Πλατεία Αη Γιάννη– Οι μεταμεσονύχτιες αντικοινωνικές συμπεριφορές και η αναμονή λήψης μέτρων (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Η παραβατικότητα στην περιοχή της πλατείας Αγίου Ιωάννου είναι πασιφανές ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κάθετα. Αν και διαχρονικά υπήρχαν προβλήματα, όπως η πώληση και χρήση ουσιών, ο μεταμεσονύχτιος θόρυβος και η ούρηση στις εισόδους των κατοικιών. Προφανώς η πανδημία και η ανάγκη τήρησης των μέτρων περί μη συγχρωτισμού για αποφυγή μετάδοσης του SARS-CoV-2 έστρεψε την προσοχή στην πάνω πλατεία και εντέλει έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Έτσι στις 12 Μαΐου 2021 το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος από τις δημοτικές παρατάξεις με την παρουσία κοινοβουλευτικών στελεχών του Βόρειου Τομέα Αθηνών, όπως οι υπουργοί κ.κ. Γεωργιάδης και Κεραμέως και οι Βουλευτές κ.κ. Ρουσσόπουλος, Καιρίδης, Κατρούγκαλος και Ζαχαριάδης. Η συνεδρίαση πράγματι κύλησε σε ήπιους τόνους με λιγοστές αναφορές στις δράσεις ή μη του παρελθόντος. Μπορεί να βοήθησε σε αυτό το ότι παρακολουθούσαν περίπου 300 πολίτες σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου, καθώς και οι πολυπληθείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο των κατοίκων της περιοχής που ζητούσαν πραγματικές και άμεσες λύσεις και όχι κινήσεις μικροπολιτικής.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς εξέφρασε τον φόβο των κατοίκων μέσα από τα μηνύματα που λαμβάνει και περιέγραψε την παραβατικότητα που επικρατεί. Μίλησε δε για 4.000 μηνύματα που έχει λάβει η ΓΑΔΑ με παράπονα δημοτών για την κατάσταση στην πλατεία. Εξήγησε πως ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα ή αρμοδιότητες να επιβάλει τη νομιμότητα. Οι προτάσεις της δημοτικής Αρχής αφορούν τον έλεγχο της ποιότητας του αλκοόλ και σε ποιους διακινείται, να γίνονται αλκοτέστ στις εξόδους της πλατείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο αυστηρότατος έλεγχος της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, έλεγχος των οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα ή φέρουν κομμένες εξατμίσεις και έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων για αποφυγή διασποράς του Covid-19.

Ο τοπικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης» υποστηρίζει πως «Ο Σύλλογός μας είναι υπέρ της ελεύθερης χρήσης της πλατείας από οποιονδήποτε. Οι ελεύθεροι άνθρωποι όμως, έχουν όρια. Όρια, που  εκτείνονται έως εκεί που ξεκινούν τα δικαιώματα των συνανθρώπων του και εν προκειμένω των περιοίκων. Και είναι δικαίωμα των περιοίκων να χρησιμοποιούν και αυτοί την πλατεία χωρίς πρόβλημα, αλλά και να απολαμβάνουν ήσυχες και ασφαλείς νύκτες». Εκ μέρους του Συλλόγου μίλησε κ. Σπύρος Παπασπύρος. Αναλυτικά τη θέση του συλλόγου μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος μίλησε για “famous” πλατεία εξαιτίας του κ. Δημάρχου και απέδωσε την αύξηση της προσέλευσης στην οικονομική αδυναμία λόγω μνημονίων, γιατί αποτελεί διέξοδο. Μίλησε για διάλογο με τους νέους, αλλά και την τήρηση της νομιμότητας όπου απαιτείται. Αναφέρθηκε δε σε κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις (παγκάκια, κάδους κ.λπ.) οι οποίες από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να δώσουν λύση. Βέβαια μας προξένησε απορία η αναφορά του στις ασφαλτοστρώσεις και στους υπόγειους κάδους που πραγματοποιήθηκαν στην γύρω περιοχή όταν ήταν δήμαρχος. Πως η ασφαλτόστρωση δίνει λύση στην παραβατικότητα;  Σε αντίθεση με τον επικεφαλής του ο κ. Δημήτρης Κονταξής μίλησε για θέσεις που ακούστηκαν του στυλ «όλα είναι μια χαρά και να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί». Κατ’ αυτόν να μην στοχοποιηθούν οι νέοι γιατί δεν είναι όλοι «τσογλάνια» και «αλήτες» στην πλατεία, αλλά υπάρχουν και τέτοιοι. Μίλησε επίσης για άμεσα μέτρα αστυνομικής φύσεως και τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης.

Η πρόταση της παράταξης του κ. Γιώργου Οικονόμου περιλαμβάνει και την αισθητική και την λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας με ανάπλαση αυτής. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί η αστυνομία και οι άλλοι φορείς του κράτους (λόγω υποστελέχωσης) ο κ. Οικονόμου πρότεινε ενέργειες που μπορεί να κάνει ο ίδιος ο Δήμος. Όπως να αναθέσει τη φύλαξη της περιοχής σε ιδιωτική εταιρεία, να δημιουργήσει Δημοτική Αστυνομία και έως τότε να ενεργοποιήσει την Πολιτική Προστασία και να κάνει ελέγχους στις επιχειρήσεις. Χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και διάλογος, τόνισε ο κ. Οικονόμου. Βασική προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των δημοτών και η προστασία των παιδιών.

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης έριξε τις ευθύνες που χάθηκε η πλατεία για τους κατοίκους της στις διοικήσεις των Ζορμπά και Σταθόπουλου που τα τελευταία 10 χρόνια την αγνόησαν. Είναι αποκλειστικά δουλειά του Δήμου να αλλάξει τη χρήση της πλατείας, όχι με αστυνομοκρατία. Οι προτάσεις των «Αλλάζουμε» αποτελούνται από δύο σκέλη άμεσες λύσεις με γρήγορα αποτελέσματα (πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι, αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα φύλαξης και συνεργασία για διακριτική παρουσία της αστυνομίας) και προετοιμασία για την ανάπλαση της πλατείας ώστε τον επόμενο Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.  

Η επιτυχία ενός χώρου, όπως η πλατεία, είναι η επισκεψιμότητά της και η χρήση της, είπε ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης. Οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δείχνουν σε περισσότερους ελεύθερους χώρους με το άνοιγμα και των προαύλιων των σχολείων, χώρους φωτισμένους, φιλικούς και χρηστικούς. Χρηματοδότηση από το κράτος για να λυθούν προβλήματα υποδομών. Αθλητικά προγράμματα σε συνεργασία με τα σωματεία, άνοιγμα του Υμηττού, πολιτιστικές δράσεις και συζήτηση επί της ουσίας με τη νεολαία.

Σε προτάσεις προέβη και ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης. Πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία δεύτερης παιδικής χαράς, τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής, απομάκρυνση της κερκίδας και των σιντριβανιών, περιμετρική περίφραξη της πλατείας με θέσπιση ωραρίου λειτουργίας και συνεργασία με την αστυνομία για έλεγχο και πρόληψη της παραβατικότητας.

Η θέση της κ. Μελίνα Αλεφαντή ήταν σαφώς κατά της παρουσίας της αστυνομίας στην πάνω πλατεία. Ακολούθησε μεταφορά της πολιτικής σκηνής στο δημοτικό συμβούλιο κρίνοντας και επικρίνοντας την κυβέρνηση και ξεφεύγοντας από την ουσία του θέματος συζήτησης.

Αποφασίστηκε τελικά την Τρίτη 18/5 να συναντηθούν ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να συγκεντρώσουν τις προτάσεις και να ληφθεί απόφαση έως τις 31 Μαΐου.

Επιμύθιο

Έγινε κατανοητό πλέον ότι το πρόβλημα έχει χρονικό προσδιορισμό τις μεταμεσονύχτιες ώρες, συγκεκριμένα μετά τις 23:00 έως τα ξημερώματα. Και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η όποια λύση.

Το πρόβλημα το περιέγραψε σαφέστατα ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάρκουλας. Μεταξύ άλλων τόνισε: Το πρόβλημα είναι οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, όχι η νεολαία. Το πρόβλημα είναι οι παρανομίες που συντελούνται στην πλατεία, όχι η πλατεία. Οι νέοι δεν επιλέγουν να πάνε σε καταστήματα για το ποτό τους (έχει ανοίξει η εστίαση πλέον) γιατί εκεί υπάρχουν κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, ενώ στην πλατεία αισθάνονται ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι κανόνες.

Κανείς δεν αρνήθηκε ότι η αστυνόμευση είναι αποδεκτή, όχι όμως  η αστυνομοκρατία. Γεγονός που εν μέρει δικαιώνει τον Βασίλη Ζορμπά. Υπήρξε γενική παραδοχή, ότι η αστυνομία μπορεί να επιχειρεί κατά των παρανομιών που λαμβάνουν χώρα και να επιβάλει την τάξη. Δεν εξαντλείται όμως εκεί η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η νεολαία έχει κάθε δικαίωμα να διασκεδάζει, δεν είναι όμως διασκέδαση το σπάσιμο μπουκαλιών και η απόρριψη σκουπιδιών όπου βρει ο καθένας γεμίζοντας την πλατεία. Πρέπει να υπάρχουν όρια για όλους και πρέπει να τηρούνται. Επίσης πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα γύρω καταστήματα και ποινή σε αυτά που εφοδιάζουν με ποτά (και τυχόν νοθευμένα) τους ανήλικους.

Είναι αισιόδοξο μήνυμα πως όλες οι παρατάξεις είχαν συγκεκριμένες προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν άμεσα πραγματοποιήσιμες. Είναι γεγονός όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση πως αν τίθονταν όλες σε ψηφοφορία το πιο πιθανό θα ήταν να οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Όμως, η λειτουργία του Δ.Σ. διέπεται από νόμους και κανόνες και εφόσον αρχηγός παράταξης επιθυμεί οι προτάσεις του να τεθούν σε ψηφοφορία, ο πρόεδρος οφείλει να συμμορφωθεί. Αυτό όμως δεν συνέβη με την περίπτωση του κ. Αλέξανδρου Μουστόγιαννη (Μια γενιά μπροστά). Παρότι επέμενε, αγνοήθηκε τόσο από την πρόεδρο όσο και από τους υπόλοιπους επικεφαλής. Και μάλιστα από εκείνους τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης που στο πρόσφατο παρελθόν αρέσκονταν να έχουν την υποστηρικτική του ψήφο στις προτάσεις που κατέθεταν στο Δ.Σ..

Η πλατεία είναι γερασμένη και χρειάζεται επεμβάσεις ανανέωσης. Χρειάζεται φωτισμό, μεγάλους ή περισσότερους κάδους απορριμμάτων, άμεση λύση για τα σιντριβάνια, κλπ.

Είναι ευπρόσδεκτες οι προτάσεις για εκδηλώσεις και δράσεις σε αυτήν, που θα αλλάξουν τη χρήση της και θα της δώσουν την αξία που χρειάζεται.

Πάνω από όλα η πλατεία του Αη Γιάννη απαιτεί λύσεις τώρα. Το πρόβλημα γνωστό και τρανό. Δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται οι κάτοικοι της περιοχής σε «βασανιστήρια», πρέπει όμως και οι νέοι να μπορούν να διασκεδάζουν ακίνδυνα. Ακούστηκε αρκετές φορές ότι χρειαζόμαστε περισσότερους ελεύθερους χώρους. Φυσικά και χρειαζόμαστε, όμως δεν είναι αυτό λύση. Γιατί οι νέοι των λυκείων ή οι φοιτητές ή οι εργαζόμενοι νέοι που συχνάζουν στην πλατεία δεν πρόκειται ποτέ να συγκεντρωθούν στο προαύλιο ενός σχολείου.

Οι απαντήσεις στο πρόβλημα φωνάζουν από μόνες τους, ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα να δούμε αν θα τις ακούσουν …

Υ.Γ. Σε συζήτηση με νέους που συχνάζουν στην πλατεία τις μικρές ώρες άκουσα το εξής «ε, καλά αφού τους βλέπουμε που κάνουν μπάφο, δίπλα μας είναι» … Σύμφωνα με τον κ. Πρέκα Επιφάνειο (Ψυχοθεραπευτή – Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας) «ο Μπάφος, ή το αθώο για πολλούς “Τσιγαριλίκι”, αποτελούν τον προθάλαμο για την εμπλοκή οποιουδήποτε νέου/ας με τα σκληρά ναρκωτικά». Λένε πως όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις… Ο νοών νοείτω.