Δυναμική και Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για την αναγκαιότητα και μοναδικότητα του “Μακρή” (Ο.Τ.119 έγγραφο DOC-VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σε δυναμική ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής (στις 8/1/2020) στο θέμα της λήψης δανείου ύψους 2.750.000€ για την αγορά του «Μακρή».

Η ουσιωδέστερη επισήμανση που προέκυψε, είναι ότι η αγορά αυτή είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ και ο χώρος ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ για την σχολική κοινότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη η αγορά του από το Δήμο.

Συνοπτικά, τα «εκπαιδευτήρια Μακρή» που βρίσκονται στο Ο.Τ. 119 (Ελ. Βενιζέλου & Μπουμπουλίνας) στον Τσακό κρίθηκαν ως χώρος κατάλληλος για να στεγαστεί το 12ο δημοτικό σχολείο που θα δώσει πνοή στην σχολική κοινότητα. Η επιθυμία απόκτησης του οικοπέδου ξεκίνησε το 2005* και επίσημα δεσμεύτηκε το 2011 με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου που το χαρακτήριζε για χρήση σχολική. Η κατάσταση όμως έφτασε στα όριά της, αφού η κληρονόμος προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την άρση του ρυμοτομικού βάρους και την αποδέσμευση του χώρου. Για την απόκτησή του απαιτείται δανεισμός, αφού ο Δήμος δεν διαθέτει το ποσό από ιδίους πόρους. Αυτός ο δανεισμός αποτελούσε το 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης και τράβηξε τα βλέμματα όλων πάνω του.

Σημαντική ήταν η στάση του Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά που αντί να αναλωθεί στην ανάγνωση της εισήγησης, που ήταν ήδη γνωστή σε όλους, προχώρησε σε δημόσια πρόσκληση προς την κληρονόμο. Την κάλεσε σε διαπαραταξιακή συνάντηση για την απευθείας αγορά του οικοπέδου, χωρίς δήμος – κληρονόμοι να οδηγηθούν στις δικαστικές αίθουσες. Πρόταση που επανέλαβε και στο τέλος μετά την ψηφοφορία.

Στην τοποθέτηση όλων από την αρχή διαφάνηκε μια θετική αύρα. Ήταν πάντα δεδομένη η επιθυμία της απόκτησης του χώρου για τη δημιουργία ενός ακόμη σχολείου και αυτός είναι ο μοναδικός κατάλληλος χώρος στην πάνω περιοχή. Οι ανάγκες μεγάλες και όπως γλαφυρά περιέγραψε η κ. Ξυνογαλά (πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων), δεν υπάρχει πουθενά ελεύθερος χώρος στα σχολεία, δεν υπάρχει χώρος εστίασης, αίθουσα εκδηλώσεων, στο 3ο δημοτικό μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ που στάζουν ή στο κυλικείο και στο 2ο δημοτικό 50 παιδιά έχουν μόνο μία τουαλέτα!

Από τις δημοτικές παρατάξεις υπήρξε η πρόταση να τεθεί χρονικό όριο όσον αφορά τη λήψη του δανείου στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το χρονικό όριο που ζητήθηκε από τον κ. Σταθόπουλο ήταν η 10η Φεβρουαρίου. Επίσης να γίνει σαφές, ότι θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες της απαλλοτρίωσης.  Πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Δήμαρχο και ικανοποίησε και την παράταξη του κ. Γιώργου Οικονόμου που ζητούσε να μπουν χρονικά όρια διαφορετικά θα απείχαν της ψηφοφορίας. Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε όσα ανέφερε και δημόσια σε ανακοίνωσή του, για κωλυσιεργίες της Διοίκησης Ζορμπά. Αναρωτήθηκε δε ο κ. Οικονόμου, πόσες φορές θα περάσει το θέμα από την Οικονομική Επιτροπή και το Δ.Σ. και επισήμανε τους κινδύνους από την καθυστέρηση. Για να λάβει την απάντηση από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τίμο Κωστόπουλο, ότι η διαδικασία λήψης δανείου είναι συγκεκριμένη και μέχρι στιγμής ακολουθείται άψογα.

Αποφασισμένος για την αγορά του οικοπέδου παρουσιάστηκε ο επικεφαλής των «Αλλάζουμε» κ. Γιάννης Μυλωνάκης και υπέρ της λήψης δανείου, αλλά ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του θα σταθεί μακριά από πολιτικά παιχνίδια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Σταθόπουλου, είπε, δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες για τη λήψη δανείου. Στη συνέχεια εντύπωση προκάλεσε η ερώτησή του, αν έχει γίνει κάποια συνάντηση με τους ιδιοκτήτες και αν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πρόταση προς αυτούς.  

Όλοι θέλουν το σχολείο τόνισε ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης, αν και είναι υποχρέωση του κράτους να αγοράζει τους χώρους και να χτίζει τα σχολεία, όχι του δήμου. Μίλησε όμως και για πολυετή υποτίμηση του θέματος από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και πως ασχολήθηκε μόνο προεκλογικά. Έκρινε σωστή την κατεύθυνση της μετατόπισης της σημερινής δημοτικής Αρχής  για την απόκτηση του χώρου. Αναφερόμενους στους ιδιοκτήτες, είπε ότι όλοι θα πρέπει να βάζουν πρώτα τις ανάγκες των δημοτών και εξήρε την σημαντική συμβολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων στη διεκδίκηση του οικοπέδου.

Την απόλυτη συμφωνία του με τη θέση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων εκδήλωσε ο κ. Κώστας Κρητικίδης. Αναφέρθηκε και αυτός στην αναγκαιότητα απόκτησης του χώρου, στην αμεσότητα των κινήσεων και συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου προς τους ιδιοκτήτες.

Το ποσό του δανείου προήλθε από πραγματογνωμοσύνη ενός εκτιμητή και σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κονταξή η τελική κοστολόγηση του οικοπέδου μπορεί να είναι ακόμη πιο χαμηλή, ακόμη και στα 1.800.000€. Μίλησε για λάθος εικόνα που έχουν οι ιδιοκτήτες και από αυτά που προσδοκούν από ένα δικαστήριο.

Ο Αντίλογος

Παρά την αποφασιστικότητα των δημοτικών συμβούλων η απέναντι πλευρά δεν φάνηκε να έχει διάθεση για διαπραγματεύσεις. Ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Αρτέμης Κυριαζής, υπήρξε κάθετος λέγοντας πως θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό. Και μάλιστα οι ιδιοκτήτες επιφυλάσσονται να στραφούν εναντίον του Δήμου.

Την απάντηση έδωσε ο κ. Ζορμπάς με τον δικό του σίγουρο τρόπο, βάζοντας γκολ από τη σέντρα στην ουσία. Επισήμανε στον κ. Κυριαζή πως ακόμη κι αν δικαιώσει το δικαστήριο τους ιδιοκτήτες, ο Δήμος έχει δικαίωμα επανεπιβολής της απαλλοτρίωσης και με τις δικαστικές διαμάχες που θα προκύψουν το ζήτημα θα τραβήξει εις μάκρον. Γίνεται σαφές ότι οι χαμένοι στην περίπτωση αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες του χώρου. Επίσης τόνισε ότι αν ληφθεί υπόψιν ο τρόπος υπολογισμού και αγοράς άλλων οικοπέδων από το δήμο (βλ. Ιόλα, οδό Γούναρη, κλπ) η τιμή αγοράς μπορεί να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Γι’ αυτό να συμβουλέψει τους πελάτες του σύμφωνα με το συμφέρον τους.

Σχολιασμός

Συγχαρητήρια για τη στάση του έλαβε ο κ. Ζορμπάς από τον κ. Γκόνη και βρήκε σύμφωνο τον κ. Κονταξή η πρότασή του προς τους ιδιοκτήτες. Γενικά η όλη θεώρησή του έστειλε μια θετική εικόνα. Αν και στο παρελθόν κατηγορήθηκε ότι άλλαζε απόψεις για το θέμα, στη συνεδρίαση αυτή υπήρξε απόλυτος και κάθετος. Αυτό φάνηκε και από την απάντηση στην ακαμψία του δικηγόρου, όπου του έθεσε ξεκάθαρα την κατάσταση.

Εντύπωση προκαλεί για μία ακόμα φορά πως σημαντικά έγγραφα δεν φτάνουν άμεσα στα χέρια του εκάστοτε δημάρχου. Έγγραφο που αφορούσε το επικείμενο δικαστήριο έφτασε εις γνώσιν του Δημάρχου στην Ο.Ε. και κατόπιν σχετικής ερώτησης του κ. Οικονόμου.

Παρά τους διαξιφισμούς και κάποιες τοποθετήσεις «επί προσωπικού», το δημοτικό συμβούλιο παρουσίασε ομόπνοια και δυναμική που δεν έχουμε ξαναδεί. Η ομοφωνία που επιτεύχθηκε προσφέρει το κύρος που χρειάζεται ο Δήμος στις συζητήσεις με τους Τραπεζικούς Οργανισμούς και στη διεκδίκηση του οικοπέδου.

Είναι αστείο, θα έλεγε κανείς, να παρακολουθούμε δημοτικούς συμβούλους να ζητούν άμεσες διαδικασίες και επίσπευση, όταν επί πέντε ολόκληρα χρόνια που είχαν την εξουσία στα χέρια τους και δεν έφεραν αποτέλεσμα. Φυσικά είναι θέμα προτεραιοτήτων, αν αναλογιστεί κανείς ότι με τα χρήματα που έδωσε η Διοίκηση Σταθόπουλου για την αγορά του κτήματος Ιόλα, θα μπορούσε να είχε αποκτηθεί το «Μακρή» και να είχε αρχίσει ήδη η κατασκευή του από τις ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ. Ο σωστός ηγέτης οφείλει να αξιολογεί σωστά τις ανάγκες των πολιτών.

Τείνει να γίνει συνήθεια να διακόπτεται πολλάκις ο κ. Μυλωνάκης κατά την τοποθέτησή του. Συνέβαινε με την προηγούμενη σύνθεση του Δ.Σ. και συνεχίζεται με την καινούργια. Σε 7 λεπτά διεκόπη 10 φορές, γεγονός που όπως χαρακτήρισε και η πρόεδρος του Δ.Σ. είναι «αίσχος»! Παρόλα αυτά εκείνος δεν πτοείται και εξακολουθεί να λέει ξεκάθαρα τις απόψεις του, ακόμα κι αν κάποιοι ενοχλούνται. Όπως πολλές φορές έχει δηλώσει προηγείται ότι είναι ωφέλιμο για τους πολίτες.

Η ουσία είναι πως η απόκτηση του «Μακρή» φαντάζει πιο κοντά από ποτέ. Όλοι είναι σύμφωνοι, υπάρχει ήδη προέγκριση του δανείου και αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου. Βέβαια θα ήταν καλύτερα για όλους το ζήτημα να λήξει με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Έτσι και ο δήμος θα αποκτήσει αυτό που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη, ένα σχολείο και οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν και θα έχουν λύσει ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση για τους ιδιοκτήτες θα συνεχιστεί μια 14ετής ταλαιπωρία, που κανείς δεν γνωρίζει που και πότε θα καταλήξει.

(σ.σ. σύντομα θα δημοσιευθεί ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της προσφυγής)

*Το χρονικό του Ο.Τ. 119, γνωστού ως «Εκπαιδευτήρια Μακρή»:

2005 Κρίνεται κατάλληλο για ενοικίαση και στέγαση του 12ου δημοτικού σχολείου από την Επιτροπή Καταλληλότητας (αρ. 3 Ν. 513/1976).

2008 Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίνεται αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για ένα χρόνο

2011 Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου και χαρακτηρισμός του χώρου ως «σχολικός».

2014-4-24 Η Επιτροπή Καταλληλότητας έκρινε κατά πλειοψηφία ακατάλληλο το χώρο λόγω παλαιότητας και μεγάλου κόστους αφενός και λόγω του ότι το εμβαδόν του οικοπέδου υπερβαίνει τις απαιτήσεις του υπουργείου για τη δημιουργία σχολείου.

2014-7-23 Με επιστολή προς το υπουργείο, ο Δήμος αντιλέγει της ανωτέρω απορριπτικής απόφασης.

2015 Η Επιτροπή Καταλληλότητας (αρ. 18, Ν.3467/2006) κρίνει ξανά το χώρο ως κατάλληλο.

Ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ απαλλοτρίωση της έκτασης, αλλά για 14 χρόνια (2005-2019) δεσμεύτηκε η ιδιοκτησία μετά την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου.

2018 Σεπτέμβριος Η τότε δημοτική Αρχή φέρνει θέμα στο Δ.Σ. τη λήψη δανείου για την αγορά του. Όπως ειπώθηκε τότε στο Δ.Σ., για να χρησιμοποιηθεί αυτό ως στοιχείο αν τυχόν χρειαστεί σε κάποιο δικαστήριο.

15-5-2019 Αίτησή της ιδιοκτήτριας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για άρση του ρυμοτομικού βάρους.

5-7-2019 Αίτηση της ιδιοκτήτριας προς την Περιφέρεια Αττικής.

8-10-2019 Κατάθεση της προσφυγής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.