (video 1,2,3) – Τα πράγματα περιπλέκονται…

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 118 Ο.Τ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στο 1ο video ξεκινά η συζήτηση για το οικόπεδο 118 με την εισήγηση του Δημάρχου κου Ζορμπά.

Ακολουθεί η ενημέρωση από την κα Παλαμάρη (από την τεχνική υπηρεσία) για την νέα νομοθεσία (9/4/12) για εφαρμογή ρυμοτομικών σχεδίων και τροποποιήσεων, εξηγώντας πως μπορούμε να πάμε σε επανεπιβολή απαλλοτρίωσης χωρίς πρόβλημα. Παρουσίασε τον τρόπο που πρέπει να ενεργήσει ο ενδιαφερόμενος και εξήγησε ποιοί είναι οι σοβαροί πολεοδομικοί λόγοι που βοηθούν το Δήμο να διεκδικήσει το οικόπεδο. Επίσης βασική οικονομική προϋπόθεση είναι να υπάρχει στον Δήμο εγγεγραμμένο σε ειδικό κωδικό.

Σημαντική είναι η απάντηση της νομικής συμβούλου του Δημάρχου κας Κλαπαδάκη, η οποία είπε ότι υπάρχει δυνατότητα προσβολής από τους ιδιοκτήτες και υπάρχει πάντα περίπτωση να μην επανεπιβληθεί η απαλλοτρίωση από το δικαστήριο λόγω του προηγούμενου ιστορικού της υπόθεσης.

Ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς τόνισε ότι 35 μέρες μετά και δεν έχει γίνει καμία κίνηση από τους ιδιοκτήτες. Ο δε δικηγόρος των ιδιοκτητών τον ενημέρωσε ότι θα κάνουν αγωγή προς τον Δήμο ζητώντας αποζημίωση για την πολύχρονη δέσμευση του οικοπέδου. Επίσης όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, είναι δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν το ποσό που έχει καταβληθεί από το Δήμο, οπότε υπάρχουν τα  χρονικά περιθώρια. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι το ζήτημα του δανείου. Η EUROBANK ζητά εγγυήσεις πράγμα δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα, όμως ο Δήμος μπορεί να στραφεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τοποθέτηση στη συνέχεια από τον κο Γιαννακόπουλο, ο οποίος αναφέρει όλες τις διαδικασίες που έγιναν κατά την δική του θητεία και την εκταμίευση του πρώτου δανείου καθώς και την έγκριση του δευτέρου, το οποίο δεν εκταμίευσε η διοίκηση Ζορμπά. Νοιώθει αδικημένος γιατί του καταμαρτυρούν ότι για όλα φταίει αυτός, παρόλα αυτά πρέπει να αναγνωριστούν οι αγώνες που έχουν γίνει και αν το θέλουν μπορεί να βρεθεί τρόπος να σωθεί ο χώρος με ομόφωνη απόφαση. (2ο video)

Ο κος Σταθόπουλος ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που φταίνε και να ζητήσει κάποιος συγνώμη. Έριξε ευθύνες τόσο στον κο Γιαννακόπουλο, όσο και στον κο Ζορμπά, και τόνισε ότι η υπόθεση αυτή δείχνει την ήττα όλης της Δημοτικής Αρχής. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί θα είναι χρονοβόρα. Δήλωσε την στήριξή του και την πρόθεση να το ψηφίσει, αλλά προσπαθεί να καταλάβει πως στην αρχή του 2012 όλα ήταν μια χαρά και μάλιστα γίνονταν δεντροφυτεύσεις στον χώρο και πως φτάσαμε στην κατάσταση αυτή.

Βαρύτατες οι ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής κατά τον κο Γκιζιώτη, κάποια στιγμή πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να παρθεί μια απόφαση. Το οικόπεδο χάνεται. Ίσως να χαθούν και χρήματα αν ζητήσουν αποζημίωση οι ιδιοκτήτες. Ευθύνες όμως και στην τωρινή δημοτική αρχή που δεν έκανε έλεγχο της υπόθεσης. Ευθύνη και στην νομική υπηρεσία που δεν ενημέρωσε.

Ο κος Κουβόπουλος ξεκίνησε ρίχνοντας βόμβα στο συμβούλιο λέγοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, να καταχωρηθεί στα πρακτικά διαφορετικά (συμφωνα με τη νομοθεσία) οτι απόφαση παρθεί από το συμβούλιο είναι άκυρη. Επαίνεσε τον κο Ζορμπά για την κίνηση του να αποκαθηλώσει τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας. (επαληθεύοντας έτσι τις φήμες που είχαμε ακούσει για απομάκρυνση του κου Παναγούλη από τη θέση προϊσταμένου από τον Δήμαρχο).

Αποκάλυψη του Δημάρχου ότι για 10.000€ που δεν δόθηκαν έγκαιρα χάθηκε η απαλλοτρίωση (video 2ο, 37:42). Ο φάκελος του ΟΤ 118 θα πάει στον εισαγγελέα.

Η πιο σημαντική συνεδρίαση για το ζήτημα του Ο.Τ 118 ήταν η χθεσινή, όπου ακούστηκαν σημαντικά πράγματα και αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το ποιος φταίει. Βέβαια η εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι η καλύτερη για κανένα μέλος της δημοτικής αρχής όλης της 25ετίας. Το οικόπεδο ας θεωρηθεί χαμένο και όχι μόνο, αλλά υπάρχει πιθανότητα ο Δήμος να χάσει και χρήματα αν οι ιδιοκτήτες ζητήσουν αποζημίωση.

*** Κύριοι λίγη σοβαρότητα έστω και την ύστατη στιγμή. Ας γίνει μάθημα σε όσους ασχολούνται με τα κοινά, ώστε από δω και μπρος να παίρνουν σοβαρά τα θέματα του Δήμου και να μην κρατάνε δυο καρπούζια σε μια μασχάλη.Ένα-ένα.

*** Η νομική υπηρεσία γιατί είναι άφαντη; Κατηγορείται από παντού και αυτή τηρεί σιγή ιχθύος.   

*** Απλά πράγματα! Πείτε μου ποιος θα πληρώσει, να σας πω που θα πάει το οικόπεδο …