Τα σχέδια του Γιάννη Μυλωνάκη για να “Αλλάξει” την πόλη, σε μια συνέντευξη με το APimages (VD)

Μια σκιαγράφηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής και προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αλλάζουμε”, κ. Γιάννης Μυλωνάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο aparaskevi-images.gr και στην αρθρογράφο κ. Λένα Μαρκή.

Ο κ. Μυλωνάκης υπήρξε αυστηρός κριτής των μεγάλων έργων της πόλης κα επικεντρώθηκε στην καθημερινότητα των κατοίκων. “Οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι …”, τόνισε.

Μίλησε για τις ευθύνες των δύο τελευταίων δημοτικών Αρχών, αφού είναι αυτές που εναλλάσσονται, όπως είπε, τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τι θα έκανε εκείνος αν ήταν δήμαρχος; Από που θα ξεκινούσε τις παρεμβάσεις; Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε έδωσε σαφείς απαντήσεις.

Αναλύει πια ήταν η αιτία για να φανεί “η γύμνια του Δήμου σε επίπεδο υποδομών.” Μίλησε για την πανδημία, τη διαχείρισή της και τις επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα δίνοντας παράλληλα προτάσεις στήριξης.

Σε πολιτικό επίπεδο, αποτίμησε την παρουσία του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά και του Γιάννη Σταθόπουλου από την αντιπολίτευση και έκρινε την στάση τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο μιλώντας για συχνές “κοκορομαχίες“.

το «παλιό» δεν συγκρούεται με το κατεστημένο, διότι πιστεύουμε ότι το «παλιό» είναι το κατεστημένο“, ενώ το “«νέο» επιδιώκει μια ψηφιακή επανάσταση” σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη.

Αναφέρθηκε στο νέο εκλογικό νομοσχέδιο και στις αλλαγές που αυτό μπορεί να επιφέρει στην παράταξή του. Τέλος αποκάλυψε τι θα ήθελε να αλλάξει πρώτα στην πόλη.

Ακολουθούν το βίντεο της συνέντευξης και το πλήρες κείμενο αυτής.

.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ κ. Γ. ΜΥΛΩΝΑΚΗ στο aparaskevi-images.gr

Καλησπέρα σας, ήρθαν για να αλλάξουν την Αγία Παρασκευή, είναι ενεργοί πολίτες με επικεφαλής τον κύριο Γιάννη Μυλωνάκη.

Ο κύριος Μυλωνάκης έχει πολυετή εμπειρία στα δημοτικά πράγματα με νέα όμως οπτική και σύγχρονες ιδέες για την ανάπτυξη της πόλης. Στις δημοτικές εκλογές του 2019, κατέβηκε για πρώτη φορά με δικό του συνδυασμό και πήρε ένα πολύ σημαντικό και αξιόλογο ποσοστό 15% που τον έφερε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με 4 ακόμα Δημοτικούς Συμβούλους.

Λένα Μαρκή: Κύριε Μυλωνάκη καλησπέρα σας, είμαστε πολύ τυχεροί που δεχθήκατε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση πάνω στα θέματα της πόλης .

Γιάννης Μυλωνάκης: Ευχαριστώ πολύ! Είναι ιδιαίτερη τιμή! Έχουμε να τα πούμε πάρα πολύ καιρό άλλωστε και είναι μια ευκαιρία να ενημερώσουμε τους δημότες μας.

Λ.Μ: Βρισκόμαστε πλέον σχεδόν 2 χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές… Πώς θα περιγράφατε την εικόνα που παρουσιάζει η Αγία Παρασκευή σήμερα;

Γ.Μ.: Η κατάσταση στην Αγία Παρασκευή δεν είναι καλή! Το λέω αυτό γιατί από παιδί που ήμουν τα θέματα τα οποία απασχολούσαν τον Δήμο ήταν τα ίδια και δυστυχώς έχω μεγαλώσει αρκετά και παραμένουν τα ίδια, πολλά από αυτά τουλάχιστον.

Θα ξεκινήσω από αυτά τα λεγόμενα μεγάλα έργα που λέμε! Θα ξεκινήσω λοιπόν από το κολυμβητήριο.

Το κολυμβητήριο παραμένει η ντροπή της πόλης! 30 χρόνια σε αυτή την κατάσταση που ξέρουμε όλοι στη Νέα Ζωή.

Θα συνεχίσω, με το πάρκο Σταύρος Κώτσης. Το πάρκο Σταύρος Κώτσης, είναι 20 χρόνια που βρίσκεται αναξιοποίητο ενώ υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν εκεί πάρα πολλές υπηρεσίες που αφορούν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια! Το λεγόμενο , μάλλον, αθλητικό κέντρο γιατί μόνο αθλητικό κέντρο δεν είναι όταν σε κάθε ευκαιρία το αντιμετωπίζουμε ως σκουπιδότοπο , είτε χώρο εναπόθεσης κλαδιών πρόσφατα…

 Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ότι πρέπει να προχωρήσει και να δείξει ο Δήμος τη βούληση για να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στους κατοίκους.

Η βίλα Ιόλα… στην βίλα Ιόλα είχαμε μια σθεναρή αντίδραση στην αγορά της ως προς το τίμημα κυρίως, κι αυτό φυσικά αποδεικνύεται ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει 4 χρόνια και παραμένει στην κατάσταση που ήταν, χωρίς ο Δήμος να κινδυνεύει αν δεν την είχε αγοράσει πριν 4 χρόνια, ενώ θα μπορούσε να έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αξιοποίηση της.

Συνεχίζω με ένα θέμα το οποίο δεν έχει απασχολήσει δυστυχώς, είναι το κτήμα Σιστοβάρη. Το κτήμα Σιστοβάρη, περιέρχεται στην δικαιοδοσία του Δήμου, σε 4 χρόνια από σήμερα και κατά τη δική μας άποψη θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για την αξιοποίηση του. Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και είναι κάτι το οποίο το φωνάζαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο Δημαρχείο το οποίο βεβαίως είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, είναι ανάγκη να έχει η πόλη της Αγίας Παρασκευής ένα δημαρχείο, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς γι’αυτό με 30 χρόνια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό έργο.

Αυτά λοιπόν είναι όπως σας είπα και πριν τα μεγάλα έργα που λέμε, πρέπει όμως και για εμάς, είναι προτεραιότητα, να δούμε και τα θέματα της καθημερινότητας.

Οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με την καθαριότητα, δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στις πλατείες, οι οποίες παραμένουν χωρίς την συντήρηση που πρέπει.

Το πράσινο δεν είναι στην κατάσταση που πρέπει να είναι, τα πεζοδρόμια τα οποία έχουν συνεχώς παγίδες και σπασμένες πλάκες.

Είναι πάρα πολλά λοιπόν τα ζητήματα της καθημερινότητας και βεβαίως , κυρίως, κάτι το οποίο και θα το πούμε στη συνέχεια φαντάζομαι, αλλά και το ‘χουμε πει ως παράταξη, το θέμα των ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Λ.Μ: Γιατί το λέτε αυτό, ποιος ή τι φταίει γι αυτή τη ζοφερή κατάσταση που μας περιγράψατε;

Γ.Μ.: Στις προηγούμενες εκλογές, συνήθιζα να λέω ότι δεν θέλουμε τα επόμενα 4 χρόνια να είναι σαν τα προηγούμενα 8! Δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά, προφανώς την κυριότερη ευθύνη την έχει ο κύριος Ζορμπάς με τον κύριο Σταθόπουλο, διότι οι δύο τους εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και μία δεκαετία! Τώρα στο τι φταίει,

Αυτό που σίγουρα φταίει είναι η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, είναι η ιεράρχη ή η μη –μάλλον- ιεράρχηση των αναγκών και βέβαια ένα άλλο ζήτημα που εμείς τουλάχιστον έχουμε εντοπίσει, είναι η κακή συνεργασία που έχουν οι Δήμαρχοι που έχουν διατελέσει στην διοίκηση του Δήμου, με τις υπηρεσίες τους.

Λ.Μ: Αναφέρεστε συχνά σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε πώς τα εννοείτε αυτά;

Γ.Μ.: Η καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτό που κατά την δική μας άποψη θα πρέπει να φροντίζει ένας Δήμαρχος και είναι και ένα κλασσικό παράδειγμα σε άλλους Δήμους που κοιτάζουν το θέμα της καθημερινότητας, πόσο καλά τα πηγαίνουν οι Δήμαρχοι!

Θα σας πω λοιπόν, για να μην κουράζουμε, ένα παράδειγμα, ας πάρουμε λοιπόν έναν άνθρωπο που ξεκινάει το πρωί από το σπίτι του τι συναντάει στο δρόμο, συναντάει στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής ένα μεγάλο κυκλοφοριακό κομφούζιο το οποίο είναι αποτέλεσμα της διαμπερούς κυκλοφορίας που υπάρχει στην πόλη μας.

Ας δούμε λοιπόν μία μαμά, ή έναν άνθρωπο που βγαίνει με το καρότσι με το μωρό-είμαι κι εγώ νέος πατέρας πλέον και μπορώ να τα δω όλα αυτά με άλλο μάτι- που δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στο πεζοδρόμιο! Ένας άνθρωπος με ένα καρότσι, ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα ή ένας τυφλός όπως περπατάει συναντά παγίδες. Από δέντρα, καφάο, τα οποία ξαφνικά «φυτρώνουν» μπροστά σου, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα… κρύβουν σίδερα, όπως είπα και διάφορες άλλες παγίδες,  πλάκες σπασμένες! Αυτή είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων της Αγίας Παρασκευής.

Ας πάμε και στους ηλικιωμένους… ένας ηλικιωμένος ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα να εξυπηρετηθεί από το Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου, κάνοντας τις απλές εξετάσεις, αυτή τη στιγμή δεν έχει αυτή την δυνατότητα με αποτέλεσμα να πρέπει να πάει στο κέντρο υγείας Αγίας Παρασκευής και αν θα χρειαστεί να πάρει το λεωφορείο του ΟΑΣΑ καταλαβαίνεται τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει λυθεί με μια Δημοτική Συγκοινωνία, κάτι το οποίο είχαμε κι εμείς στο πρόγραμμα μας και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα της στάθμευσης.. έχουμε- και το ξέρετε πολύ καλά- ως παράταξη προτείνει η πλατεία του Αϊ Γιάννη, να προβλεφθεί, να μελετηθεί αν μπορεί να γίνει ένα υπόγειο παρκινγκ έτσι ώστε να μπορέσεις να συνδέσεις την αγορά. Έχουμε προτείνει και είναι και κάτι το οποίο λείπει το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος με την αξιοποίηση μονοπατιών και δραστηριοτήτων στο βουνό μας, που το βουνό μας είναι ο θησαυρός μας!

Και βέβαια αυτό που σας είπα και στην προηγούμενη ερώτηση , έχει να κάνει με τις ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη κάτι το οποίο ως Δήμος είμαστε πολύ πίσω. Αυτά είναι τα θέματα της καθημερινότητας και φανταστείτε  αν προσθέσουμε σε όλα αυτά τους ανθρώπους που γυρνάνε το βράδυ σπίτι τους , να έχουν σκοτεινούς δρόμους όπου οι κλοπές –το ξέρετε πάρα πολύ καλά- είναι πάρα πολλές πλέον στην Αγία Παρασκευή.

Ο φωτισμός θα μπορούσε να τονώσει το αίσθημα της ασφάλειας και βέβαια ποιες πρωτοβουλίες θα έπαιρνε ένας Δήμος, o Δήμαρχος, σε σχέση  με την αστυνόμευση της περιοχής.  Αυτά λοιπόν είναι τα ζητήματα της περιοχής. Αυτά λοιπόν είναι τα ζητήματα, τα κυριότερα ζητήματα που ακουμπούν στην καθημερινότητα του πολίτη.

Λ.Μ: Σε αυτά τα θέματα πιστεύετε ότι υπάρχουν εύκολες και άμεσες λύσεις και ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές;

Γ.Μ.: Εύκολη λύση δεν υπάρχει σε κανένα θέμα. Όλες οι λύσεις απαιτούν κόπο! Είναι όμως θέμα οργάνωσης. Πρέπει να αξιολογηθούν τα ζητήματα και να ιεραρχηθούν. Αφού λοιπόν ξεχωρίσεις  ποια είναι αυτά που μπορούν να λυθούν άμεσα και ποια είναι αυτά τα οποία απαιτούν χρόνο για να λυθούν, έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα. Άρα λοιπόν οι άμεσες λύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν είναι να ξεκινήσεις από αυτά που δεν απαιτούν γραφειοκρατικές διαδικασίες από την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου  και να συνεχίσεις βάζοντας, σε αυτά που σας είπα πριν, στα μικρά και καθημερινά ζητήματα την δική σου πινελιά. Αλλά όπως καταλαβαίνεται δεν είναι εδώ να τα λέμε στα λόγια, αυτά πρέπει να τα εφαρμόσεις στην πράξη. Άμεσες λύσεις οι οποίες χρειάζονται την παρέμβαση του Δήμου υπάρχουν και δεν είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν.

Λ.Μ: Υπό τις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσατε να μας πείτε ποια ανοιχτά θέματα της Αγίας Παρασκευής θεωρείτε ως μείζονος σημασίας, από τα οποία εσείς -αν ήσασταν δήμαρχος- θα ξεκινούσατε τις παρεμβάσεις σας στην πόλη;

Γ.Μ.: Καταρχάς όλα αυτά τα θέματα που σας είπα πριν είναι μείζονος σημασίας! Όλα! Και αυτά που εκκρεμούν από το παρελθόν και αυτά που ακουμπούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Για μένα το πρώτο και βασικό είναι η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου. Αυτό που δυστυχώς κάποιοι σπεύδουν να πουν ότι φταίνε οι υπάλληλοι και οι  υπηρεσίες , είναι κάτι που δεν είναι σωστό, είναι εντελώς λάθος!

Εγώ λοιπόν αυτό που θα προσπαθούσα να κάνω σε πρώτη φάση είναι να κάνω συμμέτοχους τους εργαζόμενους στο σχέδιο που έχω για την πόλη. Αυτό θεωρώ ότι είναι η αρχή για να πετύχεις όλα τα προηγούμενα που σας είπα. Βασικό, πολύ βασικό ζήτημα είναι το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο ψηφιακός λοιπόν μετασχηματισμός που συνεισφέρει; Συνεισφέρει στο εξής, λύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης κι έτσι πετυχαίνεις να μπορέσουν οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν απρόσκοπτα στο να λύνουν αυτά τα καθημερινά  κι απλά προβλήματα. Το άλλο που θα έκανα και είναι πάρα πολύ απλό, όλο το προσωπικό του Δήμου θα ήταν στον δρόμο, είναι παντελής η απουσία του Δήμου της Αγίας Παρασκευής στους δρόμους.

Λ.Μ: Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ακόμη δυστυχώς παρούσα. Η Αγία Παρασκευή δεν αποτελεί εξαίρεση. Πώς κρίνετε ότι τα έχει πάει η δημοτική αρχή σε αυτήν την περίπτωση και τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε πράξει;

Γ.Μ.: Είναι αλήθεια ότι είναι πρωτόγνωρο αυτό που έχει συμβεί και μας αιφνιδίασε όλους και βέβαια μέχρι εκεί θα μπορούσα να δικαιολογήσω το αρχικό μούδιασα του  Δήμου μας. Στην συνέχεια όμως άρχισαν να φαίνονται τα αντανακλαστικά κάποιων Δημάρχων για το πώς διαχειρίστηκαν την κατάσταση  και φυσικά για το τι υποδομές υπήρχαν, Στην Αγία Παρασκευή , μόλις προχθές πήραμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές από τα δημοτικά τέλη.

Μέχρι πριν λίγο καιρό  ο κ. Ζορμπάς προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν χρειάζεται να γίνονται τεστ στους εργαζόμενους, στις ευπαθείς ομάδες, στους εκπαιδευτικούς, κάτι για το οποίο εμείς προσπαθήσαμε να  πούμε το αντίθετο. Φάνηκε από την πανδημία η γύμνια του Δήμου σε επίπεδο υποδομών.

Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την τηλεργασία και δεν μπορούμε να παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες. Η πανδημία ήταν μια ευκαιρία για την ανάπτυξη  της πρωτοβάθμιας φροντίδας , ένα θέμα που συζητήθηκε  και στο Δημοτικό Συμβούλιο και το κράτος έδινε την δυνατότητα για την στελέχωση της.

Δεν αξιοποιήθηκε ούτε αυτή η δυνατότητα!!!

Μια απλή επίσκεψη στο Δημοτικό Ιατρείο του Τσακού θα σας πείσει για τα λεγόμενα μου! Θα σας έλεγα βέβαια να πάτε και στο Δημοτικό Ιατρείο Κοντοπεύκου αλλά ο κύριος Ζορμπάς το έκλεισε δυστυχώς!!!

Εμείς λοιπόν από την πρώτη  φάση της πανδημίας  προτείναμε  άμεσα να εφαρμοστούν κάποια μέρα από το Δήμο. Δηλαδή, να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, να στηριχτούν οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως να δημιουργηθεί μία ομάδα η οποία θα συντόνιζε όλη αυτή την κατάσταση  την οποία βιώνουμε εδώ κι ένα χρόνο. Και τι εννοώ θα συντόνιζε, αντί λοιπόν να απασχολούνται οι υπηρεσίες που έχουν να ασχοληθούν με την καθημερινότητα, οι αντιδήμαρχοι  που έχουν να διαχειριστούν την καθημερινότητα , αν είχε δημιουργηθεί – όπως έχει γίνει σε άλλους Δήμους- μια ομάδα που θα παρακολουθούσε την νομοθεσία, τα μέτρα ακόμα και τα κρούσματα που υπάρχουν στην Αγία Παρασκευή , καταλαβαίνετε πόσο καλύτερα θα μπορούσαμε να είχαμε διαχειριστεί την κατάσταση. Και αυτό θέλω να πω, ότι θέλω να το συνδέσω με το πρώτο κομμάτι της απάντησης , ότι έχουμε φτάσει ένα χρόνοι μετά για να παίρνουμε μέτρα τα οποία θα έπρεπε να είχαμε πάρει ένα χρόνο πριν.

Λ.Μ: Η επιχειρηματικότητα έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Ιδιαίτερα για την Αγία Παρασκευή θα είχατε να προτείνετε κάποιες συγκεκριμένες δράσεις για την τόνωσή της;

Γ.Μ.: Είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα είναι πάρα πολλές λόγω της πανδημίας, βέβαια ας μην τα ρίχνουμε όλα στην πανδημία. Το πρόβλημα στην Αγία Παρασκευή προϋπάρχει.

Εμείς ως παράταξη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες κι έχουμε κάνει προτάσεις και με αφορμή την πανδημία αλλά και πριν την πανδημία, σε σχέση με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αγοράς.

Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις: Οι προτάσεις είναι, η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για να μπορέσουν να γίνουν οι αγορές. Ας πάρουμε κι εδώ ένα παράδειγμα, όταν πάτε σε ένα εμπορικό κέντρο, γιατί πάτε; Πάτε γιατί έχει στάθμευση, γιατί έχει ασφάλεια, πάτε γιατί μπορείτε να βρείτε αυτό που θέλετε να αγοράσετε. Αυτό λοιπόν που έχουμε προτείνει εμείς είναι τα λεγόμενα open malls

Τι εννοούμε ακριβώς: Είναι να μπορέσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τον αγοραστή, δηλαδή, στην Αγίου Ιωάννου για παράδειγμα, που είναι ο κεντρικότερος εμπορικός δρόμος-χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνεται και σε άλλους δρόμους, να γίνει μία συνέργεια με τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, έτσι ώστε να μπορεί να παρκάρει εύκολα ο δημότης με την χορήγηση του Δήμου, να υπάρχει security, να υπάρχει σήμανση στα μαγαζιά, να υπάρχει μία ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα ξέρει ο άλλος ποιο μαγαζί πάει να βρει.

Αν λοιπόν δημιουργήσεις αυτό το ασφαλές περιβάλλον, αυτομάτως κάνεις και μία μεγάλη κίνηση στο να τονώσεις την αγορά. Τώρα, σε σχέση λοιπόν με την τόνωση της επιχειρηματικότητας , αυτό που είχαμε προτείνει –και υπάρχουν αυτά φυσικά στο πρόγραμμα μας-να δημιουργηθεί ένα μητρώο ανέργων το οποίο να μπορεί ο Δήμος να διαχειρίζεται, ο Δήμος, λοιπόν, να είναι ο διαμεσολαβητής, όπου θα φέρνει σε επαφή τις επιχειρήσεις με τους ανέργους της Αγίας Παρασκευής.

Καταλαβαίνεται πόσο σημαντικό θα ήταν αυτό και για τις δύο πλευρές.

Λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις και βέβαια αυτό που σίγουρα θα μπορούσε να γίνει, είναι μία συνεργασία του δήμου με τον εμπορικό σύλλογο για την ανάπτυξη κάποιων δράσεων από  κοινού όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτό το περιβάλλον και της ενίσχυσης της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.

Λ.Μ: Ας περάσουμε σε πολιτικό επίπεδο. Με βάση τα όσα ζήσατε τα πρώτα αυτά δύο χρόνια της νέας δημοτικής περιόδου στο Δ.Σ., ποιες είναι οι εντυπώσεις σας σε ό,τι αφορά τη διοίκηση, αλλά και την αντιπολίτευση;

Γ.Μ.: Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε κανονικά να είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι είχαν όλα τα προηγούμενα. Γιατί; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει μία παράταξη η οποία έχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα λοιπόν αυτό που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να βλέπουμε σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, να υπάρχει συναίνεση, να υπάρχει συνεργασία, προκειμένου να μπορούν να συζητούνται με μεγαλύτερη άνεση τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό για να συμβεί ποιος θα ήταν ο οποίος θα έπρεπε να το επιδιώξει; Ο Δήμαρχος! Αντί λοιπόν να βλέπουμε ένα Δήμαρχο που να προσπαθήσει να εξασφαλίζει και να θέλει ο ίδιος ο Δήμαρχος να υπάρχει αυτό που σας είπα πριν. Βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο! Βλέπουμε ένα Δήμαρχο ο οποίος πάρα πολλές φορές διχάζει, πάρα πολλές φορές ανεβάζει τους τόνους χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και βλέπουμε ένα Δήμαρχο που να μην μπορεί να αλλάξει, να αλλάξει και να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση. Είναι βέβαια φιλότιμες οι προσπάθειες της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και παρόλες αυτές τις προσπάθειες, συνεχίζουμε να βλέπουμε μία συνεχή αντιπαράθεση του κυρίου Ζορμπά και του κυρίου Σταθόπουλου και τις κοκορομαχίες όπως τις έχω χαρακτηρίσει πάρα πολλές φορές. Κι αφού λοιπόν με ρωτάτε για την αντιπολίτευση, ο κύριος Σταθόπουλος αντί να ασκεί τον θεσμικό του ρόλο με έλεγχο και κριτική, το μόνο που φαίνεται ότι τον ενδιαφέρει και κάνει, είναι ουσιαστικά να διεκδικεί την πατρότητα αυτών των λίγων έργων που έχουν ξεκινήσει και γίνονται στην πόλη για να φανεί έτσι λίγο καλύτερος από τον κύριο Ζορμπά. Με σα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον, αυτό το μίζερο περιβάλλον θα έλεγα, η Δημοτική μας ομάδα, η παράταξη μας αυτό που προσπαθεί είναι να αλλάξει αυτή την ατζέντα προσφέροντας μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων και προτάσσοντας τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την πόλη μας. Και πάντα φυσικά με προτάσεις!!!!

Λ.Μ: Έχετε αναφέρει πολλές φορές τους όρους «ανανέωση», «αλλαγή τρόπου σκέψης», «εκμοντερνισμός». Πώς ορίζεται το «παλιό» και τι πρεσβεύετε ως «νέο»;

Γ.Μ.: Ναι είναι αλήθεια ότι τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές και στις εκλογές ανεβάσαμε και πάρα πολύ τους τόνους… θέλαμε να προκαλέσουμε! Ναι! Θέλαμε να προκαλέσουμε γιατί ο διαχωρισμός μεταξύ «παλιού» και «νέου» σίγουρα δεν είναι ηλικιακός, είναι θέμα νοοτροπίας! Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς και αυτό ακριβώς ήταν το βασικό συνθετικό της δημιουργίας της παράταξης μας «Αλλάζουμε». Το «παλιό» αν θέλουμε να το ορίσουμε αποδέχεται ότι τα πράγματα είναι έτσι και δεν αλλάζουν, το «παλιό» δεν συγκρούεται με το κατεστημένο, διότι πιστεύουμε ότι το «παλιό» είναι το κατεστημένο, το «παλιό» δεν διεκδικεί από το κράτος αλλά τι κάνει; Επαιτεί… Το «παλιό» προσπαθεί να απαντήσει στα σύγχρονα προβλήματα με πρακτικές του παρελθόντος, το «παλιό» στηρίζεται ακόμα και σήμερα στα χρίσματα και  στους κομματικούς μηχανισμούς! Αντίθετα εμείς τι πιστεύουμε; Εμείς πιστεύουμε ότι σημασία δεν έχει να κερδίζεις τις εκλογές αλλά την εμπιστοσύνη των πολιτών! Εμείς που λέμε, και το είπατε κι εσείς, ότι είμαστε «νέο», Ναι είμαστε «νέο» ξέρετε γιατί; Γιατί δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε καμία με περίπτωση με έναν Δήμο που λειτουργεί με σφραγίδες και φαξ, αντίθετα επιδιώκουμε μία ψηφιακή επανάσταση. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση να γίνονται απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πίσω από κλειστές πόρτες γιατί πολύ απλά εμείς θέλουμε να έρθουν όλα στο φως. Αυτό λοιπόν και πάρα πολλά άλλα οριοθετούν το «παλιό» με το «νέο»! Και νομίζω ότι σε αυτά τα δύο χρόνια παρουσίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε δείξει τα δείγματα γραφής μας και αυτό φυσικά μπορούν να το αξιολογήσουν οι πολίτες.

Λ.Μ: Πριν λίγες μέρες συζητήθηκε και στο Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση. Πώς επηρεάζουν την παράταξή σας οι αλλαγές που φέρνει;

Γ.Μ.:  Η παράταξη μας είναι πάντα έτοιμη να δώσει τη μάχη και να πείσει του πολίτες ότι πρέπει να αλλάξουμε σελίδα, να αποδείξει ότι ο κύριος Ζορμπάς και ο κύριος Σταθόπουλος είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Τώρα σε σχέση με το νομοσχέδιο, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα σταθώ στις επιμέρους αλλαγές, εκλογικές μόνο, που φέρνει αυτός ο νόμος αλλά στην ουσία η οποία είναι ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να λειτουργούν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των υπηρεσιών του Κεντρικού κράτους και ότι έρχεται πάντα σε όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει το κεντρικό κράτος να επιβάλει αυτά που πρέπει να εφαρμόσει  η αυτοδιοίκηση, γιατί πολύ απλά δεν μιλάμε τότε για αυτοδιοίκηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς οι αυτοδιοικητικοί εκλεγόμαστε ακριβώς από το ίδιο εκλογικό σώμα που εκλέγονται και οι βουλευτές, άρα λοιπόν αυτό που πιστεύουμε και ως παράταξη, ότι θα έπρεπε να ισχύει, και η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία ήταν μία καλή συζήτηση ομολογουμένως, αυτό λοιπόν που θα έπρεπε να συμβαίνει είναι το εξής, η τοπική αυτοδιοίκηση να αποφασίζει μόνη της το πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργεί, τους πόρους που θα διαχειρίζεται, τις αρμοδιότητες και θα εισηγείται στο κεντρικό κράτος τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε οι βουλευτές, η βουλή μας, να ψηφίζουν αυτά τα οποία έχουν εισηγηθεί τα όργανα της διοίκησης. Τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση.

Λ.Μ: Πώς ονειρεύεστε την πόλη σε 4-5 χρόνια; Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητές; Είστε επικεφαλής των «Αλλάζουμε», τι θα θέλατε να αλλάξετε;

Γ.Μ.: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση! Ως επικεφαλής μιας παράταξης που διεκδικεί την δημαρχία δεν αρκεί να ονειρεύομαι! Αυτό που κάνουμε με τους συνεργάτες μου είναι να σχεδιάζουμε, να προγραμματίζουμε και διεκδικούμε αυτά που θα εφαρμόσουμε την επόμενη ημέρα των εκλογών του 2023. Αυτό που πραγματικά θα ήθελα να αλλάξω και αποτελεί ένα στοίχημα για μένα, είναι όπως σας είπα και στην προηγούμενη ερώτηση που μου κάνατε είναι η καθημερινότητα των πολιτών  αυτό που πραγματικά θέλω και για τους πολίτες που σας έφερα ως παράδειγμα, τα καθημερινά προβλήματα που βιώνουν είναι όταν αυτοί οι άνθρωποι θα γυρίζουν το βράδυ στο σπίτι τους να νιώθουν περήφανοι που ζουν στην Αγία Παρασκευή.

Λ.Μ: Κύριε Μυλωνάκη μας δίνετε την επιλογή να αλλάξουμε! Στο χρονικό διάστημα που είχαμε  μας δώσατε και προτάσεις, άρα εξαρτάται από τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής τι θα κάνουνε! Εμείς σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την ωραία εμπειρία που είχαμε.

Γ.Μ.: Κι εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ και εδώ θα είμαστε με τις προτάσεις μας, με την κριτική μας στην Δημοτική Αρχή, αλλά και με την υπεύθυνη στάση που έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα διότι εκεί που χρειάζεται να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν, κρατάμε μόνο αυτά που μας ενώνουν κι έτσι θα προχωρήσουμε και στο επόμενο διάστημα! Ευχαριστώ πολύ

(Σ.σ.: να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τηρήθηκαν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με την αποφυγή διασποράς της νόσου Covid-19 και οι μάσκες βγήκαν μόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησηςαφού τηρούνταν και η ανάλογη απόσταση).