Το Λύκειο των Ελληνίδων σε συνεργασία με τον Δήμο πραγματοποιεί ομιλία με θέμα “Ιστορίες για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό”

Το Λύκειο των Ελληνίδων Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αγίας Παρασκευής,τη Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 19.00 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής- Μουσείο Κοντόπουλου,  υπό την Αιγίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιεί ομιλία με θέμα 

 ” Ιστορίες για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό: Ξεφυλλίζοντας το προσωπικό ημερολόγιο από την έρευνα για τους χορούς των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας “.  

Ομιλήτρια  είναι η  Ρένα Λουτζάκη , Κοινωνική Ανθρωπολόγος με ειδικότητα στον χορό και τέως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Ξεφυλλίζοντας το “Προσωπικό Ημερολόγιο” ενός ερευνητή για τον χορό, αντιλαμβάνεσαι οτι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που  αποπειράται ν’ αποκαλύψει τον άνθρωπο “πίσω από το πέπλο”. 

Στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται όσα στοιχεία ο ερευνητής επιθυμεί να καταγράψει, να αναλύσει, να κατανοήσει και να συγκρατήσει. Ένα σκίτσο, μια φωτογραφία, όπως και ποικίλα «σχεδιάσματα», είναι πιθανό να ενσωματωθούν μέσα σε ένα ημερολόγιο, ειδικά αν φαίνεται στον εθνογράφο πως θα μπορούσαν στο μέλλον, αν «ξαναδιαβαστούν», να ανασύρουν κάποια πολύτιμη ανάμνηση. 

Οι δύο κοινότητες που θα μας απασχολήσουν είναι το Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης και το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας (1983-1986) και οι χοροί τους. Η παρακολούθηση των επί μέρους συμβάντων, αλλαγών στη λειτουργία των πραγμάτων είναι εκείνη που θα μας αποκαλύψει τη ζώσα πραγματικότητα, που πολύ συχνά συνίσταται σε ζώντα προβλήματα, στα οποία οι άνθρωποι δίνουν τις δικές τους πολιτιστικές απαντήσεις.

Με εκτίμηση 

Λουκία Φροσυνού

Υπεύθυνη 

Λύκειον των Ελληνίδων 

Περιφερειακό Τμήμα Χορού 

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ